Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 4 – 9 martie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Medalionul cultural-educativ „Sub semnul Mărțișorului”, susținut de elevi de la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, sub îndrumarea profesorului și istoricului Ionel Claudiu Dumitrescu, eveniment care se va desfășura luni, 4 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

„Medalion artistic cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, cantautorul, artistul plastic, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, luni, 4 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Primăvara vine odată cu tine, femeie! Primăvara ne aduce poezie, muzică, bucurie și toate acestea ești tu, femeie! Femeia-trainer de dezvoltare personală, femeia-profesor, femeia-poet, femeia-artist plastic, femeia-actor. Femeia mamă, bunică, soție, iubită. Vom încerca să redescoperim femeia prin poezie, teatru, muzică, în cadrul unor dialoguri pline de căldură, de bucuria de a ne fi alături unii altora, realizatorii emisiunii, gazdele, invitatele – Laura Gabriela Nițescu, Loreta Din, Daniela Popa, Camelia Marin, Vali Sorea, publicul prezent. Vă așteptăm cu drag să descoperiți oameni minunați, talentați, frumoși prin tot ceea ce fac în viața de zi cu zi și în viața artistică, profesională”, spune Stelian Necșoi.

 

 

 

 

Prelegerea cu tema “Luna și istoriile ei culturale”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 4 martie, de la ora 20.00.

„Mulți dintre noi știm că Luna determină mareele, dar știați că ea miroase a praf de pușcă? Sau că a fost esențială pentru dezvoltarea științei și a religiei? În timp ce Soarele i-a ajutat pe vânătorii și culegătorii preistorici să marcheze timpul zilnic, civilizațiile timpurii au folosit fazele Lunii pentru a număra lunile și anii, permițându-le să planifice totul cu mult timp înainte. Preoții mesopotamieni au înregistrat poziția Lunii pentru a face predicții și, în acest proces, au creat primele observații științifice empirice cunoscute. Relația noastră cu Luna s-a schimbat de atunci și a avut un punct culminant atunci când astronauții de pe Apollo au aselenizat pe ea în 1969”, spune Marin Toma.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Identitate și Roluri”, susținută de psihologul-clinician Codruța Drăgan, eveniment care va avea loc marți, 5 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Conferința cu tema “Zalmoxis și războinicii lupi”, în cadrul proiectului cultural “Culisele istoriei – Mari inițiați și societăți secrete”, susținut de scriitorul Cristian Cocea, director executiv al Direcției pentru Cultură Argeș, eveniment care se va desfășura marți, 5 martie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Vernisajul expoziției tematice cu titlul „Primăvară colorată”, realizată de copii și tineri instituționalizați de la Complexul de tip familial “Valea Mare”, miercuri, 6 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Expoziția va cuprinde obiecte artizanale specifice, mărțișoare și felicitări confecționate de autori cu sprijinul educatorilor: Iordache Iuliana, Rădulescu Emilia și Didiță Roxana.

 

Dialogul cu tema “Poezia ca destin”, în cadrul proiectului “Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o ca invitată pe poeta Nicoleta Popa, eveniment care va avea loc miercuri, 6 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema “Vechi Biserici din București”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Biografii de Excepție”, coordonat de muzeograful, scriitorul, dr. în istorie prof. Octavian Dărmănescu, miercuri, 6 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Mici, discrete, bisericile vechi din București dau parfumul epocii medievale românești. În prezent ele sunt singurele – dacă ar fi să nu luăm în calcul Curtea Veche – care mai amintesc de un secol XVI, XVII. Ce frapează din start este mulțimea lor. Municipiul București, fostul scaun al Țării Românești, are nu mai puțin de 80 de biserici vechi și foarte vechi! Ca să nu mai punem cele 20 demolate în regimul de tristă amintire. Bucureștii s-au născut, potrivit istoricului P. P. Panaitescu, din salba de lacuri și mănăstiri din Nord, de pe Colentina. Practic, pelerinii veneau și se stabileau aici. Miticul Bucur ciobanul, descălecătorul din poveste, ar fi fost unul dintre ei. Vă invit să descălecăm și noi într-un mare oraș medieval, unul de poveste, printre bisericile lui fascinante. Mari boieri, voievozi, mahalagii, chipuri dispărute, pisanii, catapetesme și popi, mitropoliți, fanarioți și, nu în ultimul rând, turci veniți cu treburi. Un oraș magnific!”, spune Octavian Dărmănescu.

Vernisajul expoziției de grafică sub genericul “Scriitori – chipuri și destine”, realizată de artistul plastic și profesoara de arte plastice Adina Romanescu, eveniment care se va desfășura joi, 7 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Prezenta selecție de lucrări de grafică vine ca o completare a precedentei mele expoziții din Sala Ars Nova, în care reunisem portrete ale unor personalități din diverse domenii – literare, artistice și istorice. Seria de desene din colecția actuală vizează nume ca Spiru Haret, Ion Minulescu, Ion Agârbiceanu, Tudor Vianu, Octavian Goga, Titu Maiorescu, Pan Vizirescu, Traian Dorz, Petre Ispirescu, George Bacovia, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Eugen Jebeleanu. Pentru că suntem în preajma lui 8 Martie, am ales să aduc un omagiu și unor figuri feminine marcante, precum Martha Bibescu, Hortensia Papadat- Bengescu, Elena Farago, Zorica Lațcu și Lena Constante. Sunt reprezentați în această serie de desene oameni care au știut să depășească suferința prin puterea credinței și a poeziei. Mă fascinează urmele lăsate de viață pe chip, expresiile infinite care marchează trăsăturile”, spune Adina Romanescu.

 

 

Dialogul cu tema “Omul şi talantul”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe Andra Zaharia, consilier dezvoltare personală şi specialist în comunicare socială şi relaţii publice, joi, 7 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Andra este o persoană căreia îi place tot ceea ce înseamnă artă; îi place să prezinte darurile prin culori şi să vorbească din suflet.

Tema propusă va fi un dialog diversificat despre om şi talant, despre creaţia primită ca pe un dar din univers. A vedea frumosul din oameni este o alegere care ne propulsează spre o societate demnă de respect.

Mă bucur să vă fac cunoscute persoane tinere care se bucură de sprijinul familiei, spre folosul întregii comunităţi din care facem parte!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

Spectacolul de pian sub genericul “Ghioceii muzicali”, susținut de copiii care urmează cursul de pian sub îndrumarea profesorului Denis Stancu, la Centrul Cultural Pitești, eveniment care va avea loc sâmbătă, 9 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024-03-04T14:23:24+02:00