Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 5 – 9 iulie 2021, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe prof. univ. Radu-Nicolae Dobrescu, acțiune care se va desfășura luni, 5 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatul special al noii ediții a cenaclului nostru este domnul Radu-Nicolae Dobrescu, profesor universitar la Facultatea de Mecanică și Tehnologie din cadrul Universității Pitești. Acesta cochetează din plin cu literatura, oferindu-ne un roman autobiografic, intitulat <Meandre>. Datorită tinereții sufletești exprimate permanent de către  domnul profesor Dobrescu, avem certitudinea că ora acordată cenaclului va fi una benefică și interesantă. Sperăm că lansarea acestui roman va avea loc în cadrul acțiunilor susținute de Centrul Cultural Pitești”, spune Adrian Mitroi.

 

Dialogul cu tema „Facebook între socializare și cultură”, în cadrul proiectului de dezvoltare pesonală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe poetul George Terziu, eveniment care va avea loc luni, 5 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“George Terziu s-a născut în anul 1952, la Iablaniţa, în sudul Banatului, România. După terminarea Şcolii Generale din Iablaniţa s-a mutat la Timişoara, unde a absolvit studiile liceale şi Facultatea de Filologie. Este fondator al cenaclului de literatură SF <Helion> din Timişoara, alături de prof. Cornel Secu. Este membru şi în conducerea multor cenacluri literare din Timişoara: <Pavel Dan>, Cenaclul Bibliotecii Judeţene Timiş, Cenaclul Casei Tineretului din Timişoara. În 1981 este premiat la două concursuri naţionale pentru poezie şi proză scurtă. În 1983 a luat premiul I la Festivalul Studenţesc de la Iaşi, cu proză scurtă science fiction. Tot în 1983 a fost interzis de regimul comunist după ce a cerut demisia din partid (după 11 luni de apartenenţă). A apărut, totuşi, cu volumul de autor de proză scurtă, <Experienţa>, volum remarcat de Eugen Barbu în publicaţia <Săptămâna>. După care autorul şi creaţiile sale au fost interzise definitiv. În 1990 a fondat prima publicaţie particulară din Timişoara de după Revoluţie, <Mozaic>. Obişnuit să fie retras, nu a mai dorit să publice. Din anul 2010 a fost membru activ al Cenaclului <Afirmarea> din Satu Mare. A avut numeroase emisiuni radio şi tv. Emisiunea tv săptămânală Univers Cultural a fost difuzată pe două posturi  tv. Conduce grupul cultural <Inspirescu-Cervantes>. Revista, editura şi grupul cultural sunt cunoscute în ţară şi în străinătate. Editează Revista <Cervantes> din fonduri proprii. Editează revista <Elite tinere> pentru copii talentați români din țară și din străinătate. Printre cărțile publicate se numără: <Moartea necesară> (poezie), <Proze bipede> (proză), <Boeme şi alte povestiri> (poezie şi proză), <Proze etnobotanice>, <Castelul din minţi>, <Poeme urmărite general>, <Tăcerile lui Dumnezeu> (eseuri) şi <Franciză de România> (proză fantastică, parabolă)”, informează Simona Vasilescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Rănile Emoționale și Vindecarea Lor”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Științele Educației, Științe Sociale și Psihologie a Universității Pitești, marți, 6 iulie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“A fi conectați cu emoțiile noastre și a recunoaște propriile nevoi emoționale reprezintă un semn de sănătate și echilibru emoțional. De multe ori însă, din cauza traumelor emoționale – trăiri prea puternice, copleșitoare, care n-au putut fi procesate în momentul în care s-au produs-, ajungem să ne deconectăm de ceea ce simțim, de corp, de emoții, de senzații. Este o muncă importantă cu noi înșine pe care este nevoie să o facem, de a ne reconecta cu aceste emoții, de a le accepta și în felul acesta de a ne vindeca. Vindecarea este aducerea la lumina conștiinței a ceea ce a fost respins, reprimat, îngropat în umbră și uitare. O altă abilitate foarte importantă este aceea de a reuși să rămâi atât de prezent încât să nu permiți emoțiilor tale negative să te copleșească până la nivelul la care să-ți pierzi identitatea de sine, să nu mai știi cine ești și să-ți schimbe modalitatea de a acționa, planurile tale. A învăța să permiți emoțiilor tale negative să te informeze – pentru că ele vin cu un mesaj important, să nu le reprimi dar nici să nu le lași să te copleșească – este una dintre abilitățile importante ale celor care doresc să rămână prezenți și echilibrați în fața provocărilor vieții”, spun Lucia Neagoe și Alexandra Grigorescu.

 

Dezbaterea cu tema „Concept Artist”, inițiată de Amalia Ionescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Dinu Lipatti”, eveniment care va avea loc marți, 6 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Sunt Concept Artist pentru diverse companii. Poate vă întrebați ce înseamnă acest lucru: un <concept artist> este un designer care vizualizează și creează personaje, peisaje și multe altele. Este arta care se află la baza tuturor jocurilor video, a filmelor etc. Conceptul este folosit pentru a vizualiza idei, astfel încât modelatorii 3D, animatorii și echipele VFX (efecte speciale) să poată pregăti ideile pentru producție. Eu aduc la viață toate aceste idei prin desenele și schițele mele. Cum am ajuns să descopăr și să fac asta? Toată viața mi-a plăcut să desenez, încă de când eram la grădiniță. Îmi aduc aminte că eram foarte fascinată de calculatoare și îmi petreceam timpul desenând „peisaje” în MS Paint cu mouse-ul; atunci aș putea să zic că a fost prima dată când am descoperit arta digitală. Acum aproximativ 7 ani am primit prima mea tabletă grafică, cu care am continuat să lucrez ocazional. A urmat o perioadă destul de lungă în care nu am mai folosit-o deoarece preferam să desenez tradițional, chiar am avut o perioadă de câțiva ani în care renunțasem complet la artă. Însă din fericire am reușit să trec peste acea situație și m-am înscris la Liceul de Arte. Abia acum 2 ani am redescoperit arta digitală și mi-am dat seama că este ceea ce mă definește. De atunci m-am apucat serios să învăț și să exersez. De asemenea, am fost pasionată toată viața de jocurile video. Recent, datorită unei persoane care face parte din viața mea, mi-am descoperit și pasiunea pentru filme și cinematografie. Când eram copil, eram fascinată de faptul că aș putea să ajut la crearea acestora prin arta mea. Aș minți dacă aș spune că lucrurile s-au schimbat din acest punct de vedere, deoarece este un sentiment incredibil să vezi cum ceva creat de tine dictează felul în care arată un proiect care urmează să fie văzut de mii sau chiar milioane de persoane. Acum un an, o dată cu începerea pandemiei, am avut șansa să încep să fac asta profesional. De atunci am ajuns să fac desene pentru o mulțime de persoane, chiar și pentru jocuri video și reviste. Momentan proiectele pentru care lucrez nu s-au lansat, motiv pentru care, din păcate, nu pot da multe detalii despre acestea. Am realizat că am posibilitatea de a urma o carieră care reușește să combine toate pasiunile mele la un loc, însă am avut foarte multe momente în trecut în care am simțit că nu sunt capabilă să fac o meserie din acest lucru. În același timp, știam că nu aș putea să mă văd făcând orice altceva. Pasiunea mea pentru artă m-a motivat să continui și să trec peste toate aceste situații. Iubesc să învăț lucruri noi, iar de fiecare dată când învăț ceva nou legat de artă simt că percepția mea asupra vieții de zi cu zi, asupra mediului înconjurător și față de persoanele pe care le întâlnesc se schimbă. Observ cu ușurință micile detalii pe care mulți alți oameni le-ar ignora și parcă totul devine mai colorat și mai interesant”, mărturisește Amalia Ionescu.

 

Prelegerea cu tema “Serbarea de la Putna (1871)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 7 iulie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“<Trăiască Nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu dânsa!> Cei care urmăresc proiectul <Teme Culturale în Emoții Raționale> de la Centrul Cultural al Municipiului Pitești știu deja de ce e nevoie să rostim apăsat și tot mai des aceste cuvinte: pentru că noi românii avem încă de înfăptuit dezideratul cel mai sfânt al nației noastre, care trebuie asumat individual și toți împreună: Întregirea Țării, Întregirea Neamului.

Vom continua prezentarea Serbării de la Putna din anul 1871, prima serbare a românilor de pretutindeni, de la care în august 2021 se împlinesc 150 de ani. Serbarea se organizase cu ocazia împliniriii a 400 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Putna sub domnia lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Serbarea fusese pregătită, organizată de studențimea română din toate provinciile locuite de români și de cei aflați în străinătate la studii, între care Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu erau nu doar simpli participanți, ci sufletul acestei mari sărbători a neamului. Alături de ei, personalitățile intelectuale și politice ale epocii, dar și țăranii de la Putna și din alte sate moldave participaseră cu ajutor și entuziasm”, spune Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema “Legea Cauzei și a Efectului”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, avându-l invitat pe ing. Laurențiu Pârnuță, profesor de antropologie gnostică, eveniment care va avea loc miercuri, 7 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dezbaterea cu tema <FISCA 2021>, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de Șah cu Andrei Rădulescu”, acțiune coordonată de instructorul de șah Andrei Rădulescu, joi, 8 iulie, de la ora 12.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“FISCA 2021 este unul dintre cele mai importante Festivaluri Internaționale de șah din țara noastră, de aceea am invitat de această dată toți componenții  delegației Clubului AC de Șah <Alfil Pitești> pentru a ne dezvălui din experiența pe care au trăit-o prin participarea la acest festival internațional”, informează Andrei Rădulescu.

 

Dezbaterea cu tema “Relații sănătoase, relații toxice”, în cadrul proiectului “Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de profesorul de limba și literatura franceză, artistul plastic și interpretul de muzică folk-pop Stelian Necșoi, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu. Evenimentul va avea loc joi, 8 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Împreună cu invitata mea, Laura Gabriela Nițescu – educator, psiholog, terapeut și expert în comunicare, vom aborda o temă de actualitate – Relații sănătoase, relații toxice. Cum construim relațiile sănătoase, cum evităm relațiile toxice între parteneri”, spune Stelian Necșoi.

 

 

 

 

2021-07-02T11:58:44+03:00