Informare
Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 5 – 9 aprilie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro) :
Dialogul cu tema Anotimpurile lui Mircea Bârloiu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe graficianul și pictorul Mircea Bârloiu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
“Dialogul pe care-l voi purta cu invitatul meu va fi axat pe expoziția deschisă, în aceste zile, la Galeria ”Metopa”, expoziție intitulată ANOTIMPURI. Mircea Bârloiu este recunoscut pentru apetența pentru decorativ și pentru acuratețea detaliului. Ciclurile sale tematice de până acum au pus accentul pe dinamica structurii umane, pe interacțiunea acesteia cu sacrul, dar și cu profanul. ANOTIMPURILE se străduiesc să surprindă dinamica specială a naturii, mobilitatea și cromatica pădurii de-a lungul unui an calendaristic, spune Denisa Popescu.
Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe profesorul de limba și literatura română Vasile Ghițescu.
„Domnul profesor Vasile Ghițescu face parte din acea categorie specială de oameni care au căpătat o experiență de netăgăduit în ceea ce privește limba și literatura română, dar și în literatura universală. Este un erudit pe care ai putea să-l îl asculți ore în șir, prezentând temele sale de specialitate. Îl prețuim în calitate de senior al culturii argeșene și ne bucurăm de prezența și de intervențiile tematice pe care le susține în cadrul cenaclului”, spune Adrian Mitroi.
Demonstrația artistică având tema Elemente statice și dinamice în gimnastica acrobatică, în cadrul proiectului “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei.
“Gimnastica acrobatică își are originea în Antichitate, primele atestări documentare ale acestei forme de practicare a exercițiului fizic provenind din Grecia Antică. Sportul acrobatic sau acrosportul reprezintă o îmbinare între frumusețea dansului, tehnica și dificultatea elementelor specifice și armonizarea efortului individual și colectiv. În cadrul proiectului “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei” ne-am propus să expunem câteva noțiuni de bază și termeni specifici prin care pot fi definite sportivele participante la o construcție acrobatică, în funcție de rolul pe care-l îndeplinesc: Ștefania Ciobanu – Porteur; Roberta Nicolae – Voltijeur; Alexandra Gavrilă – Joker. Porteurul are rolul de bază; Voltijeurul este cel care urcă, se răstoarnă și echilibrează; Jokerul este un acrobat polivalent și asigură completarea figurii estetice.
La noua ediție a proiectului nostru, voi aprofunda structura tehnică a acestei ramuri acrobatice mult îndrăgite de copii. Mai mult decât atât ne propunem o viziune clară și o perspectivă sau o oportunitate prin care părinții să se asigure că au făcut o alegere bună și profesionistă pentru copiii lor”, precizează Nicoleta Andrei.
Prelegerea cu tema Conștiința la om, animale, plante, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu.
“Cu cât vom înțelege mai bine ce este conștiința sau starea de conștiență, cu atât vom fi mai puternici în fața provocărilor unei vieți sociale extrem de complexe și ale unui univers infinit”, ne incită George Smeoreanu”.
Întâlnirea cu tema Artiști piteșteni în online, în cadrul proiectului sub genericul “Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, avându-i invitați pe membrii Trupei de muzică „Ultimul Tren”.
“Vom prezenta o trupă blues, rock, country ce activează în orașul nostru, scopul fiind acela de a scoate „la rampă” artisti valoroși care au ceva de spus pe această nișă a muzicii românești. Va fi un dialog cu membrii trupei cu privire la muzică, la publicul țintă (pe categorii de vârstă și preferințe), la proiectele lor începute si viitoare. “Ultimul Tren” este un proiect născut din pasiune pentru muzică. Genurile abordate de trupă reprezintă o multitudine de genuri: funk, reggae, country și chiar blues/rock. Trupa a luat ființă în anul 2019. În decembrie 2019, Robert Popa s-a alăturat proiectului. Trupa “Ultimul Tren” are șapte piese proprii, iar în recitaluri abordează și piese cover ale unor artiști consacrați. La întâlnirea cu membrii trupei le voi oferi câte un dar inedit – portretele lor, pe care le voi face în timp ce vor cânta”, informează Stelian Necșoi.
Prelegerea cu tema Romanul trandafirului, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, miercuri, 7 aprilie, de la ora 14.00, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești.
“După prezentarea din lunile trecute făcută ”Cântării lui Guillaume” a venit acum rândul unei alte capodopere a literaturii medievale europene: ”Romanul trandafirului”, opera a doi scriitori, Guillaume de Lorris și Jean de Meun. Dacă primul dintre ei scrie în spiritul tradiției clasice a iubirii curtenești, celălalt, Jean de Meun ne pune în scenă o reală frescă a lumii medievale. ”Romanul trandafirului” este un poem proteic medieval care fascinează și astăzi și care a supraviețuit în peste 300 de manuscrise. A fost editat și reeditat în ultimele trei secole și, mai mult decât atât, a fost subiect de venerație, critică și a reprezentat obiectul primei polemici literare importante din istoria culturii europene: la querelle de la Rose. Ne bucurăm și noi din plin de această bogăție a culturii medievale mulțumită traducerii și publicării textului în două volume la Editura Polirom (colecția Biblioteca Medievală), în ediție bilingvă, în 2020 (traducere din limba franceză veche și note de Reghina Dascăl, Valentina Mureșan și Andreea Șerban; introducere și indice de Reghina Dascăl)”, precizează Marin Toma.
Prelegerea cu tema Personalitățile României (partea I), în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache.
“Trăiască Nația!
Acesta era salutul lui Eminescu. Salutat astfel, poetul răspundea: Sus cu dânsa! Nația suntem noi toți și fiecare. Ar trebui să conștientizăm mai mult asta și să construim un ideal comun, conturat ferm și asumat. Istoria ne oferă uneori pilde de urmat. E un popor norocos cel care, în momente grele ale istoriei, naște din rândul său adevărați Bărbați de Stat, cu viziune politică și inteligență remarcabile, pe care să le pună în slujba Neamului și Țării. Un astfel de om a fost Ion I. C. Brătianu, căruia națiunea română îi datorează recunoștință. Acesta este unul dintre artizanii Marii Uniri, care, cu răbdare și diplomație, dar mai ales cu tenacitatea iubitorului de țară a zidit România Întreagă, în granițele ei firești. Împreună cu acesta, Regele Ferdinand, Întregitorul, cel Loial, și Regina Maria au contribuit decisiv la politica desăvârșirii Patriei, bazându-se pe cărturarii ce veneau din tradiția deșteptării conștiinței naționale, pe Oastea Regatului României, Oastea Țării, de la conducătorii ei la eroii soldați, cei mai mulți dintre ei țărani și care s-au jerfit pentru visul nostru din totdeauna. Unde sunt astăzi acei Bărbați de Stat pentru care Moldova străveche să fie datoria lor cea mai sfântă, pentru a reveni la Casa ei de drept: România!? Pentru asta însă e nevoie de o Românie puternică, iubitoare de sine, nevândută și nici închiriată. Aș dori să văd semnele acestei revigorări naționale, dar nu în vorbe, ci în faptele ei zilnice, de la o lună la alta mai bine. Poate că numai eu nu văd aceste semne – , și asta n-ar fi nimic! Dar cine le vede?! Vom evoca, în prima emisiune din luna aprilie a Temelor culturale în emoții raționale de la Centrul Cultural al Municipiului Pitești, personalitățile lui Ion I.C. Brătianu, a M. L. Regele și Regina României”, subliniază Lucian Costache.
Dezbaterea cu tema Managementul activității didactice din unitatea educațională, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. ing. Tiberiu Nicolae Macarie.
“Prof. univ. dr. ing. Tiberiu Nicolae Macarie a absolvit Institutul Politehnic din Brașov, dar a rămas pe plaiuri argeșene. Activitatea desfășurată ca profesor universitar în cadrul Universității din Pitești nu este ultima!
Înainte de această perioadă, a fost inginer la Serviciul Control Tehnic de Calitate, în cadrul Întreprinderii de Autoturisme Pitești. Domnul profesor Macarie a participat la numeroase cursuri postuniversitare, la stagii organizate în Belgia, Portugalia, Italia, Spania, Cipru, Germania, Olanda, Franța, Grecia.
Și-a dat doctoratul în specializarea Automobile domeniul Inginerie Mecanică.
A fost Director al Departamentului Relații Internaționale în cadrul Universității Pitești, director la Centrul de Formare Muntenia, a coordonat științific numeroase lucrări de disertație pe teme de comunicare organizațională și interpersonală de management al schimbărilor din învățământ, ale absolvenților cursurilor de masterat ,, Management Educațional Preuniversitar ” și continuă activitatea ca formator în cadrul proiectului ,, Motivație, stabilitate și competență – perspectiva calității formării resursei umane din școli defavorizate”.
Invitatul meu are un subiect pe care-l va detalia și va indica metodele prin care reușește să educe de la distanță tineri și maturi care au devenit atrași de astfel de cursuri.
Urmărim cu interes profesorii universitari care au reușit în viață și care rămân fideli profesiei și transmiterii iubirii către semeni, într-un context actual nemaiîntâlnit în istorie!”, spune Simona Vasilescu.