Preotul Marin Drăguşin, pagini de portret
Volum omagial alcătuit de prof. Silvia Popescu

Apărut la Iaşi, Editura Dosoftei, în 2009, volumul de faţă surprinde, în cele 140 de pagini, câteva trăsături ale unui vrednic slujitor al Sfântului Altar, ajuns la vârstă patriarhală.
Preotul Marin Drăguşin „are darul de a cuceri inimi, de a fi confident, îndrumător şi entuziast pentru că este un suflet cald, curat, cumpătat şi cinstit” (Pr. protopop Iuliu Chiriţă, Preotul Marin Drăguşin – o lumină călăuzitoare, p. 15). Viaţa sa este contopită cu cea a Bisericii la care slujeşte şi a enoriaşilor, fiind un bun organizator şi bun gospodar, dăruit tuturor, milostiv, nelacom şi nemândru, blând şi omenos (Prof. univ. dr. Ion Popescu-Sireteanu, Preotul Marin Drăguşin, p. 102).
S-a născut pe meleaguri argeşene, în comuna Cotmeana, sat Drăgoleşti, la 10 noiembrie 1929. Primul dintre cei cinci copii ai familiei preotului Nicolae şi Elena Drăguşin, Marin Drăguşin va fi îndrumător şi purtător de grijă pentru fraţii Constantin şi Valeriu, deveniţi preoţi, şi surorile lui, apoi pentru familia sa întemeiată cu Iuliana Margareta Popescu, ea însăşi fiică de preot din Călineşti, Argeş, şi pentru familia lărgită a Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Piteşti.
Înzestrat cu o voce de excepţie – frumoasă şi puternică – în acelaşi timp bun întreprinzător, viitorul preot va întemeia încă de pe băncile Seminarului Teologic de la Curtea de Argeş „mici formaţii şcolare, mai ales în timpul vacanţelor, el devenind un promotor al muzicii corale” şi primul model în formarea ca dirijor de cor a fratelui său (Preot prof. univ. dr. Consatntin Drăguşin, Marin Drăguşin – un slujitor al Altarului, după toată rânduiala străbună şi un pasionat muzician, dirijor şi interpret al cântării corale româneşti, p. 44).
2012-03-11T16:00:00+02:00