Informare

 

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7 – 11 februarie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul Gelu Ungureanu, luni, 7 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Noua ediție a Cenaclului <Armonii Argeșene> îl are drept invitat pe domnul Gelu Ungureanu. Acesta s-a remarcat ca un poet cu o maturitate și o sensibilitate deosebite. Este un poet prolific, care a lansat pe piața cărții din România mai multe volume care merită achiziționate și citite”, spune Adrian Mitroi.

 

 

Prelegerea cu tema „Titani ai Culturii Universale. Constantin Brâncuși”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 7 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Se întâmplă în acest spaţiu mioritic ca fiinţa culturală să fie pe deplin prezentă, chiar dacă rămâne ancorată fie în sensibilul individual al limbii române, fie în creaţiile unor mari oameni ai culturii române, care tocmai prin individualitatea lor au generat permanenţa şi au putut defini un întreg spaţiu geografic ca fiind şi unul cultural, regăsit în universalitatea culturii umane, chiar dacă nu întotdeauna recunoscut ca atare. Printre <oamenii exemplari> ai culturii române, un loc deosebit îl au Eminescu (<omul deplin al culturii româneşti>, cum spunea Noica) şi Brâncuşi. Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române. Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa el a oglindit felul de a gândi lumea al țăranului român. Prin obârșia sa țărănească și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și

 

funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității. Din 1963 și până în prezent au apărut, în mai multe țări, numeroase cărți și monografii și mii de studii și articole despre Brâncuși, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial și chiar ca <unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor> (Jean Cassou). Cunoscutul sculptor Henry Moore scria: <Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure>. Prin gândirea și opera sa marele artist a transfigurat realitatea, a transformat arta în filosofie și teologie, a integrat cultura și spiritul românesc în marea cultură universală, conferindu-i astfel permanența valorilor absolute, nemurire. Brâncuși este cu adevărat un titan al culturii universale. În expunerea noastră vom evoca aspecte ale personalității, vieții și creației marelui sculptor român”, spune Marius Andreescu.

 

Dezbaterea cu tema „Sentimente și iubire”, în cadrul proiectului „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe poeta și artistul plastic Loreta Din, marți, 8 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Voi aborda poezie de factură filosofică, în care descriu că în viață ce oferim primim. Să dăruim din suflet ajutor, bunătate, iubire, sentimente, care nu pot fi cumpărate! Voi face referire și la tăcere, pe care o consider marele dușman.

Tăcerea distruge relații și chiar iubiri și transformă totul în tristețe. Tristețe care își pune amprenta și este este aproape imposibil de luptat cu ea”, spune Loreta Din.

 

 

Dialogul cu tema „Haihui prin țara mea”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe fotograful Gheorghe Vasile, marți, 8 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Haihui prin țara mea> este o temă care reflectă frumusețea interioară a artistului Gheorghe Vasile care este născut în Galeș – județul Argeș. Pasul către portalul descoperirii locurilor extrem de atrăgătoare din România – imortalizate prin fotografii ce par reale – face parte din oceanul iubirii. Încă este frig, dar imaginile imortalizate de către invitatul Gigi Vasile – așa cum este cunoscut de toți cei care s-au bucurat de fotografiile sale – ne încălzesc și ne destind. Încă bate vântul rece de februarie, dar ierburile și copacii din imaginile lui Gigi Vasile transmit candoarea sufletului naturii și a interiorului său ca om. Când îl ai în suflet pe Dumnezeu, vezi același creator în toate ființele pe care le întâlnești și în toate elementele naturale și te oprești ca să privești.

 

Dar, mai mult decât atât, îți dorești să primești și să dăruiești ceva ce natura va schimba mâine, peste câțiva ani, oricând. Veniți și iarna către noi, aici sunt incluse toate anotimpurile! Culorile și ipostazele cuprinse pe hârtia fotografică îți transmit eliberare, simți că te vindeci de orice întristare și îți dorești să hoinărești alături de un asemenea artist! Gigi Vasile este pasionat încă din copilărie de arta fotografică și vine către noi cu un album fantastic de fotografii cu licoare românească! Trăiește clipa haihui și vei reveni printre oamenii dăruiți cu talent, așa cum este Gigi Vasile!” ne incită Simona Vasilescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Poezie, proză și teatru scurt (I)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 9 februarie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“<Trăiască nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu dânsa!> Un singur argument este suficient și era rostit tot de Poetul național: <Suntem români. Și punctum!>

La noua ediție a <Temelor Culturale în Emoții Raționale> vom citi texte literare, publicate și încă nepublicate, cu tematică diferită. Sunt <Povestiri și schițe exemplare> dar și <Piese de teatru într-un act>. Toate au o pildă, o posibilă învățătură, pe care ascultătorul sau cititorul o poate desprinde cum dorește și dacă dorește. Sunt texte proprii, unele publicate în volumul <Hazard. Granit, flori de câmp și scaieți (Poeme. Sonete. Penițe)> și altele din volumul în pregătire <Goange. Nuvele, povestiri și schițe exemplare>. Vom prezenta, de asemenea, publicațiile literare ale Argeșului, ce apar sub egida Centrului Cultural Pitești, revistele <Argeș> și <Cafeneaua literară> și revista de

cultură <Curtea de la Argeș> a orașului domnesc și regal Curtea de Argeș. Suplimentul literar al ziarului <Argeșul>, <Săgetătorul>, este de asemenea o prezență săptămânală în spațiul cultural argeșean. Aș fi fost tentat să vorbesc despre război (rămâne pentru altă dată), despre ce au însemnat războaiele în istoria românilor, dar am preferat literatura, cultura, o cale, poate singura, care a vindecat întotdeauna, poate numai parțial, rănile conflictelor între oameni și între națiuni. Să nu uităm însă că ne-am câștigat Independența și Patria neștirbită în urma unor războaie, dar și cu mari sacrificii umane. Istoria e însă ingrată și cinică, pentru că ne-a pus adesea în situația de a pactiza și chiar a-l susține pe cel hrăpăreț și ticălos! Dacă artele ne pot alina suferințele istorice și cele prezente, personale și comune, va hotărî fiecare pentru sine. Cele mai rele lucruri rămân, ca întotdeauna, delăsarea, lașitatea, dezinteresul, oportunismul, teama și vânzarea, trădarea. Toate acestea sunt distribuite prin reprezentarea tuturor în lumea politică. Așa că: Nimeni nu se poate ascunde în spatele culturii sau inculturii când e vorba de Patrie!

Trăiască Nația!” spune Lucian Costache.

 

Prelegerea cu tema “365 ani de la moartea Doamnei Bălașa”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de Excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, miercuri, 9 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În anul 1657 se stingea din viață pioasa soție a lui Constantin Șerban Vodă, Doamna Bălașa. Întrerupt brusc la 45 de ani – probabil în urma unei boli –, firul vieții ei fusese unul plin de înfăptuiri. Venită din Moldova, fiică de mare boier, ea are aplecarea spre cele sfinte, mai ales că unicul ei copil moare prematur.

Zidește biserica moșiei din Dobreni, o reface pe cea a mănăstirii Jitianu, o ridică pe cea a schitului Păușa și pe cea mică, Sf. Vineri, a curții domnești din Târgoviște – unde este și înmormântată. Tot în capitala Târgoviște ridică cel mai vechi spital muntenesc păstrat până azi. Piteștenii îi sunt datori cu o închinare de gând pentru biserica domnească de aici, Sf. Gheorghe, prima cu etaj pe pridvor și unică în dantelăria turlei mari. De altfel, pe când soțul ei era ispravnic de Pitești, Doamna Bălașa cunoscuse bine arealul – de aici și pretenția noastră de a-i atribui cetățenia ca atare, o piteșteancă ajunsă Doamna Țării Românești. Darurile, milele, odoarele răspândite până la Muntele Athos o făcuseră cunoscută în Balcani, Paul de Alep amintind-o fugitiv, în crochiuri discrete, exact așa cum era, de fapt. O doamnă discretă, una dintre cele mai enigmatice figuri ale istoriei noastre.

Vă invităm, așadar, în lumea veche a Evului Mediu românesc, plină de bărbați, de cai și de bătălii, una în care, din când în când, o femeie tăcută amintește oamenilor prin însăși viața ei că viitorul nu se poate baza decât pe pace și pe credință”, spune Octavian Dărmănescu.

 

 

Lansarea volumului de poezie și proză “Gânduri de iubire (Misterele iubirii)”, de Stelian Necșoi, în cadrul proiectului “Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, miercuri, 9 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la un nou <Medalion>, pentru a aduce în fața dumneavoastră cel mai recent volum de poezii, <Gânduri de iubire (Misterele iubirii)>. Poezii de dragoste, căci am intrat în luna iubirii, februarie. O să am onoarea de a avea alături de mine doi oameni minunați care se dăruiesc în totalitate culturii, oamenilor, prin tot ceea ce fac în activitatea lor de editori, doamna Daniela Căprar și domnul Florin Căprar. Așa cum obișnuiesc, vă voi prezenta și câteva dintre lucrările mele de grafică sub genericul <Frumosul din jurul nostru>. O a treia latură a activității culturale care mă definește este muzica. Astfel voi încerca să vă atrag atenția cu un minirecital realizat din cele mai cunoscute și îndrăgite melodii de dragoste pe care să le cântăm împreună. Mi-ar face o deosebită plăcere și onoare să vă am alături” este mesajul lui Stelian Necșoi.

 

Dezbaterea cu tema “Pentru a fi sănătoși nu este necesar să ne îmbolnăvim!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe psihologul Ileana Amaximoaie, eveniment care se va desfășura joi, 10 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Sănătatea are mai multe componente. Noua noastră dezbatere vizează exclusiv zona psihică. Așa cum am discutat în emisiunile anterioare, psihicul, sufletul și fizicul acționează împreună întotdeauna. De asemenea, pentru a fi sănătoși nu este necesar să ne îmbolnăvim, tocmai de aceea vom aborda psihicul uman ca fiind și el un generator de sănătate, separat, dar și împreună cu celelalte. Însă, cum putem noi să beneficiem de o minte sănătoasă dacă hrana pe care o alegem este pur întâmplătoare?!

Iată câteva întrebări la care vom răspunde:

  1. Cumpărăm ce este mai ieftin, mai la îndemână, mai simplu de gătit etc?!
  2. Cunoaștem influența emoțiilor (pozitive sau negative) asupra sănătății minții noastre?
  3. Știm ce rol au mișcarea, sportul, timpul petrecut în natură zilnic asupra

psihicului nostru?

  1. Este important timpul petrecut într-o anume emoție? Sau mai multe?
  2. Dar utilizarea tehnologiei, cum influențează sănătatea creierului nostru?
  3. Somnul, odihna au și ele partea lor de influență?
  4. Relațiile, prieteniile, comunicarea cu semenii au valoare de hrană pentru psihicul nostru? Și multe altele!

Cu o experienţă de peste 20 ani în industria de training, consultanţă în management și dezvoltare organizaţională, invitata mea, Ileana Amaximoaie a făcut parte din echipele de consultanţi de afaceri ale marilor firme de consultanţă, unde şi-a consolidat experiența în domeniul managementului şi culturii organizaționale. În calitate de trainer profesionist, Ileana a predat și a format echipe atât în țară, cât și în străinătate, ajungând cunoscută pentru amprenta unică a workshopurilor sale. Temele abordate au fost legate de: Comunicare și relaționare, Managementul echipei, Managementul performanței, Rezolvarea problemelor și luarea deciziilor, Tehnici de feed-back, Tehnici de negociere, Influență și persuasiune, Abilități de prezentare, Training the trainer, Leadership, dar și în workshop-uri de dezvoltare personală cu metodologia Constelații sistemice de familie. Ileana este absolventă a facultăților de Litere și de Psihologie de la Universitatea București și a două masterate în comunicare, atât la Universitatea București, cât și la SNSPA. În prezent, Ileana se ocupă de dezvoltare personală, coaching și psihoterapie, lucrând cu metodologii consacrate. Ileana este de asemenea consultant acreditat Human Synergistics International, Harisson Assessments, Vienna Henkel Academy, FranklinCovey, Door International, PI, Coaching sistemic, ROI Methodology. Ileana consideră

 

că apropierea de oameni este esenţială în munca pe care o desfăşoară și susţine că mentalitatea acestora trebuie să fie continuu provocată pentru ca ei să se dezvolte și să progreseze. Printre pasiunile Ilenei Amaximoaie se numără psihoterapia şi istoria marilor civilizaţii”, precizează Petruța – Daniela Mihăilescu.

 

Recitalul muzical cu tema “Dragostea reflectată în muzica pop-rock”, oferit de Trupa “Andrei&Adrian Tase”, vineri, 11 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă vom oferi piesele: <Woman> de John Lennon, <Crazy Little Thing Called Love> – compoziție Elvis Presley / cover Queen, <Te vreau toată>, de Andrei Tase, și alte melodii frumoase”, informează Andrei și Adrian Tase.

 

2022-02-04T10:39:15+02:00