Într-o presă pestriţă şi gureşă, unde există puţine şanse de a te face auzit şi mai ales ascultat, citit şi nu „lecturat”; în care atenţia este monopolizată de mass-media din Capitală, se desprinde clară şi inconfundabilă vocea unei publiciste de vână. Talentul indiscutabil al Magdei Ursache este completat de spiritul său temerar justiţiar, de un verb nervos şi tăios. Memoria de elefant o ajută să nu-i scape nimic dintr-un trecut odios, iar spiritul de observaţie nu iartă nimic dintr-un prezent lamentabil. Recent publicatul volum Pe muchie de hârtie îndreptăţeşte, prin conţinut şi formă, toate calităţile enumerate, fapt recunoscut şi de Filiala Uniunii Scriitorilor din Iaşi care i-a acordat premiul pentru publicistică.
Titlul recentului volum Pe muchie de hârtie (Editura Ideea Europeană, 2007), în afara metaforei, le aminteşte prea bine păţiţilor că tăietura muchiei de hârtie poate fi la fel de dureroasă precum cea provocată de un tăiş de oţel. Numai că muchia de hârtie a Magdei Ursache taie mai adânc şi mai rău decât banalul cuţit şi se înfige mai adânc decât un pumnal, căci atinge punctele cele mai nevralgice ale unei societăţi în criză de morală, de identitate, de spiritualitate. Muchia sa de hârtie e o rapiera, vestita sabie spaniolă lungă, elastică, cu o înţepătură mortală, folosită în duelurile din secolul al XV-lea. Deviza ei: înţeapă şi parează. Exact cum procedează cunoscuta publicistă ieşeană, ale cărei lovituri lasă fără replică adversarul mereu vinovat şi mereu luat prin surprindere.
Într-o presă adesea prea slobodă, Magda Ursache e liberă; într-o presă adesea prea aservită, unde se practică dicteul automat după vrerea celui de „sus”, Magda Ursache n-are decât un stăpân – adevărul; într-o presă la cheremul contractului şi al remuneraţiei, liberă de amândouă, Magda Ursache e independentă. Într-o lume dominată de găşti fel de fel, Magda Ursache e un lup solitar. Într-o lume lipsită de modele etice, Magda Ursache e un exemplu moral şi profesional demn de urmat. Din păcate, prea puţini o iau de exemplu şi încă şi mai puţini o urmează în demersul său moral-higienic. Grea povară adevărul, greu lucru independenţa, libertatea şi onoarea nu-s chiar la îndemâna oricui.