LUCA PITUFragmente menipeene: Corbea II

DIE FRANKFURTER BUCHMESSE. Izbuteam, dinspre Nancy – unde lectoream de zor –, să decroşez o viză turistică de trei zile pentru a onora invitaţia la Palais Jalta din Frankfurt am Mein. Fusese, la mijloc, mâna iscusită a lui Gerhardt Csejka, editorul noii serie, postloviluţionare, din Neue Literatur. A fost frumos. Nu regret deplasarea din toamna lui 1992.
Întâlneam, acolo, multă lume bună sau cunoscută. Târgul e târg, fie dumnealui şi de carte, fie dânsul şi Frankfurter Buchmesse, aşa că mă intersectam, în cadrul său, cu diverşi + diverse: Gabriel Liiceanu, Thomas Kleininger, Wolfgang Klotz, Herta Muller, Annie Le Brun, Gelu Ionescu, Mircea Martin, Carmen Francisca Banciu, Gerd Koenen, Aleksandr Zinoviev ori Ion Bogdan Lefter. Petreceam două nopţi, în Offenbach, la Gudrun Bossert & Gerhardt Csejka, ultimul… proaspăt revenit de la Bucureşti, unde cercase să relanseze, în condiţii de regim burghezo-moşiliesc, mensualul cultural al germanofonfilor din Valahia. Ne-am mutat, apoi, Bogdan Lefter şi cu subsemnatul, la un hotel din reţeaua Ibis, ca să profităm în continuare de cele două Germanii, Kulturdeutschland und Butterdeutschland, de care ne aminteam zilnic la micul dejun fabulos.
Pavilionul expoziţional, el, tot fabulos era. A tematiza toate discuţiile, toate preumblările diurne şi nocturne, toate holbările critice la zgârie-norii tedeşti, recunosc, e fastidios de plicticos, ba şi plictisitor de fastidios. Nu ştiu cât interes ar mai avea o grăire amplă despre contactele ligvistice cu editorul hexagonal de bedeuri eroticeşti, înturlucat cu o Vietnameză şi dornic de afaceri în Răsăritul Debolşevizat, despre Chinezii din Singapore, Catalanii transpunători din Cioran cu De lágrimas y de santos, dar… după versiunea franţuză, Cubanezii cu hârtia cărţilor sub nivelul celei valahiceşti, ocazie de a oferi Humanitaşilor de-atunci un + 8 binemeritat… de la mine.

2007-06-03T16:00:00+03:00