Profesor de matematică (predă chiar şi în spitale bolnavilor şi răniţilor!), prozator (îşi oferă proza gratuit tuturor celor interesaţi!) şi redactor-şef al revistei Paroles de Jeunes (cu 187 de colaboratori din 67 de ţări!), „litere tinere”, cum îi place să spună, prozatorul Julien Combes este enigmatic şi deschis în acelaşi timp, abordează cu mult umor temele mari şi paginile celebre ale literaturii, desfiinţându-le cu nonşalanţă, aproape fără să-şi dea seama. Prozele sale sunt scurtissime, de o concentrare maximă încât lectura superficială a unui paragraf te obligă să reiei povestirea de la capăt. Se pare că scriitorul îşi dă seama că oamenii au tot mai puţin timp de citit, dar tot mai mult nevoie de lectură. Ne mărturiseşte: „…totdeauna mi-a plăcut să scriu, iar când mi s-a propus să creez o revistă acum 12 ani m-am gândit imediat s-o deschid tuturor”. Chiar aşa este. La propunerea noastră de a încheia un parteneriat între revista Argeş şi Paroles de Jeunes, a fost imediat de acord, dar a completat cu modestie: „Mi-e teamă numai că n-o să mă ridic la înălţime…”. Merci, Julien!
(Prezentare & traducere de Nicolae-Florentin Petrişor)
ENIGMATICA MOARTE A LUI DON JUAN
Don Juan s-a îndrăgostit. Din clipa în care a zărit-o pe Dona Madona la ieşirea de la coridă, a hotărât să-i cânte o serenadă celei pentru care arde într-un foc pe cât de intens pe atât de spontan.
Sereno, paznic de noapte spaniol de felul său, este dăruit cu o voce înfiorator de puternică şi trezeşte de fiecare dată tot cartierul când clamează: ,,Dormiţi, oameni buni, e ora trei şi e linişte!”. Ba, mai mult, cântă fals, ceea ce nu cade bine deloc.