Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 9-14 decembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul cu tema „Pacea interioară în fața adversităților” și prezentarea cărții de proză „Inimosul”, în cadrul proiectului cultural „Povești pictate”, coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, având-o invitată pe scriitoarea Amalia Nicola, din municipiul Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 9 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Amalia Nicola este licențiată a Facultății de Litere București, specializarea Studii Europene (2012), și are un master în Securitate și Diplomație în cadrul SNSPA (2014). După absolvirea masterului se mută în Bratislava. În prezent locuiește în Curtea de Argeș împreună cu soțul și cei doi copii. <Inimosul> este volumul său de debut. Vom descoperi o poveste de viață profundă și emoționantă. Autoarea ne poartă într-o călătorie marcată de încercările și provocările neașteptate ale vieții alături de copilul său cel mic, născut cu o malformație cardiacă gravă”, informează Mihaela Viorela Martin.
Prelegerea cu tema „Jurnalul (secret) – o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, istoricul dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 9 decembrie, de la ora 20.00.
„Vedem jurnale (caiete, agende) peste tot pe unde mergem. Fizice sau electronice. Dar de unde a apărut această invenție simplă? Cum ne-a revoluționat viața și de ce sunt instrumente atât de puternice pentru creativitate? Și cum vă poate ajuta un jurnal să vă schimbați modul de a gândi. Ne propunem să vă dezvăluim toate răspunsurile. Pornind de la piețele pline de viață ale Florenței medievale până la locuințele liniștite ale celor mai mari gânditori ai omenirii, urmărim modul în care jurnalul a devenit cel mai fiabil și versatil instrument de gândire creativă. El ne spune poveștile unor artiști precum Leonardo și Frida Kahlo, oameni de știință de la Isaac Newton la Marie Curie și scriitori de la Chaucer la Henry James. Îl vedem pe Darwin dezvoltându-și teoria evoluției în caiete de buzunar minuscule, o vedem pe Agatha Christie plănuind o sută de crime în caiete de exerciții sumare. Pe parcursul călătoriei, întâlnim o mulțime de bucătari, regi, marinari, pescari, muzicieni, ingineri, politicieni, aventurieri și matematicieni, care și-au folosit jurnalele ca spațiu de gândire pentru a modela lumea modernă”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema „Influența anotimpului iarnă asupra organismului nostru și rolul medicinii chineze în această perioadă”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, eveniment care va avea loc marți, 10 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom vorbi despre influența iernii asupra organismului nostru și rolul medicinii chineze în această perioadă. Așa cum v-am obișnuit, voi recomada și o rețetă de iarnă. În partea a doua a prelegerii vom aborda optimismul analizat din punct de vedere Feng-Shui”, informează Sorin Dinu.
Recitalul liric sub genericul „In Memoriam Sara Nukina”, coordonat de poeta Daniela Voiculescu, eveniment care se va desfășura marți, 10 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Acum doi ani, în ziua de 10 decembrie, la vârsta de 18 ani, Sara Nukina pleca să le colinde îngerilor. Jumătate româncă, jumătate japoneză, din București, Sara era renumită pentru generozitatea și blândețea sa. Zâmbetul ei cald alina sufletele persoanelor vârstnice și bolnavilor pe care-i ajuta, dăruindu-le cântecele și prospețimea prezenței sale. A iubit biserica, a iubit România și cântecele ei, participând la mai multe concerte alături de corul <Tronos> al Patriarhiei Române. Întru memoria spiritului ei blajin, invitatele mele vor susține un recital liric unde iubirea va prinde forme suave, de cântec și culoare: micuța și diafana solistă Sofia Filofteia Moisescu (din Curtea de Argeș), artistul plastic Tania Pătroi (din Curtea de Argeș) și poeta Anca Daniela Lovin (din Câmpulung). <Cocorii te cheamă… Sara, Sara, Sara… îngerii îți pun aripi și aure de dor… înflorește drumul spre rai, cu psalmii inimii tale, Sara… cântecul florilor de măr și linul lerui ler, te cântă, din cer… nu uita floare de crin… ce mult te iubim, Sara! (<Wings>, 2023)>. Sara Nukina a promovat tradiția și portul japonez, dar și pe cel românesc în diferite festivaluri, concursuri, emisiuni tv., a cântat în diferite concerte caritabile, a cântat în spitale pentru copii și adulți, a participat la diferite competiții sportive. Sara Nukina a fost o adevărată ambasadoare a cântecului popular românesc”, spune Daniela Voiculescu.
Spectacolul de pian „Pianiștii lui Moș Crăciun”, eveniment organizat în parteneriat cu Școala de pian „Alin Roșu”, marți, 10 decembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema „Să nu fii singur de Crăciun!”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe artista Ioana Sandu, din județul Dâmboviţa, eveniment care va avea loc miercuri, 11 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Ioana Sandu s-a născut la Câmpina, în judeţul Prahova. Este licenţiată a Facultății de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. De la zece ani a studiat canto clasic şi canto muzică uşoară cu profesori specialişti: Beatrice Petre, Cornel Irimia, Francisc Reiter. A cântat muzică corală, folk, pop rock. Ioana Sandu este o interpretă consacrată de muzică pop, care abordează cu uşurinţă folclor şi romanţe. Repertoriul Ioanei Sandu este impresionant: prelucrări din repertoriul internaţional (în limbile: spaniolă, franceză, rusă, italiană), piese din folclorul românesc şi repertoriu original (aproximativ 200 de melodii apărute în peste 14 albume, compuse de Francisc Reiter, Constantin Drăghici, Marcel Iancu, Horia Moculescu, Ionel Bratu Voicescu, Alexandru Vilmanyi, Ene Stelian). A înregistrat duete de referinţă alături de Alexandru Jula, Constantin Drăghici şi Polina Manoilă. În anul 2016 a fost laureată a Festivalului Naţional de Romanţe <Crizantema de Aur>, primind Premiul Special <Ionel Fernic>, iar în 2017 i s-a decernat <Premiul Presei> la ediţia jubiliară a <Crizantemei de Aur>. Ținuta artistică, prezenţa scenică, tehnica vocală remarcabilă, repertoriul diversificat o recomandă pe Ioana Sandu a fi o artistă completă şi de mare valoare, un bun național”, spune Mariana Claudia Filipescu.
Prelegerea cu tema „Alexandru Macedonski – <Geniu-i mare e-aproape un mit>”, în cadrul proiectului cultural „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care va avea loc miercuri, 11 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“S-a războit cu Eminescu, s-a certat cu Alecsandri, l-a ponegrit pe Caragiale și a fost opozantul Societății Junimea, acuzându-l pe Titu Maiorescu de faptul că nu-i recunoaște pe deplin valoarea poetică. Prea mândru, prea egoist și prea dificil în relațiile cu mulți dintre contemporanii săi – <poetul rondelurilor> a avut mult de suferit de-a lungul vieții. S-a refugiat la Paris, și-a încercat norocul în politică, a avut câteva fantasme științifice și a susținut prelegeri despre puterile nebănuite ale omului de a învinge moartea. A visat și a scris. A învins în felul său moartea, ca poet! Rămâne un vizionar, creatorul unor experimente lirice unice – un amestec de sunete, culori și simboluri – un poet care a surprins memorabil condiția omului de geniu în capodopera <Noapte de decemvrie>…!”, spune Magda Grigore.
Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, joi, 12 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În prima parte a Clubului literar-artistic <Mona Vâlceanu> voi prezenta noutăți editoriale de la Târgul de carte <Gaudeamus>, București, 2024. În partea a doua, un moment liric, <Iarna – cântec și poezie>, prezentat de elevii Colegiului Național I. C. Brătianu, coordonator profesor Gabriela Vâlceanu”, informează Maria Mona Vâlceanu.
Recitalul de colinde sub genericul “Ultima iarnă”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, istoric, scriitor, cantautor, joi, 12 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Degringolada secolelor, simțită epidermic, se revarsă și în natură. Anotimpurile nu se mai înțeleg între ele, intră unul peste altul, indignând natural, logic și legal-statistic doamnele absolute de la Meteo. Pare că anotimpul de care ținem este ultimul. Ca într-un sfârșit de veac, de lume, întâmplat diurn, în fiecare clipă. Este și un tragism aici, dar și un festivism, probabil al doilea: e chiar grandios! Ultima iarnă ne poate arăta numai rarități: ultima nea, ultimul ger, ultimul urs etc. Se cere cu necesitate întrebarea de la capătul întrebărilor: se poate vedea deslușit, nedisimulat, în ultimul anotimp, și individul care îl măsoară? Adică ultimul om? Că, în definitiv, natura nu știe carte și nu ține anii. Numai noi, observatorii taciturni și siguri, numărăm ce trece aiurea-neutru, adică natural, logic și ilogic, divin carevasăzică. Sunt M.C. Grăilă și sunt foarte sigur că, în afară de om, nimeni nu numără nimic. Această <dambla> nu este decât un moft statistic pur uman, botezat <succesiunea anotimpurilor>. Să ne amintim că, foarte probabil, în veșnicie nu există nicio succesiune, așadar în Rai – la fel de probabil – e o primăvară eternă. Iarnă eternă în niciun caz. Iarna este pur terestră. De aceea, pentru noi, tereștrii, înseamnă mult. Vă invit să ne imaginăm cum ar arăta o ultimă iarnă. Cu tot inventarul: cu stele, cu ger, cu urși educați și cu luminițe la Bușteni!”, spune M.C. Grăilă.
Întâlnirea literară a membrilor Asociației Creatorilor de Ficțiune, sub genericul „La colindat prin suflet”, în cadrul proiectului cultural “Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara Allora Albulescu, joi, 12 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare “Liviu Rebreanu”.
Dialogul cu tema “A fi introvert sau extrovert? Revoluția tăcută a introverților”, în cadrul proiectului cultural “Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care se va desfășura vineri, 13 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Vedem adesea o persoană introvertă ca fiind tăcută, meditativă, care se bucură de introspecție și de timpul petrecut cu ea însăși. Ea își ia energia din lumea interioară. De asemenea, vorbim despre un om extrovert ca fiind vorbăreț, sociabil, orientat spre acțiune, entuziast, prietenos și deschis. El își ia energia din lumea exterioară.
Adolescența este vârsta la care a fi introvert sau extrovert poate să determine într-o măsură foarte mare calitatea relațiilor cu ceilalți, dar, nu de puține ori, și modalitățile lor de adaptare la cerințele școlare. Cultura noastră din păcate judecă greșit capacitățile introverților, stipulând o așa-zisă superioritate a extroverților, ceea ce face ca de mici copiii să fie învățați și să fie validați dacă sunt sociabili și comunicativi și invalidați și chiar sancționați dacă nu vorbesc și sunt mai retrași.
La întâlnirea noastră pe această temă vom vedea că a fi introvert nu este o trăsătură <de mâna a doua> și că la fel de bine o astfel de persoană poate avea succes în plan personal și social și poate avea o contribuție importantă în societate, mărturie stând exemple notabile ca Isaac Newton, Albert Einstein, Mahatma Gandhi. Mai mult, contribuția lor este una specifică, de care societatea are nevoie și pe care doar ei o pot furniza sub forma aceea, de aceea orice persoană, copil, adolescent, matur, trebuie încurajată să fie așa cum e, pentru a-și putea valorifica la maxim potențialul, pentru ea și pentru cei din jur.
Eu cred că este evident că natura umană imprimă diferențe, nu doar față de alte specii, ci și între indivizi. Ființa umană a dezvoltat o nevoie de apartenență la grupuri sociale, stabilind legături de-a lungul vieții, unele de durată, altele nu.Tipul de legături pe care le stabilim are mare legătură cu felul nostru de a fi, cu personalitatea noastră, decisivă atunci când trebuie să interacționăm cu alte persoane în lumea socială în care ne aflăm”, spune Lucia Neagoe.
Spectacolul de folclor și colinde sub genericul “Deschide ușa, creștine!”, care se va desfășura vineri, 13 decembrie, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Pitești. Evenimentul, care are loc în cadrul “Târgului de Crăciun”, este coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu și susținut de îndrăgiții artiști de muzică populară: Polina Gheorghe, Valentin Grigorescu, Angelica Stănescu, Grupul Folcloric “Cununa Domneștiului” din județul Argeș, Daniela Bărbuceanu, Magdalena Porumbiel, Rodica Oprican, Violeta Dincă, Diandra Popaiacu, Ioana Dima, Luiza Gegiu Iordache, Delia Ionică, Anastasia Stan, Grupul de Copii ZAVAIDOC. Prezintă interpreta de folclor Polina Gheorghe, realizator de emisiuni radio.
Spectacolul de pian sub genericul “Sunetul iernii”, care va avea loc sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul, aflat la a II-a ediție, va fi susținut de copiii care urmează la Centrul Cultural Pitești cursul de pian, sub îndrumarea prof. Denis Stancu.