Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Retrospectiva Anului 2023 și Provocările Anului 2024: Vechi Conflicte, Noi Conflicte și Alegeri în Cele Mai Importante Țări ale Lumii – Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Federația Rusă, India și Ucraina”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, luni, 29 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Dialogul cu tema „Adolescența, văzută prin ochiul pătrunzător al psihologului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe Codruța Drăgan, psiholog, eveniment care va avea loc luni, 29 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Pasiunile adolescentului trebuie să fie cunoscute (dacă se poate!) de către adult. De ce? Doar așa ne putem face din el un partener de dialog adevărat, ni se poate confesa și, mai mult decât atât, putem să fim într-o relație autentică, naturală… cu omul acesta, într-un fel, rebel! Neastâmpărul și temerile unui adolescent sunt, în destule situații de viață, de neînțeles. Hățișul gândurilor sale e de nedescifrat,  dar… tocmai în asta stă strigătul său de ajutor! Și atunci, autoreglarea emoțională a părintelui (adultului) reprezintă un sprijin enorm pentru vulcanismul adolescentin! Împreună cu psihologul Codruța Drăgan,  un specialist remarcabil în consiliere și evaluare psihologică, încercăm să dăm răspunsuri pertinente… care n-au pretenția să fie imuabile!”, spune George Badea.

 

Dezbaterea cu tema „Rezistența prin Cultură”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-i invitați pe artista Laila El Akkaf, medic chirurg, și pe artistul Jamal Al Najjar, jurnalist, eveniment care va avea loc luni, 29 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invităm la o dezbatere interactivă privind rezistența prin cultură a poporului român, dar și a altor popoare, exemplificând cu recitaluri muzicale oferite cu iubire și sinceritate de invitații mei speciali – artista Laila El Akkaf, medic chirurg originar din Maroc și artistul Jamal Al Najjar, jurnalist originar din țara mea sfântă, Palestina!” spune Ahmed Jaber.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Trecerea la un nou ciclu de 180 de ani, care începe pe data de 4 februarie 2024 și se va împărți în perioade de 20, 40, 60, 120, 180 de ani”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, marți, 30 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre primii 20 de ani care vor aparține elementului 9 foc. Sunt foarte importanți! De asemenea, vom vorbi despre anul <Dragonului de lemn>, care va începe pe data de 10 februarie 2024, și semnificațiile acestui an – un an feminin care aparține elementului 8 pământ…. Cu importanță deosebită pentru femeile care vor ocupa funcții de conducere. Vom vorbi despre sărbătoarea în sine care ține două săptămâni, pe zile”, informează Sorin Dinu.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Călătorii”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Imagini și Cuvinte”, coordonat de poeta Anca Daniela Lovin, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, având-o invitată pe scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Chirtoacă,  marți, 30 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Viața este o călătorie a mărginitului către nemărginire. Vă invit să discutăm despre <Călătorii> la prima ediție din anul 2024 a proiectului <Imagini și cuvinte>. Deoarece nu e important unde mergi, ci cu cine, va fi invitată în acest itinerariu spiritual scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Chirtoacă”, spune Anca Daniela Lovin.

 

 

 

Dialogul cu tema „Fericirea ca libertate şi libertatea de a fi fericit”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe profesoara de logică, psihologie și filosofie Alina Elena Turcescu, eveniment care va avea loc marți, 30 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Putem înţelege fericirea în multe feluri, putem descrie fericirea în nenumărate propoziţii şi reţete, dar, după parcurgerea lor, îţi dai seama că fericirea este, de fapt, libertatea de a exprima tot ce e mai frumos şi autentic în tine, fără bariere din interior şi din exterior.

<De aceea, trebuie în egală măsură să-ţi dai voie să fii fericit>, îmi spune invitata mea. Este o temă deosebită care va fi expusă cu sinceritate şi căldură pentru toate vârstele şi pentru care vă aşteptăm cu mare drag!

 

 

 

Prelegerea cu tema „Laudă Țăranului Român. Laudă Satului Românesc”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 31 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Având un cult aproape religios față de țăranul român, am ales poate cel mai simplu și mai complet titlu pentru a exprima această smerită mărturisire: am folosit titlul <Discursului de primire> la Academia Română al lui Liviu Rebreanu, care începe astfel: <Ales într-un loc nou și dorind totuși să mă conformez uzului academic de a omagia un înaintaș, mă văd silit să mă prezint cu unul de-afară, cu strămoșul meu și al unora dintre dumneavoastră, într-un sens mai larg strămoșul tuturor: țăranul român…>”, spune Lucian Costache.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Grâul și Neghina. Mari Intelectuali în Arhivele Securității”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Tudorel Urian, eveniment care se va desfășura miercuri, 31 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Tudorel Urian este doctor în filologie. A fost consilier personal al miniștrilor Culturii Mona Muscă și Adrian Iorgulescu și, ulterior, al miniștrilor Educației Daniel Funeriu și Cătălin Baba. În anul 2009  a efectuat un stagiu la C.N.S.A.S. în cadrul căruia vreme de câteva luni a studiat toate dosarele legate de Alexandru Paleologu și cele anexe acestora: N. Steinhardt, Ștefan Augustin Doinaș, Noica-Pillat etc. Consideră că sarcina cercetătorilor nu este aceea de a arăta cu degetul și de a formula verdicte, ci de a înțelege circumstanțele, în primul rând, dar și caracteristicile oamenilor. O ambiție exacerbată, o frică viscerală, o clipă de lașitate sau un moment de bravură, o tentație materială sau profesională sau omeneasca dorință de a-și înlătura din drum  un rival despre care credea că îi stă în cale au putut nărui speranțe și distruge vieți. Câte cazuri, atâtea explicații. Aproape niciunul nu seamănă cu altul. În afară de numele deja amintite, veți mai auzi informații interesante despre Nicolae Balotă, Sorin Titel, Gheorghe Tohăneanu, Mona Muscă, Mihnea Berindei, Nicolae Breban”, spune Leonid Dragomir.

 

 

Prelegerea cu tema „Muzică și Radio”, susținută de Cristina Luțu, realizatoare de emisiuni radio, joi, 1 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Lucrez în radio, unde acopăr zona de informație, timp liber și evenimente, dar și actualitatea muzicală. Pentru că muzica este ingredientul principal al oricărei emisiuni radio care mă aduce mai aproape de auditoriu. Vă aștept la o discuție interactivă despre radioul preferat, despre temele care vă interesează și mai ales despre muzica preferată”, spune Cristina Luțu.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Educaţie pentru sănătatea psihică (I)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe Crenguța Belegan, psihoterapeut și psiholog, eveniment care se va desfășura joi, 1 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În cadrul proiectului <Viaţa merge înainte>, medicul Crenguţa Belegan prezintă primul episod al temei denumită <Educaţie pentru sănătatea psihică>. De ce avem nevoie de astfel de educație?

Bolile psihice, apelarea la psiholog, psihoterapeut sunt subiecte tabu în viața noastră. Ascundem și considerăm rușinoasă orice tangență de acest tip cu noi sau cu familia noastră. Negăm evidențe legate de o eventuală origine psihică a bolilor organice și ne simțim în siguranță vorbind despre orice alt fel de boală decât despre cele psihice. Nu avem vocabular emoțional. Nu știm să spunem NU fără să ne creăm disconfort nouă sau fără să stricăm relații. Avem trăiri contradictorii, trăiri pe care nu le înțelegem. Stăm în relații toxice, dar nu știm de ce.

Sunt multe astfel de situații în care simțim că ceva nu este în regulă cu noi, dar nu suntem capabili să ne explicăm că au la bază necunoaștere de sine și mecanisme de apărare de cele mai multe ori imature. Nu știm unde este poziția de echilibru a balanței noastre interioare. Statistic vorbind, aproape unul din trei oameni au simptome care țin de psihiatrie în fiecare an. Jumătate dintre noi avem în arealul nostru social cel puțin o persoană cu o <banală> depresie sau o anxietate ce creează disconfort fizic și emoțional real în condiții de stres cotidian.

Când vorbim despre sănătate, gândul ne duce doar la sănătatea fizică, sănătatea corpului, a organelor noastre și nicidecum la întregul pe care îl reprezentăm. Organizația Mondială a Sănătății a propus pentru sănătate definiția următoare: <Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților>. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și <capacitatea de a duce o viață productivă din punct de vedere social și economic>. În termeni obișnuiți, sănătatea este o stare de bine în care individul este conștient de propriile abilități și în armonie cu ceea ce face și gândește. E capabil să facă față stresului din viata de zi cu zi, lucrează productiv și își aduce contribuția față de comunitatea în care trăiește. Are relații armonioase cu sine și cu cei din jur. Prezenta serie de <Educație pentru sănătate psihică> va viza bagajul emoțional și informații necesare unei vieți echilibrate. Aşadar, vă invităm la un prim episod!”, informează Simona Vasilescu.

 

 

 

2024-01-26T11:21:36+02:00