Informare

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 30 august-3 septembrie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

Prelegerea cu tema „Portret de autor”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, luni, 30 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre, redactorul-șef al revistei literare „Cuvântul Argeșean”, eveniment care se va desfășura luni, 30 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Vă invităm la lansarea noului număr al revistei <Cuvântul Argeșean>, publicație a Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, eveniment editorial care va avea loc în cadrul noii ediții a Cenaclului <Armonii Argeșene>. Sunt bineveniți toți susținătorii literaturii locale, creatori și cititori!”, spune Adrian Mitroi.

Dezbaterea cu tema “Cât contează experiența de viață a unui coordonator de drumeție montană”, în cadrul proiectului sub genericul “Muntele ca o Școală”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, avându-l invitat pe președintele Clubului de Drumeție Montană “Drumeție prin Carpați”, ing. Romulus Buncilă, eveniment care va avea loc luni, 30 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Într-o călătorie (de orice natură) e foarte importantă experiența de viață pe care o deține oricine se angajează în cunoașterea realității înconjurătoare. Un coordonator de drumeție montană trebuie să aibă o mare experiență de viață, altfel nu poate să onoreze poziția de lider, nu reușeste să atingă (împreună cu ceilalți participanți la drumeție) scopul educativ final: formarea unor caractere umane firești!

Prin drumeție se urmărește, și nu e un moft al coordonatorilor, creșterea morală, estetică și fizică a celor care participă în deplină cunoștință de cauză la acest demers de dezvoltare a personalității umane… Pe parcursul unei drumeții montane, beneficiind de bogata experiență de viață a coordonatorilor ei, se dezvoltă aptitudinile, capacitățile practice, cunoștințele despre realitatea înconjurătoare ale fiecărui participant la această miraculoasă călătorie făcută prin voință proprie, dar cel mai mare câștig, în final, este faptul că putem să devenim… OAMENI!,”, subliniază George Badea.

Prelegerea cu tema „Mihai Viteazul – Un Geniu la Răscruce de Veacuri”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, marți, 31 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Având o anvergură europeană și o excepțională cunoaștere a Imperiului Otoman, Mihai are viziunea necesară pentru a pune la cale unirea românilor. El înțelege că numai având ca bază Transilvania poporul român își poate coagula energiile pentru a trăi liber și în bună pace”, ne incită Ștefan Dumitrache.

Spectacolul dedicat Zilei Limbii Române, ediția a III-a, marți, 31 august, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.

Organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, evenimentul cuprinde recitaluri de poezie susținute de actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Gabriel Gheorghe, precum și recitaluri muzicale oferite de Grupul Folk „P620”, „Fantasia Band” (din cadrul Centrului Cultural Pitești) și „Trio Jazz&Pop Pitești” (din cadrul Filarmonicii Pitești). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare (purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică).

Concertul cu titlul „Ciao, Ceaucesco!, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu – scriitor, muzeograf, cantautor, eveniment care va avea loc miercuri, 1 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

După o pauză de doi ani grei, dar propice creației, vă invităm la un nou concert al cantautorului piteștean M.C. Grăilă. În spatele pseudonimului, Octavian Dărmănescu, muzeograf și scriitor. Versurile acestui alter-ego, apărute în volumul „Limba loo română”, asigură un inedit în universul underground al scenei. Este vorba despre o lirică hazlie și sinistră, care se învârte în jurul precarității condiției umane, mai ales în trista și probabil unica realizare personală (general vorbind și trecând peste ideea probabil falsă de „carieră”), aceea de cuplu. Totodată, ambiția autorului este de a repoetiza atât folkul, cât și rapul românesc, aflate într-o inerție păguboasă care a anchilozat mental generații melomane aflate la poluri opuse. Concertul din 1 septembrie se intitulează <Ciao, Ceaucesco!> și este un manifest împotriva periculoasei învieri a marilor dictaturi. Vă invit la o oră de antren filosofic, stropit din belșug din muzicuță, pian și chitară rece”, ne îmbie Octavian Dărmănescu.

Dezbaterea cu tema “In Memoriam Ion Popescu-Sireteanu”, în cadrul proiectului sub genericul “Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-le invitate pe scriitoarea și criticul literar Magda Grigore și pe scriitoarea Lucia Sireteanu – soția regretatului om de cultură , eveniment care va avea loc joi, 2 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Ion Popescu-Sireteanu, dispărut recent dintre noi, a fost un mare savant al culturii române, specializat în lingvistică, dar și un scriitor prolific. Voi aborda viața și opera distinsului om de cultură alături de scriitoarea și criticul literar Magda Grigore, cea care cunoaste cel mai bine opera domnului Sireteanu, fost membru de vază al Filialei Pitești a Uniunii Scriitorilor din România. Va fi prezentă și sotia domnului Sireteanu, doamna Lucia, care ne poate vorbi despre omul care a fost, întrucât domnia sa a fost un om discret, departe de opinia publică, preferând să scrie și să publice lucrări fundamentale pentru cultura noastră. Ultimul tratat publicat, la 85 de ani, spune enorm despre competența și puterea de muncă a scriitorului piteștean”, precizează Jean Dumitrașcu.

Dezbaterea cu tema “Învățământul complementar”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-le invitate pe învățătoarea Marioara Frangulea și pe psihologul Camelia State, eveniment care va avea loc vineri, 3 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

2021-08-27T10:54:07+03:00