Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-13 ianuarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

„Mozaic cultural-educativ”, coordonat de istoricul Ionel Claudiu Dumitrescu, profesor de istorie la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, avându-le invitate pe elevele Alexandra Ioana Vizitiu, Melania Georgiana Marinescu, de la clasa a IX-a G, și pe Ana Maria Croitoru, de la clasa a IX-a H, luni, 8 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Salonul de iarnă al artiștilor plastici argeșeni – tradiție și perspective”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe pictorița Mara Diaconu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești, eveniment care va avea loc luni, 8 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La 18 decembrie 2023 a avut loc vernisajul <Salonului de iarnă 2023> organizat la Galeria Municipală de Artă METOPA din Pitești. La această ediție – Salonul de iarnă e deja o frumoasă tradiție – expun nu mai puțin de 22 de artiști plastici din Pitești, Curtea de Argeș și Câmpulung, de diferite vârste și stiluri. Ceea ce-i unește este valoarea. Pentru a discuta despre acest eveniment din viața Piteștiului (întrerupt de sărbătorile de iarnă, între 22 decembrie 2023 și 8 ianuarie 2024), am invitat-o pe doamna Mara Diaconu”, informează Jean Dumitrașcu.

 

 

Dialogul cu tema “Terapia prin hipnoză”, în cadrul proiectului cultural-motivațional “Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Alina Dina Tănăsie, psihoterapeut,                eveniment care se va desfășura luni, 8 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Totul în jur ne arată că suntem o societate bolnavă. Evident, atunci când în lume apare o asemenea sincopă a integrității mintale, apare și interesul oamenilor de a rezolva problema și implicit se aduc la rampă terapiile clasice sau știința ne propune altele noi. Hipnoza nu este o terapie nouă, este mult mai veche decât ne închipuim, însă, din cauza <complicității> ei care presupune mai mult curaj decât de obicei, oamenii nu au întrebuințat-o foarte des. Astăzi însă este folosită de terapeuții care au reușit să-i demonstreze eficiența, arătând că prin ea se ajunge mult mai repede la cauză, ca să nu mai tratăm efecte. Astfel, foarte mulți oameni au ajuns să-și învingă frica de necunoscut și să apeleze la hipnoză. Dacă în antichitate era folosită doar pentru atenuarea durerilor, astăzi este folosită într-un spectru mult mai larg. Nu oricine apelează la acest gen de terapie, ci doar aceia care întrunesc două importante calități: sunt deschiși la minte și potenți financiar, pentru că hipnoza este cea mai eficientă, dar și cea mai scumpă terapie. Nici terapeuții care practică hipnoza nu sunt foarte mulți, însă eu voi aduce în fața dumneavoastră un hipnotizator autentic, în persoana psihoterapeutei Alina Dina -Tănăsie, care ne va desluși tainele acestei discipline, pentru unii înfricoșătoare, pentru alții fascinantă”, spune Silvia Grigore.

 

Noul proiect de dezvoltare personală sub genericul “Împreună pe drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, marți, 9 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru prima ediție a proiectului meu <Împreună pe drumul de la Ego către Sine> propun tema <Substanțele neuronale ale fericirii>. Îmi doresc și vreau să cred că voi ajuta oamenii prin iubirea pe care o simt pentru ei, spre a crea împreună lucruri frumoase și luminate!”, spune Cosmina Olteanu.

 

Noul proiect cultural sub genericul “Culisele istoriei – Societăți secrete și mari inițiați”, susținut și coordonat de scriitorul Cristian Cocea, director executiv al Direcției pentru Cultură Argeș, marți, 9 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Proiectul <Culisele istoriei – Societăți secrete și mari inițiați> își propune să răspundă (măcar în parte) la o întrebare de o sută de puncte: Cine conduce lumea? Gândit ca o serie de prelegeri, susținute la Centrul Cultural Pitești, proiectul debutează cu tema <Ce sunt societățile secrete?>”, spune Cristian Cocea.

 

Dezbaterea cu tema “Lumina din întuneric”, coordonată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, avându-l invitat pe artistul plastic Elian Băcilă, eveniment care va avea loc miercuri, 10 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Elian Băcilă este geolog şi pictor abstract născut în Orșova. În calitate de pictor are o anumită obsesie pentru culoarea neagră. <Lumina vine din întuneric> este deviza sa. Este un pictor abstract, considerat <părintele picturii negre> din România. Elian Băcilă este influențat și de pasiunea pentru colectarea rocilor și de observarea formelor geologice. În 2011, Băcilă a intrat oficial în lumea artei, unde a fost descoperit de artistul vizual Vergil Cojocaru – Cover, membru UAPR, care l-a numit <Pictorul negru>”, informează Mihaela Viorela Martin.

 

Prelegerea cu tema “Chakrele divine”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Clubul de lumină”, coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan, miercuri, 10 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Corpul nostru este format din energie, dar aceasta este inteligentă și programabilă. Fiecare celulă are propriul cod și propria memorie. De aceea este foarte important să scăpăm de tot ce ne-a fost inoculat încă din copilărie prin prejudecăți și tipare învechite. Cu alte cuvinte să ne deschidem total față de existența și iubirea universală”, spune Corina Caltan.

 

Proiectul “Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, avându-l invitat pe Nicolae Pitz, scriitor, cantautor, artist plastic-restaurator, eveniment care se va desfășura miercuri, 10 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Nicolae Pitz este un om deosebit, ale cărui calități – bunătate, bun- simț, omenie marchează tot ceea ce face. Omul este completat de latura artistică, reușind să atingă sufletul cititorului, al ascultătorului iubitor de muzică bună sau al privitorului operelor sale. Pentru că și restauratorul este un artist care își lasă amprenta pe zidurile lăcașurilor de cult. Dacă doriți să îl cunoașteți pe cel care semnează trei volume de poezie (<Anotimpul fericirilor pierdute>, <E cugetul liber> și <Contur>), ori să îl ascultați cântând la chitară, vă așteptăm cu drag să cântăm, să citim, să povestim”, ne invită Stelian Necșoi.

 

 

Prelegerea cu tema “Simplitate, Patriotism, Credință și Înălțime Spirituală în Cultura Română – Badea Cârțan și Nicolae Iorga”,

în cadrul proiectului cultural-educativ “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Faculatea de Drept de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc joi, 11 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În spațiul și timpul românesc, ființa culturală este pe deplin prezentă, chiar dacă rămâne ancorată fie în sensibilul individual al limbii române, fie în creațiile unor mari oameni ai culturii române, care tocmai prin individualitatea lor au generat permanența și au putut defini un întreg spațiu geografic ca fiind și unul cultural, deși nu neapărat regăsit în universalitatea culturii umane. Se poate afirma că în decursul istoriei poporului român, în plan cultural, principala dihotomie este aceea între <eternul> simțirii românești și al sentimentului românesc al ființei regăsit cu predilecție în cuvintele și spiritul limbii române, dar și în creația populară, iar pe de altă parte <istoricul>, altfel spus, formele spirituale, abstracte, de natură științifică sau filosofică. Cultura în dimensiunea sa ontologică și nu numai a încercărilor prin fapte culturale trebuie să aibă și dimensiunea universalității sau cel puțin posibilitatea de a accede la un astfel de criteriu. Simplitatea culturală nu este nesemnificativul, efemerul, precaritatea fără valoare, nu este vârsta copilărească a spiritului, ci, dimpotrivă, este adâncul peren plin de sens, semnificații și valoare pe care se clădesc înălțimile spirituale ale creației culturale. Patriotismul românesc este o limită care nu limitează, deschis spre valorile adevărate ale culturii și civilizației universale. Toate acestea le considerăm ca fiind caracteristici ale culturii și civilizației poporului român. Cultura este specificul mediului spiritual al unui popor, prin limbă, tradiții, credință, fapte culturale, dar este și rezultatul creației personalităților culturale. În spațiul și timpul culturii române există astfel de personalități care prin viața, activitatea și creația lor poartă și dezvoltă ființa culturală a poporului român prin cele trei caracteristici menționate mai sus: simplitate, patriotism, credință și înălțime spirituală. Acestea sunt câteva argumente pentru care am ales să ne referim în expunerea noastră la doi oameni, cu viață și activitate diferite, care au trăit în timpuri și locuri diferite, dar  care au în comun trăsăturile ființei culturale a poporului român: Badea Cârțan și Nicolae Iorga”, spune Marius Andreescu.

 

 

Dialogul cu tema “Povestea costumului popular”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, susținut și coordonat de interpreta de folclor și romanțe Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe Ionuț Fintoiu, colecționar de costume populare din comuna Rucăr, județul Argeș, eveniment care va avea loc joi, 11 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ionuţ Fintoiu a absolvit Şcoala Postliceală Sanitară – Medicină Generală şi mai apoi Facultatea de Teologie – Specializarea Teologie şi Asistenţă Socială. În prezent este angajat al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Protoieria Alexandria. Este un pasionat colecţionar de costume populare, având în patrimoniul său un număr impresionant de piese valoroase. A promovat prin numeroasele sale prezentări portul popular muscelean şi nu numai. A editat şi prezentat în revista culturală <Piatra Craiului> articole despre costumul popular. În prezent participă la proiectul cultural <Şezătoarea Rucăreană>. Ionuţ Fintoiu este un om empatic, amabil, comunicativ, receptiv la tot ce este bun şi valoros în societatea noastră. Principiul după care se conduce este <Să pleci de acasă la muncă cu plăcerea şi bucuria de a fi de folos semenilor tăi>”, informează Mariana Claudia Filipescu.

 

Lansarea cărții cu titlul „Douăsprezece cuvinte de inimă bună. Eseuri terapeutice”,  de Adrian Tase, eveniment editorial coordonat de medicul cardiolog Adrian Tase, joi, 11 ianuarie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„<Douăsprezece cuvinte de inimă bună> sunt de fapt douăsprezece articole publicate în ultimii ani în presa argeșeană, retușate și integrate. Prefața este semnată de Înalt Prea Sfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului”, informează Adrian Tase.

 

Olimpiada Națională a Sportului Școlar, Faza Municipală la Șah, eveniment coordonat de profesorii de șah dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu, sâmbătă, 13 ianuarie, între orele 9.00 și 16.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

 

 

2024-01-04T17:50:30+02:00