DUMITRU AUGUSTIN DOMANNicolae Oprea,
studii de critică şi istorie literară

Moto: „Alexandru Macedonski  este poetul trivalent prin excelenţă, întrucât vocaţia romantică, năzuinţa clasicistă şi expresia parnasiano-simbolistă coabitează în lirica sa”.
Nicolae Oprea

Orice carte de critică este sau ar trebui să fie, în fond, un fragment de istorie literară. Dacă luăm, de pildă, cărţile lui Gheorghe Grigurcu şi le dăm o structură coerentă, rezultatul este o istorie a poeziei şi criticii postbelice. La fel cărţile lui Al. Cistelecan s-ar putea constitui într-o istorie a poeziei contemporane. Dar exemplul cel mai viu şi mai actual este chiar Istoria critică… a lui Nicolae Manolescu, sumă a cărţilor sale de început, a volumelor de Teme, a  Arcăi lui Noe şi a cronicilor literare publicate timp de câteva decenii. Orice critic profesionist îşi are proiectată ierarhia lui, structura proprie a întregii literaturi române, „piramida”, care în unele puncte se întâlnesc cu ale altor critici din aceeaşi generaţie sau din alte generaţii, iar în altele se despart uneori abrupt. Aceste diferenţe se află, probabil, la baza celor mai multe critici ale recentei Istorii… manolesciene.
Nicolae Oprea este criticul care, orice s-ar spune, a schiţat în cărţile sale de până acum un fragment de istorie a literaturii române. Despre Alexandru Macedonski, Vasile Voiculescu şi Ion D. Sârbu a publicat monografii ample, dar şi studii critice cu puncte de vedere personale care s-au impus. De asemenea, are câteva volume de cronici (selective), dar şi o panoramă a literaturii Echinoxului.
Cea de-a zecea carte a autorului – Sinteze critice (Editura Paralela 45, Colecţia Universitaria – reprezintă noi fragmente la propria istorie literară.
Lucrarea are două  părţi: una de studii critice – De la Macedonski la postmoderni, iar cea de-a doua e alcătuită din profiluri de scriitori apărute (cele mai multe) în celebrul Dicţionar al scriitorilor români coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi şi Aurel Sasu – secţiune intitulată Dicţionar analitic (fişe pentru Istoria literaturii). În plus, cartea mai cuprinde o sinteză a vieţii şi operei lui Ion D. Sârbu în engleză, pentru uzul specialiştilor.

2009-03-05T16:00:00+02:00