niculina opreaÎntre reflexivitate şi arta combinatorie

Apăsaţi tasta Any (Editura Marineasa, Timişoara, 2005) e volumul de versuri publicat de profesorul Liviu Nanu. Autorul face parte dintr-un grup destul de numeros cu accesibilitate la revistele literare electronice însă nu se mulţumeşte cu apariţii virtuale. Aşa cum îi stă bine unui scriitor, autorul face o demonstraţie a cît de necesară este cartea tipărită pe suport de hîrtie.
Este evident efortul poetului de-a veni cu o carte a autoreflectării din mai multe direcţii. Într-o copertă elegantă aflată în consonanţă cu titlul cărţii, poetul adună poeme diferite, uşor amestecate deşi era cu mult mai bine dacă grupa poemele în două sau mai multe secţiuni.
Apăsaţi tasta Any nu este o carte a căutării identităţii creatoare. Autorul amestecă poemele cu bună ştiinţă intenţionînd să demonstreze că, din punct de vedere teoretic, poţi merge pe mai multe cărări spre ţinutul poeziei. Întrucît nici „artele combinatorii“, şi nici „funcţia hazardului“ nu duc la starea poetică necesară actului creator, mă voi acupa doar de latura care îl duce pe autor spre adevărata poezie. Liviu Nanu este un poet reflexiv. Urmărind firul gîndirii autorului, constatăm cu multă uşurinţă că el îmbină elementele reflexivităţii cu cele ale sensibilităţii poetice rezultînd astfel un text poetic de o mare acurateţe. „mă apropii cu fiecare respiraţie de o vârstă/ a mugurilor/ uneori mi-e teamă să te pipăi am degete/ prea fierbinţi/ împleteam la o margine de coşmar singurătăţi colective/ plictiseala mă muşcase de umăr aveam urme de dinţi/ ca un tatuaj I love you forever undeva se stinge/ o pasăre/ se închide/ o uşă/ o nuanţă de gri între ţipete albastre de clepsidră/ (…).“ (tablou)

2007-02-06T16:00:00+02:00