Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 8-12 martie, noi evenimente cultural-educative care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), la unele acțiuni, publicul având acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Dezbaterea cu tema Fricile femeii moderne (partea a II-a), în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe Violeta Popa, psiholog-clinician, eveniment care va avea loc luni, 8 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În partea a doua a dezbaterii despre ”Fricile femeii moderne”, psihologul clinician Violeta Popa va păși pe teritoriul delicat și, ținând cont de realitățile generate de pandemie, necunoscut al vulnerabilităților feminine. De această dată, vor fi abordate frica de propriile greșeli și de consecințele acestora și, de aici, frica de a lua decizii sau amânarea luării deciziilor; frica de a nu mai simți, de a nu mai putea iubi, de a nu mai trăi o dragoste romantică; frica femeii de ea însăși, care presupune conștientizarea unor aspecte care țin de personalitatea reală, de dincolo de măști și de roluri sociale; ideologiile de gen, felul în care se raportează femeia zilelor noastre la aceste concepte noi, care suprapun, în mod artificial, nesănătos, conținuturi valorice și identitare, până acum foarte bine precizate și subiectivate”, precizează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul dr. ing. Nicolae Braniște, manifestare care se va desfășura luni, 8 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Domnul Nicolae Braniște, recunoscut ca doctor inginer horticultor, s-a transformat treptat într-un poet prolific. Are un stil propriu, fiind foarte bine ancorat în realitatea imediată. Acest fapt îl face să poată imortaliza elemente, obiecte, acțiuni, gânduri și peisaje pe care le descoperă și pe care vrea să nu le uite niciodată. Poezia sa reprezintă, practic, un șir de fotografii făcute în lumea în care trăim”, spune Adrian Mitroi despre invitatul său.

 

Spectacolul De Ziua Ta… dedicat Zilei Internaționale a Femeii, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești.

Evenimentul va cuprinde recitaluri susținute de Grupul ZAVAIDOC (coordonator – profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, Centrul Cultural Pitești), Grupul Folk P620 (coordonator – chitaristul Andrei Bulf, Centrul Cultural Pitești), dans contemporan oferit de membre ale Lotului de gimnastică ritmică Olympic Gym Pitești (coordonatoare – antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, Centrul Cultural Pitești), dans sportiv și de societate susținut de membri ai Clubului Total Dance Pitești (coordonator -coregraful Alfred Schieb, Centrul Cultural Pitești), recital susținut de trupa Trio Jazz&Pop Pitești (coordonator – concert maestrul Mădălin Sandu, Filarmonica Pitești). Prezintă actrița Adriana Drugulescu de la Teatrul Alexandru Davila.

Spectacolul va avea loc luni, 8 martie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Intrarea este liberă în limita a 30% din capacitatea sălii. Accesul se face pe bază de bilete-invitație care pot fi ridicate începând de vineri, 5 martie, de la casieria Filarmonicii Pitești.

 

Dezbaterea cu tema Iubesc Femeia, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe tânărul poet Bogdan Crăciun, eveniment care va avea loc marți, 9 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Spiritul acestui tânăr născut acum 24 de ani are maturitatea unui om care a experimentat relații deosebite. Bogdan Crăciun are gânduri înalte pentru toate femeile, călătorește prin România în timpul liber și ridică vibrația celor care-l întâlnesc prin iubirea declarată sincer.

Iată ce scrie tânărul poet: <O nouă comunitate este pe cale să se înfăptuiască în societatea noastră. O comunitate în care femeia este liberă, respectată și iubită în fiecare zi. De mii de ani femeia este supusă bărbatului. De mii de ani femeia nu a avut curaj să zboare către libertate, fiindcă bărbatul îi oferea libertatea pe care o dorea el. Femeia nu are puterea fizică a unui barbat, însă are puterea iubirii ce depășește orice graniță pusă pe Pământ, deoarece libertatea nu vine de la bărbat, ci este oferită chiar de Dumnezeu! Femeile sunt aurul vieții, al societăților și al planetei, deoarece ele duc mai departe viitorul. Femeia este simbolul frumuseții, al iubirii, iertării și merită sărbătorită în fiecare zi!>”, spune Simona Vasilescu despre invitatul său.

Conferința cu tema 200 de ani de la răscoala lui Tudor Vladimirescu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. în istorie Marin Toma (eveniment care poate fi urmărit exclusiv online), avându-l invitat pe conf. univ. dr. habil Claudiu Neagoe de la Facultatea de Istorie a Universității Pitești

“Se împlinesc în această perioadă două secole de la răscoala lui Tudor Vladimirescu, un eveniment politic care a avut un ecou puternic nu doar în spațiul românesc, ci și în zonele limitrofe acestuia și care a stârnit multe dezbateri și multe controverse în istoriografia românească în aceste ultime două veacuri. Ne propunem să analizăm în conferința de față contextul istoric al începutului de secol al XIX-lea, atât din punct de vedere politic, cât și socio-cultural și să înțelegem cauzele acelor evenimente, principalele personaje, precum și cum a schimbat istoria tot ce s-a întâmplat atunci. Ca de fiecare dată, ne vom baza pe izvoare istorice, urmărind să prezentăm celor care ne urmăresc inclusiv felul în care acele evenimente au fost înțelese și judecate de contemporani”, precizează Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema Modele culturale, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care se va desfășura miercuri, 10 martie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

“Trăiască Nația!

Acesta era salutul lui Eminescu. Salutat astfel, poetul răspundea: <Sus cu dânsa! Nația suntem noi toți și fiecare>. Ar trebui să conștientizăm mai mult asta și să construim un ideal comun, conturat ferm și asumat. Nu trebuie să ne fie rușine să afirmăm mai des că ne iubim patria. Doar vorbele spuse răspicat și onest pot deveni faptele hotărâte și întregitoare. Istoria a arătat că popoarele urmează personalitățile care au un ideal pentru poporul lor, îl rostesc și-l pun în operă. Cei ajunși sus, în ierarhia Statului, care doar vorbesc, sunt niște impostori vremelnici – politrucii de ocazie!

Poporul român are o mare cultură și o istorie de care poate fi mândru. Când vorbiți de rău Țara și Neamul din care faceți parte, gândiți-vă că le sunteți fii, că vreți ori nu. O minimă judecată ar trebui să ne scoată din acest defetism și să fim mândri de propria noastră apartenență și identitate. Cu modestie și tenacitate. Spre deosebire de alții, noi avem încă o mare datorie față de Țară și față de istorie. O parte din noi, din trupul nostru și din sufletul nostru, e ruptă de zeci de ani. <A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominațiunii rusești>, spunea Eminescu. Adăuga că <acela care va scoate Moldova din sufletul său e un trădător>. A o scoate din mintea noastră e tot o trădare! Am propus odată ca toate publicațiile din România să aibă pe frontispiciu dezideratul Unirii, al Reîntregirii. Unirea dintre noi, aici, ar aduce mai aproape Moldova acasă la ea. Putem fi în Europa împreună ca țară întreagă, ca unic popor. Și evident mai puternici. Înainte de a fi europeni, trebuie să fim români și ne-am bucura de mai mult respect dacă i-am face și pe alții să simtă că ne simțim bine în propria noastră piele, în limba, istoria și cultura noastră, în toate înzestrările noastre date de Dumnezeu. E adevărat că <cine nu are Țară nu are nici Dumnezeu>. E un rătăcit. Eu vreau o Românie prosperă în prezent, nu una promisă, pe rând, de te miri cine, de zeci de ani, dar mereu trimisă într-un viitor iluzoriu, cu <generații de sacrificiu>, fie tineri ori pensionari. Și pentru unii și pentru alții, promisiunile unei vieți mai bune în viitor e lozinca celor care nu pot face nimic astăzi – a unor  trădători. De aceea vom continua să aducem în atenție, cu toată îndârjirea noastră, modele culturale, oameni de stat, scriitori, oamenii oarecare, iubitori și îndatoritori față de Țară.

Ne vom opri atenția, în luna martie 2021, asupra revistei Curtea de la Argeș, pentru misiunea sa culturală și patriotică, asumată număr de număr, și apoi asupra înființării Colegiului Național Zinca Golescu la cei 100 de ani ai săi, unitate școlară de mare prestigiu intelectual. Fie ca elevii școliți aici să prospere într-o Patrie a lor, prezentă, comună, la lupta căreia să fie părtași învingători – fiecare și împreună!

Trăiască Nația! Sus cu dânsa!”, spune Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema Biruința Scrisului în Limba Română, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Limba română literară de-a lungul timpului”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 10 martie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

„Biblia de la Bucureşti

Domnia lui Şerban Cantacuzino (1678-1688) a deschis în Ţara Românească o nouă epocă de cultură care a culminat în domnia lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Activitatea religioasă din epoca lui Şerban Cantacuzino a fost încununată de Biblia de la Bucureşti (1688), monumentul cel mai important al literaturii noastre religioase, sinteză a străduinţelor cărturarilor români timp de trei veacuri în toate ţările româneşti, pentru a înveşmânta cuvântul Domnului în haina limbii naţionale. Traducerea a fost făcută de cărturarii Şerban şi Radu Greceanu, ajutaţi de stolnicul Constantin Cantacuzino şi de profesorii de la Academia grecească. Prin varietatea conţinutului (pagini istorice, paremiologice, lirice etc.), care a generat şi o varietate de procedee stilistice, Biblia aşază premisele unei literaturi beletristice. Subdialectul muntean a fost impus ca pivot al limbii literare şi al limbii culte. „Biblia de la 1688 este o operă de unitate naţională, am putea chiar spune  că este cea dintâi operă de unitate naţională”.  (Nicolae Iorga)

Antim Ivireanul

Antim Ivireanul, originar din Iviria (Georgia), a fost adus de Constantin Brâncoveanu, pentru acţiunea de culturalizare pe care o începuse. În calitate de episcop şi apoi de mitropolit, Antim Ivireanul, susţinut de Brâncoveanu, devine îndrumătorul tiparului din Ţara Românească. Tipografiile muntene au ajuns să editeze cărţi bisericeşti în limbile liturgice respective pentru tot Răsăritul ortodox: români, slavi, greci, arabi, georgieni.

Meritul cel mai mare al lui Antim în istoria literaturii noastre îl formează Didahiile (Predicile) rostite la marile sărbători. Antim este primul mare orator bisericesc în limba română. El este original în modul de a lega ideile teologice de viaţa cotidiană, în felul de a biciui, fără deosebire de poziţie socială, încălcarea preceptelor moralei creştine, în dezvăluirea unora din nedreptăţile sociale, în măiestria cuvântului. Procedeele sale stilistice îl aşază printre marii scriitori ai literaturii noastre medievale. Procedeele dovedesc şi o vastă cultură laică: filosofia şi poezia greacă, istoria universală, cărţile populare, ştiinţă. Prin Antim, limba română bisericească se ridică la cea mai înaltă treaptă a sa. Antim este iniţiatorul predicii de mare înalţime morală şi reală frumuseţe stilistică”, informează Iudita Dodu Ieremia.

 

Medalionul artistic cu tema Femeia, Filosofia Vieții, coordonat de interpreta de romanțe și muzică ușoară Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Maria Răduț, artist plastic din Câmpulung, eveniment care va avea loc joi, 11 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea, artistul plastic Maria Răduț, va vorbi despre virtuțile femeii în general și despre arta pe care o practică de mulți ani cu talent și bucurie. Născută în 1943, în comuna Mățău, actualmente Mioarele, Maria Răduț a absolvit Școala Tehnică de Asistență Socială din București, promoția 1965, și s-a înscris la cursurile de pictură din cadrul Casei de Cultură Tudor Mușatescu din Câmpulung, la clasa profesorului Gheorghe Paulian. A devenit membru al Cenaclului de Arte Plastice I. D. Negulici din Câmpulung în anul 2002 și a participat la numeroase expoziții de grup și personale în țară, multe dintre lucrările sale aflându-se în colecțiile personale ale unor familii din Canada, Statele Unite ale Americii și Franța.

În încheiere, le voi oferi celor prezenți, precum și spectatorilor virtuali, un minirecital cu melodii folclorice în contextul  temei abordate”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

Prelegerea cu tema Cărțile de Citire. A treia Carte de Citire: La Umbra Epocii de Aur. Perioada ceaușistă: 22 martie 1965-22 decembrie 1989, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Reflecții la Reflexii”, coordonat de scriitorul și profesorul de limba și literatura română Marin Gheorghe Rădulescu. Evenimentul va avea loc vineri, 12 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cartea aceasta se doreşte un pios omagiu adus Eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (copii, adolescenţi, tineri, adulţi, bătrâni), ucişi de partidul-stat comunist ceauşist, pentru că au îndrăznit să iasă în stradă, cu piepturile goale şi să-şi ceară  înapoi Libertatea, Democraţia, Ţara şi credinţa în Dumnezeu!

Dar şi  un omagiu adus memoriei acelor români demni, care, trăind în dictatura comunistă ceauşistă, au avut curajul să conteste şi legitimitatea, şi <democraţia socialistă> a regimului comunist din România ceauşistă şi care, pentru curajul lor, au îndurat suferinţe grele sau au murit; precum şi un omagiu adus celorlalţi români, cei care au trecut, cu atâtea pătimiri, prin infernul dictaturii totalitare comuniste ceauşiste, mai ales din ultima ei perioadă!

În acelaşi timp, ea se doreşte şi o ,,Carte de citire”, adică de cunoaştere şi de învăţătură, pentru cei care au avut norocul să nu cunoască direct ,,Epoca de aur”, devenită,  în ultima ei parte, <Epoca de Tinichea> sau chiar <Toba de tinichea>!

Spre deosebire de Perioada dejistă, începută satanic, prin transformarea Ţării într-o apocaliptică puşcărie şi încheiată cu o uşoară relaxare, după distanţarea curajoasă de Moscova, după o virare spre comunismul naţional şi după debutul colaborării economice cu marile state capitaliste, Perioada ceauşistă a început pozitiv, chiar spectaculos, dar s-a încheiat tragic: cu prăbuşirea Comunismului românesc etern şi cu execuţia prin împuşcare a <marelui lider comunist român>, <eroul între marii eroi ai neamului nostru>, deşi sloganul, devenit capitol important al oricărui manual de Socialism ştiinţific, susţinea cu totul altceva: <Epoca (Sic!) contemporană este epoca trecerii de la Capitalism la socialism>, de unde se putea zări <eternul comunism, visul de aur al omenirii!>

La noua noastră întâlnire, vom evidenţia principalele repere (ideologice-politice, economice, comerciale, bancare, diplomatice, sociale, culturale…) ale acelei perioade istorice învolburate, în care ,,lagărul comunismului” european se prăbuşeşte previzibil prin implozie istorică…

Dar vom încerca să conturăm şi liniile esenţiale ale portretului marelui lider comunist român: cu nenumăratele lui umbre, însă şi cu lumini, pe care ne tot facem că nu le găsim. Necesarmente, vom preceda acea prezentare istorică de o definiţie esenţializată a <democraţiei>, pe care, azi, fiecare o percepe şi o defineşte într-un mod propriu şi… avantajos, dar şi de o definiţie a <dictaturii> şi de o definiţie a <totalitarismului>”, spune Marin Gheorghe Rădulescu.

2021-03-05T11:55:07+02:00