Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 29 iulie – 2 august 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Războiul rece”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment  care va avea loc luni, 29 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„<Războiul rece>, care s-a desfășurat în perioada 1947-1991, s-a purtat între țările apusene și cele comuniste și s-a soldat cu destrămarea Uniunii Sovietice. Din 2022 ne aflăm din nou în <război rece>. Putem învăța din lecțiile trecutului!”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

Noul proiect cultural sub genericul „De Profundis în Artă, Cultură, Viață…”, coordonat de poeta Christine Bernadette Rousseau (alias Cristina Onofre), care va începe luni, 29 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Prima ediție va avea tema “Viața și poezia ei”, avându-l invitat pe poetul Marian Teodor Popescu.

“Arta și cultura sunt două aspecte importante ale vieții umane care ne ajută să ne definim și să înțelegem lumea în care trăim. Arta poate fi definită ca formă de expresie creativă, în timp ce cultura se referă la modul de viață, obiceiurile, tradițiile și valorile unor oameni sau unui grup de oameni. Din punctul meu de vedere fiecare om are o poveste de viață dar sunt indivizi la care povestea de viață este specială, bazată pe piloni ce pot scoate un individ dintr-o mulțime și să

îl <pună> în postura de unicat. Pe aceste personalități umane vreau să le etalez. Prin acest proiect vreau să demonstrez că nu numai formarea este primordială pentru ca Omul să se identifice cu creația ci și un dat Divin la care se adaugă raportarea la valori autentice, muncă multă, căutări stilistice, căutări în sine, educație, autenticitate, conduită etc. Invitatul meu este Marian Teodor Popescu, dr. ing. şi poet. Împreunǎ vom merge pe firul poveştii <Viaţa şi poezia ei>. Voi încheia aceastǎ scurtǎ prezentare citându-l pe scriitorul, dramaturgul, jurnalistul Matei Vișniec: <Omul e și profund, e și sofisticat, omul este și cel care visează, care creează, omul are și multă frumusețe interioară. Și pe drept cuvânt, arta, cultura sunt un antidot la hidoșenia moravurilor>”, spune Cristina Onofre.

 

 

Dialogul cu tema “Principalele competiții ale verii”, în cadrul proiectului “Pasionat de Șah”, coordonat de ing. Andrei Rădulescu, instructor de șah, avându-i invitați pe dr. Ovidiu Stancu, instructor de șah, și pe micii performeri din Pitești, eveniment care se va desfășura marți, 30 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Vom aborda calendarul competițional din această vară, rezultatele obținute și programul din a doua jumătate a verii 2024”, spune Andrei Rădulescu.

 

 

Recitalul poetic cu tema “ROGVAIV”, în cadrul proiectului “Suflet pe Rime și Nuanțe” susținut de Loreta Din, poetă și artist plastic, marți, 30 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă propun o incursiune în lumea culorilor plastice dar și poetice împletind un curcubeu inedit. Am ales pentru zilele toride de vară să vă ofer briza metaforei sufletești, lecturând pentru dumneavoastră din cele mai recente creații ale mele.Viața mea, fără poezie și culoare, ar fi monotonă!”, spune Loreta Din.

 

 

Dezbaterea cu tema “68 de ani de la Independența Regatului Maroc”, în cadrul proiectului “Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe Excelența Sa Hassan Abouyoub, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Regatului Maroc în România, eveniment care va avea loc miercuri, 31 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema “Scriitori piteșteni de ieri si de azi”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, joi, 1 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vor fi prezentate cărți, reviste și amintite nume care au lăsat o moștenire culturală orașului nostru. Vor fi prezentați câțiva scriitori și evenimente culturale contemporane”, spune Maria Mona Vâlceanu.

 

 

Dialogul cu tema “Iubirile mării, iubirile inimii”, în cadrul proiectului „Mari iubiri ale literaturii universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, având-o invitată pe profesoara de limba și literatura română Adriana Firică, joi, 1 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ediția de august a proiectului <Mari iubiri ale literaturii universale> are gustul vacanțelor interbelice și parfumul ușor sărat al mării ce-și scrie poezia în sufletele noastre în orice anotimp, dar mai ales vara… Vă aștept împreună cu invitata mea, doamna profesoară Adriana Firică, pentru a ne bucura împreună de romanele și gândurile scriitoarei Cella Serghi, de marea din visele ei și de vacanțele petrecute alături de mari figuri ale literaturii interbelice, precum Camil Petrescu sau Liviu Rebreanu. O ediție de vacanță, plină de vise albastre, de mare, soare și de povești de dragoste fără pereche!”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

Dialogul cu tema „Psihiatrul zen, dr. Victoria Irimia, discuții vindecătoare”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, având-o invitată pe Victoria Irimia, medic psihiatru, eveniment care se va desfășura vineri, 2 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Doamna Victoria Irimia este un reputat medic al cărui nume a făcut carieră în psihiatria românească. O carieră profesională de excepție, cu peste 50 de ani de practică medicală”, subliniază Nicolae Badiu.

 

2024-07-25T19:22:26+03:00