Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 7-10 mai 2024, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Dialogul cu tema “Educaţie pentru sănătatea psihică (III)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psihoterapeut, eveniment care va avea loc marți, 7 mai, de la ora 11.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Tema este foarte largă, iar întrebările care au venit pe parcurs, cer răspunsuri de specialitate. În acest mod contribuim atât la educaţia pentru părinţi – care sunt datori să crească copii cu minte clară şi care să fie folositori lor, precum şi societăţii -, cât şi la educaţia copiilor care au nevoie să crească în medii sănătoase sub toate aspectele. Desigur, episoadele prezentate sunt utile tuturor oamenilor. Fiecare dintre noi are dreptul să se dezvolte într-un cadru armonios şi valoros sub aspect psihic şi toți avem datoria să contribuim cât se poate de înţelept la dezvoltarea unei societăţi luminate!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Comportamente în oglindă cu personalitatea”, susținută de Codruța Drăgan, psiholog-clinician, eveniment care va avea loc marți, 7 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Așa cum zâmbetul nostru poate evidenția frumusețea și autenticitatea spiritului, tot așa comportamentele noastre sunt strâns legate de laturile personalității. Felul în care nevoile noastre se conturează în raport cu lumea, felul în care așteptările ne evidențiază obiectivele, pentru ca apoi să dăm naștere unor emoții marcante, toate acestea țin de caracterul și personalitatea noastră, conturând comportamente tipice”, spune Codruța Drăgan.

 

 

Lansarea cărții electronice cu titlul “Ultimii piteșteni medievali (mitricele între 1832-1865)”, Pitești, 2024, de Octavian Dărmănescu, eveniment editorial coordonat de dr. în istorie, muzeograful, scriitorul prof. Octavian Dărmănescu, marți, 7 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Trei ani de studiu, zece metri liniari de dosare, peste o mie de pagini de transcriere din chirilică. O lucrare arhivistică imensă, dar rece în fond, sutele de mii de piteșteni scriși în condicile (mitrice) vechilor biserici de aici fiind de mult în lumea de apoi. Rămân însă filele galbene ale trecerii lor prin Piteștiul medieval de dinaintea epocii Cuza. Ei, de fapt, sunt ultimii piteșteni medievali. O lume pestriță, plină de târgoveți, de mahalagii, de popi, de avocați, de oameni ai domniei. Un mare puzzle care, încet-încet, ni se descoperă. Prezenta lucrare se cerea cu necesitate. Colecția de condici ale bisericilor din Pitești între 1832-1865 din cadrul Arhivelor Județene Argeș nu era vizitată aproape de nimeni – din cauza, în primul rând, a scrierii pe slavonește. Acum avem un plus imens atât în cunoașterea istoriei locale, cât și un aport nesperat în descifrarea genealogică a fiecăruia dintre noi. Mai mult, putem vedea clar ordinea și numele clericilor din Pitești de acum aproape două secole. Vă invităm, așadar, la lansarea unei cărți importante în peisajul istoriografiei locale. Formatul ei electronic este de la sine înțeles, deoarece publicarea unei cărți foarte groase era și scumpă, și anacronică. Mai mult, avantajele unui asemenea format, în cazul de față, sunt și accesibilitatea, și transparența: autorul oferă la final toate colecțiile fotografiate, pentru a nu se îndoi nimeni de cele scrise”, spune Octavian Dărmănescu.

 

 

„Proză literară în lectura autorului. Ipostaze auctoriale”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 8 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Conferința cu tema „Literatura în stradă – FILSTREET”, eveniment susținut de editorul, scriitorul, psihologul Călin Vlasie, miercuri, 8 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Spectacolul sub genericul „Toți pe lume frați noi suntem”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Și noi avem drepturi!”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având invitați reprezentanți ai Organizației „Salvați Copiii”, Filiala Argeș, eveniment care se va desfășura joi, 9 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cu ocazia Zilei Europei, celebrăm unitatea în diversitate și valorile fundamentale care definesc Uniunea Europeană. Solidaritatea, democrația, drepturile omului și pacea sunt pilonii pe care se întemeiază Europa modernă. În spiritul acestor valori, voluntarii de la <Salvați Copiii> – Filiala Argeș, alături de copiii din Ansamblul Folcloric <Brătia> din Vlădești și-au propus să promoveze pacea și înțelegerea în rândul tinerilor din întreaga lume, prin  intermediul spectacolului <Toți pe lume frați noi suntem!>, în cadrul proiectului <Și noi avem drepturi!>. Acest proiect derulat la nivel național are ca obiective educarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități, diseminarea principiilor Convenției O.N.U. cu privire la drepturile copilului, implicarea tinerilor în activități nonformale, cursuri de pregătire, și, nu în ultimul rând, participări la conferințe în care să se promoveze valorile respectului, empatiei și înțelegerii reciproce, pentru a avea relații sănătoase și de acceptare care să contribuie la reducerea violenței și a bullyingului și să creeze un mediu în care fiecare copil să se simtă valorizat și în siguranță. În acest sens, vă invit la un spectacol cultural inedit în care vor fi aduse în prim-plan prin dans, poezie și video-proiecții tradiții și obiceiuri din diferite țări ale lumii. Acest spectacol își propune să evidențieze frumusețea diversității culturale și să încurajeze dialogul intercultural între copiii din comunitatea noastră.

Copiii sunt coordonați de către Alexandra Grigorescu, din partea organizației <Salvați Copiii>, și de către Diana și Dragoș Stroe, coregrafii care duc mai departe tradiția de peste 40 de ani a Ansamblului <Brătia> din Vlădești, la festivaluri naționale și internaționale”, informează promotorul cultural Alexandra Grigorescu.

 

Dezbaterea interactivă cu tema „Planuri de vacanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, joi, 9 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă aștept la Centrul Cultural Pitești, în cadrul proiectului <Părinți și Copii, Prietenii Mei>, pentru a ne face planuri de vacanță. În cadrul acestei întâlniri, elevii ne vor invita la un alt fel de călătorii, ne vor provoca să privim călătoria prin intermediul creativității, a imaginației, cu bucurie și culoare sufletească”, spune Maria Simona Mitroi.

 

Conferința cu tema „Arta construcției – de la piramide la catedrale”,    în cadrul proiectului „Culisele istoriei”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură Argeș, eveniment care va avea loc joi, 9 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova  de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Frumusețea va salva lumea”, în cadrul proiectului sub genericul „Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, având-o invitată pe Aura Christi, redactorul-șef al revistei de cultură „Contemporanul”, eveniment care se va desfășura vineri, 10 mai, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

2024-06-03T19:41:03+03:00