Informare

 

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 8-12 noiembrie 2021, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe conf. univ. dr. Julien Leonard Fleancu, decanul Facultății de Educație Fizică, Științe și Informatică din cadrul Universității Pitești.

“Vom discuta despre influența mișcării fizice asupra vieții și comportamentului nostru, precum și despre beneficiile practicării sportului la orice vârstă. Suntem siguri că vom afla informații interesante și educative”, spune Adrian Mitroi.

Prelegerea cu tema „Vetre de Credință și Cultură Românească – Mănăstirea Antim”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Pitești.

“La 5 februarie 1713, de ziua prăznuirii Sfintei Agata, Mitropolitul Antim Ivireanul  se hotărăşte să clădească o mănăstire pe locul unde era o veche biserică de lemn,  cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Sfântul și Marele Mir. De atunci, an de an, scrie el, <să se îmbrace  o fată  cu ie, cu rochie, cu cizme, cu brâu, şi să i se dea 230 de bani, pentru căci în ziua pomenirii sale  (a Sfintei Agata), prin descoperire dumnezeiască am hotărât să zidim biserica>.

Iubitor de cultură, Mitropolitul Antim s-a preocupat şi de luminarea prin carte a credincioşilor. Prin tipografia de la mănăstire, el urmăreşte educarea morală şi intelectuală a poporului în lumina învăţăturii creştine. De aceea doreşte ca <să aibă datoria tipograful să înveţe meşteşugul tipografiei unul după altul, pentru ca să nu piară acest meşteşug din ţară>.  La mănăstirea Antim, ctitorul înfiinţează pentru prima oară în Ţara Românească o bibliotecă publică de împrumut, menţionând că: <de va trebui cumva cineva să ia vreo carte sau să citească sau să o scrie, sau să caute ceva întrânsa, să se ceară răvaş, iscălit de cel ce o cere, cu făgăduiala că o va trimite înapoi cu termen hotărât, altfel să nu se dea, şi să poarte grijă să fie restituită>.

Pe de o parte,  în faţa ei văzută, Mănăstirea Sfântului Ierarh Martir Ivireanul este o capodoperă a stilului brâncovenesc, cu linia ei arhitecturală suplă şi echilibrată, cu fineţea înfloriturilor în piatră şi în lemn rămase din mâna ctitorului, cu farmecul cântării bizantine, mănăstirea atrage atenţia oricărui pelerin. Pe de altă parte, în faţa ei nevăzută, mănăstirea cucereşte inimile prin statura ei duhovnicească şi culturală, în care s-au cristalizat rugăciunile şi ostenelile ctitorilor, închinătorilor şi ale binefăcătorilor ei. Este o dovadă că râvna  şi dragostea dusă până la jertfă, după modelului Mântuitorului Hristos, s-a păstrat în duhul Sfântului Antim şi în inimile urmaşilor lui până în zilele noastre. Mănăstirea a cunoscut din plin vitregia vremurilor și stăpânitorilor, dar a rezistat tuturor încercărilor. Existența acestui sfânt locaș a fost luminată și marcată de-a lungul istoriei de mari duhovnici, teologi și oameni de cultură dintre care amintim pe: Sfântul Martir Antim Ivireanul, Mihai Eminescu, Părintele profesor academician dr. Dumitru Stăniloaie, Părintele și scriitorul Daniil Sandu Tudor și mișcarea spirituală, culturală <Rugul Aprins> a Maicii Domnului, filosoful Nae Ionescu, poetul Vasile Voiculescu, scriitorul Alexandru Mironescu, marele duhovnic și om de cultură Preotul Sofian Boghiu și de mulți alții la care ne vom referi în expunerea noastră”, spune Marius Andreescu.

O nouă ediție a proiectului „Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, având-o invitată pe eleva Ștefania Ciobanu, membră a Lotului de Gimnastică „Olympic Gym Pitești”.

„Tema întâlnirii noastre este <Arta coregrafică în timp de pandemie>. De peste un an și jumătate, contextul pandemic ne-a determinat să identificăm noi căi de exprimare în arta coregrafică. Prin cursurile de pregătire online, am dezvoltat o mulțime de teme, de exerciții și mișcări specifice fascinantei discipline care a devenit gimnastica ritmică”, precizează Nicoleta Andrei.

Noul proiect sub genericul “Oameni de Cultură Piteșteni”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat special pe istoricul Sevastian Tudor.

„După succesul proiectului <Evocări>, care va continua, m-am gândit să-i prezentăm pe cei mai importanți oameni de cultură piteșteni, pentru a nu mai vorbi doar la timpul trecut. L-am invitat, pentru prima ediție, pe istoricul și universitarul Sevastian Tudor, personalitate complexă, care a publicat toamna aceasta două cărți. Alături de noi va fi conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, pentru a ne completa reciproc”, declară Jean Dumitrașcu.

Prelegerea cu tema „Florile Sfântului Francisc: best-seller al lumii medievale”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 9 noiembrie, de la ora 20.00.

„Dintre toate operele (de toate tipurile) rămase până în vremea noastră și scrise despre Francisc din Assisi (1181-1226) <I fioretti (Floricelele)> au trecut cu siguranță prin inimi și au rezistat probei timpului. Lucrarea, un clasic al literaturii universale, încă de la apariție, în pofida aparențelor, cuprinde mai multă istorie și politică decât s-ar crede la prima vedere. <Florile> sunt o versiune populară (o antologie în limba poporului) a textului <Actus beati Francisci et sociorum eius> și sunt redactate la cumpăna dintre secolele al XIII-lea și al XIV-lea de Ugolino de Montegiorgio și mai apoi de Ugolino Brunforte da Sarnano, iar după unii cercetători de Giovanni dei Marignolli. Scopul principal era folosul și plăcerea cititorului. <Florile Sfântului Francisc> a fost tradusă și în limba română la Editura <Vremea>, în anul 2018, din limba italiană, de Florina Nicolae.

Prelegerea cu tema “Fiziologia Literară”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia.

„De esenţă clasică, înrudită cu <Caracterele> lui La Bruyère, fiziologia literară (una dintre formele de manifestare a satirei) a fost cultivată în Franţa la începutul secolului al XIX-lea şi impusă de către Balzac prin <Fiziologia căsătoriei>, 1828. Începând cu 1839, apar fiziologii şi în literatura română, accentul fiind pus pe tipul social caracteristic pentru epocă, văzut în aspectul său grotesc şi ridicol: fiziologia provincialului, aceea a ieşeanului, a bădăranului, a Don Juanului de mahala, a femeii emancipate etc. O bună parte din proza secolului al XIX-lea va păstra în literatura română trăsături şi procedee inspirate de fiziologie”, precizează Iudita Dodu Ieremia.

Dezbaterea cu tema “Spiritualitate și tradiții moștenite”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana-Claudia Filipescu”, acțiune coordonată de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe artistul plastic Carmen Pascu Koszorus.

“Carmen Pascu Koszorus, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, este o pictoriță ale cărei lucrări exprimă spontaneitate, dinamism și sinceritate. Artista este colecționară de costume populare, o bună păstrătoare a tradițiilor și o promotoare a valorilor culturale muscelene. Ca artist plastic abordează o serie de teme: natură statică, peisaje, potrete si chiar nuduri. Este membră a Cenaclului de Arte Plastice <I. D. Negulici> din Câmpulung și este colaboratoare a Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România”, spune Mariana Claudia Filipescu.

Recital muzical oferit de Trupa „Andrei&Adrian Tase”.

„V-am pregătit un repertoriu special, format din piesele: <Bad Habits> de Ed Sheeran, <How Deep is Your Love>, de Bee Gees, <Rise and Fall> de Craig Davis și Sting, <Black or White> de Michael Jackson, <Baby> de Justin Bieber, <Locked Away> de R. City și Adam Levine”, informează muzicianul Andrei Tase.

2021-11-05T13:49:58+02:00