Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7 – 12 martie 2022, noi evenimente cultural-educative care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 7 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Titani ai Culturii Universale. Wolfgang Amadeus Mozart”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 7 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-arhiepiscopat ce făcea parte din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (după 1804 devenit Imperiul Austriac). În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime. Marele creator de cultură nu a dorit să vorbească lumii decât prin muzica sa. O operă de adâncimea și frumusețea celei create de Mozart este rodul unui om cu înalte calități morale, unui om dăruit muncii, fiindcă fericirea și onoarea, de care vorbea adeseori compozitorul, nu pot fi obținute decât prin dârzenia muncii. Mozart, reprezentant al clasicismului vienez, devine purtătorul idealurilor umaniste. Prin poziția și prin opera lui, mărturisește o înaltă atitudine morală, o profundă filosofie a cunoașterii, angajării și responsabilității. El a dăruit lumii 626 de lucrări ce poartă toate semnele, nu doar ale tinereții ca vârstă, ci a tinereții ca suprem însemn al forței creatoare. La 8 ani el scria prima simfonie. La 19 ani a scris marile concerte pentru pian și orchestră. La 30 de ani – <Nunta lui Figaro>, iar la 31 de ani – <Don Giovanni>. La numai 35 de ani, marele compozitor a părăsit viața, după ce a oferit omenirii o creație impresionantă ce rămâne, în cele din urmă, o mare lecție de teorie a cunoașterii, o copleșitoare lecție de etică și o înaltă filosofie a vieții. <Geniul său excepțional îl situează mai presus de oricare maestru, în toate domeniile artei şi în toate timpurile>, afirmă Richard Wagner. Acestea sunt câteva aspecte care ne motivează să susținem expunerea noastră referitoare la viața, opera și filosofia lui Mozart”, spune Marius Andreescu.

 

Recitalul liric cu tema „Femeia în poezia contemporană”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, artistul plastic, cantautorul și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, marți, 8 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “În semn de omagiu pentru Ziua Internațională a Femeii, v-am pregătit poezii semnate de mine și poezii ale autorilor care au apărut la Editura <Izvorul Cuvântului>. Selecția va fi făcută și prezentată de editorul Florin Căprar”, informează Stelian Necșoi.

 

Recital de folclor în cadrul proiectului cultural-educativ “Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, marți, 8 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Vă invit să-i urmăriți pe membrii Ansamblului Folcloric de Copii <Zavaidoc> precum și pe copiii și tinerii care urmează cursul de canto popular și cursul de dans popular la Centrul Cultural Pitești, păstrători și promotori ai cântecului și dansului autentic muntenesc, care vor dedica spectacolul lor Zilei Internaționale a Femeii”, spune Valentin Grigorescu.

 

Prelegerea cu tema “Momente ale poeziei contemporane. Lirica feminină”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, miercuri, 9 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Vom oferi proiecții lirice și recitări din versurile poetelor Vilia Banța, Iudita Dodu Ieremia, Emila Dănescu și Mona Vâlceanu”, spune amfitrioana evenimentului.

 

Spectacolul de folk hop “Barbari fără bărbi”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, cantautor, scriitor, eveniment pe care ni-l oferă miercuri, 9 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “De ziua bărbaților, un reproș muzical. Nu tuturor dintre ei, bineînțeles… Sunt M.C. Grăilă și vă invit la o ironie în versuri, amară pe alocuri – dat fiind timpul războinic pe care-l traversăm. Patriarhatul ca zodie a revolverului revine și în postmodernism cu aceeași duritate și lipsă de scrupule. Este peste așteptările lumii întregi recrudescența cu care ura, frustrarea și micimea, în general, își continuă din secol în secol prohodul pâna azi, în ultima dintre lumile posibile. Credeam că suntem într-un presupus secol XXI? Din păcate, un cortegiu lung de frici medievale defilează astăzi prin fața unei mulțimi tăcute. Bărbierit perfect, fasonat și cu cravata la fix, barbarul de azi e cultivat, agreabil, poartă ceas și, în genere, se dă pacifist. Un fake, deoarece, funciar, el tot un mercenar rămâne, unul pus în slujba egoismului personal și al clicii cu care își împarte interesele. În definitiv, aceasta este drama istoriei: fiecare secol își pasează același bărbat crud, de crevasă, pitit după deget și blocat congenital în violența epocii de piatră. Niște barbari fără bărbi, deghizați în progresiști, decidenți politici și stăpâni ilegitimi peste niște popoare pașnice de altfel. Haideți să îi demascăm și să le punem o întrebare simplă, în engleza capitalistă: <How long?>”, ne incită M.C.Grăilă.

 

Dezbaterea cu tema “Femeile Tunisiene, Trecut și Prezent”, în cadrul proiectului “Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, eveniment care va avea loc joi, 10 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Pitești în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

 

Recitalul muzical cu titlul “Femeia Primăvara”, oferit în cinstea Zilei Internaționale a Femeii de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 11 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. “Vom interpreta piesele: <Perfect cu tine>, de Andrei Tase, <10.000 de ore>, de Justin Bieber, <Love of my life>, de Queen, <I m yours>, de Jason Mraz, <Wake me up before you go-go>, de George Michael, <Easy lover>, de Phil Collins, <When a man loves a woman>, de Michael Bolton”, informează Andrei și Adrian Tase.

 

Lansarea romanului “Bahadino, Copilul Păcii”, de Salah Mahameed, eveniment editorial care va avea loc în cadrul proiectului “Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, sâmbătă, 12 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Manifestarea este organizată de Centrul Cultural Pitești în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.

“La evenimentul editorial voi veni împreună cu autorul și cu prof. univ. dr. George Grigore, coordonatorul Secției de Limba și Literatura Arabă din cadrul Universității București, cel care semnează prefața romanului <Bahadino, Copilul Păcii>. Autorul, Salah Mahameed este originar din orașul Umm el Fahem de lângă Nazaret, din țara mea, Palestina. Este absolvent al Facultății de Medicină din Padova și este stabilit în Italia, la Veneția, având cetățenie italiană. În anul 1991 a înființat Asociația Culturală <Azzaytuna> și în 1997 a pus bazele Editurii <Azzaytuna>, coordonată de scriitoarea Milena Milani. De profesie medic de familie, și membru al Colegiului Medicilor Italieni, Salah Mahameed este și autorul a numeroase cărți scrise în limbile italiană și arabă.

Printre volumele publicate se numără: <Islamul și Occidentul>, <Zâmbetul Etern>, <Cauza Palestiniană în Conștiința Europeană>, cea mai recentă lucrare fiind <Bahadino, Copilul Păcii>”, spune Ahmed Jaber.

2022-03-04T11:35:07+02:00