Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 28 iunie – 2 iulie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 28 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Noua ediție a Cenaclului Armonii Argeșene îi are drept invitați pe  soții Dorina și Mihai Moise. Cei doi autori își caută drumul literar printre poezii și eseuri în care abordează teme diferite, prin care-și exprimă părerile, ideile, declarațiile literare. Așteptăm cu nerăbdare primul volum lansat de această familie creștin ortodoxă”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Semnificații  Filosofice, Teologice și Juridice ale Fericirii. Dreptul la Fericire”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 28 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Aspirația omului spre fericire se confundă cu existența și firea sa. Fericirea, ca stare sufletească și existențială este opusă  suferinței, morții și servituților de tot felul. Religiile, filosofia, dar și doctrinele sociologice, politologice, juridice au elaborat în decursul timpului  diferite concepții și teorii despre  fericire. Este un fapt cert că progresul economic și social, facilitățile și serviciile sociale specifice civilizației contemporane, pragmatismul moral, consumismul actual bazat  pe dorința de <a avea> și nu de <a fi>, ateismul, libertinajul ideologic și moral contemporan nu au eliminat  suferința și nu îi conferă omului  starea  existențială de fericire atât de mult  dorită. Aceasta pentru că fericirea nu poate fi dobândită în fenomenologia existenței individuale sau sociale a omului, nu este un fapt exterior care să răspundă cauzalității și determinismului material, ci o dimensiune interioară a sinelui mai adânc al omului, al conștiinței sale  împăcate cu sine, cu Dumnezeu și cu universul, este o stare a celor cu inima  și sufletul curate. Singura cale adevărată de a dobândi starea de fericire, acum și pentru eternitate, este împlinirea poruncilor și cuvintelor Mântuitorului nostru Domnul Iisus Hristos cuprinse în Sfânta Evanghelie. În Predica de pe Munte (Matei 5,1-12),  Domnul nostru Iisus Hristos arată în ce constă fericirea omului și care sunt condițiile ei. Nu este singurul loc din Sfânta Evanghelie  în care Mântuitorul se referă la fericire. Prin urmare fericirea poate fi o realitate ontologică nu numai pentru existența mărginită și finită a omului, dar mai ales pentru viața veșnică. În opinia noastră, problematica fericirii poate fi abordată  în trei modalități: 1. Ca stare existențială a omului în individualitatea sa fizică, rațională și spirituală, aflată în exterioritatea și fenomenalitatea lumii. Este întodeauna relativă, efemeră, nedeplină, determinată sau influențată de factori externi, de diversele situații existențiale în care omul se află și de stările sufletești atât de diverse și de multe ori contradictorii;

  1. Din perspectivă juridică. Fericirea ca drept fundamental al omului, încă neconsacrat în constituții, dar prezent în abordările doctrinare. Dreptul la fericire în sens juridic are generalitatea și caracterul abstract al normei juridice, iar garantarea și realizarea acestuia depinde de factori sociali, economici, de realizarea imperativelor statului de drept, a libertății umane a unui trai decent și a unui regim de guvernare cu adevărat democratic. În opinia noastră,  omul are dreptul la fericire în această lume, dar actuala ordine politică și socială a lumii nu îl poate conferi și nici garanta;
  2. Fericirea, ca realitate ontologică perenă a ființei umane, care nu are granițele acestei lumi și ale acestei vieți. Este o chemare permanentă a omului spre dobândirea desăvârșirii, a fericitei vieți în eshatologie, este o expresie a dimensiunii transcendentale a ființei umane, a trăirii în dreapta credință ortodoxă.

Mântuirea și îndumnezeirea prin har a omului reprezintă adevărata fericire, care este deplină și niciodată nu se va lua de la el, după cuvintele Mântuitorului nostru Domnul Iisus Hristos. Fericirea este mai înainte de toate un dar neprețuit al lui Dumnezeu pentru om”, spune Marius Andreescu.

 

Clubul literar-artistic „Mona Vâlceanu”, cu tema „Cine nu-și cunoaște rădăcinile nu-și cunoaște viitorul”, proiect coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc marți, 29 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a Clubului literar-artistic Mona Vâlceanu mi-am propus să prezint interesanta lucrare DACIA EDENICĂ, autor: scriitorul și jurnalistul radio Miron Scorobete de la Cluj. Partea a doua a evenimentului este dedicată volumului de versuri TĂCEREA DIN IRIS, apărut la editura Timpul, Iași, 2021, autor Iudita Dodu Ieremia. Versurile Iuditei Dodu Ieremia ne introduc într-un timp interior, al eului uimit de frumusețea și bogăția creației. Iudita Dodu Ieremia va citi din propriile versuri”, informeză Mona Vâlceanu.

 

Prelegerea cu tema „De ce crapă ghețarii?!”, în cadrul proiectului „Decriptări matematice cu George Dănică”, susținut de publicistul George Dănică, eveniment care va avea loc marți, 29 iunie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De ce crapă ghețarii ce cad în oceane ca aisberguri plutitoare pe mii de km depărtare? Ghețarii se topesc din cauza schimbărilor climatice, dar de ce crapă ghețarii din Groenlanda, Antarctica și din Oceanul Arctic ?

Răspuns matematic:

 

1) nisipul purtat mii și milioane de ani din Sahara prin atmosfera Terrei, depozitat în zăpada înghețată, după un timp ciclic produce șocuri mecanice, iar nisipul organic care este în compoziția gheții își mărește volumul și, prin interacțiuni mecanice, ghetarii crapă;

 

2) spărgătoarele de gheață fac culoare de trecere pentru vapoarele militare și de cercetare, astfel gheața crăpată, deși își reface teritoriul, mecanic lasă urmele interacțiunii;

 

3) undele cosmice din galaxia Calea  Lactee, cât și cele din univers care trec și prin Calea Lactee, vin și-n atmosfera planetei Terra, o penetrează și produc șocuri, iar ghețarii crapă în aisberguri plutitoare pe mii de km depărtare;

 

4) hidrogenul – primul element chimic cosmic din 65 de mii de ani în  65 de mii de ani, ciclic, matematic se desparte de oxigenul atașat de hidrogen, astfel pe Terra ghețarii existenți de mii și de miloane de ani, crapă în blocuri mari numite aisberguri plutitoare;

 

Concluzia: cosmosul fiind funcție și aplicație matematică, apa H2O este prima materie cosmică.

Ce a existat înainte de hidrogen?

 

Răspuns:  HAOS, defalcat rezultă H de la Hidrogen, A de la început de orice început, de unde și expresia <Eu sunt Alfa și Omega al oricărui început>, O de la oxigen, S de la sinusoidala numerelor, combinațiilor matematice de N luate de câte K, astfel: Din HAOS sunt venite toate cele existente, elementele chimice cosmice, energiile, materiile, celulele, substanțele, tipurile cosmice trecute în cele ale universului, tot existențialul. Cum a spus Eminescu:

<Din chaos, Doamne,-am apărut
Și m-aș întoarce-n chaos…
Și din repaos m-am născut,
Mi-e sete de repaos>.

 

Din HAOS, Hidrogen sunt venit,

Și-n HAOS mă voi întoarce,

Căci nu este element învechit

Cu care să trăiesc în pace”, ne incită George Dănică.

 

 

Dialogul cu tema „Cum arată concret o drumeție montană”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Muntele ca o școală”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-l invitat pe ing. Romulus Buncilă, președintele Clubului de drumeție montană “Drumeție prin Carpați”, întâlnire care va avea loc marți, 29 iunie, de la ora15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pasiunea, hobby-ul, entuziasmul sau cum să-i mai spunem … acel impuls care te motivează să pleci în ziua liberă de acasă și să explorezi cărări bătute sau nebătute pe munte, acea pasiune pentru care merită să investești în echipament, pentru acele momente când ajungi unde ți-ai propus, mai greu sau mai ușor și să te bucuri de natură alături de prieteni, asta înseamnă o excursie montană reușită”, este mesajul celor doi iubitori ai muntelui.

 

 

Prelegerea cu tema “În amintirea lui Ștefan cel Mare”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 30 iunie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Vom aborda Marea Serbare de la Putna din 1871 în amintirea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la cei 150 de ani care s-au scurs de atunci, fiind prima manifestare a românilor de pretutindeni, din toate provinciile locuite de români”, informează Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema “Bătăliile lui Mircea cel Bătrân”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, miercuri, 30 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În vremea lui Mircea cel Bătrân, Țara Românească sau Ungro-Vlahia, cum este cunoscută în documente, a avut cea mai mare întindere. Mircea cel Bătrân a dus o politică elastică, defensivă și ofensivă deopotrivă, nesfiindu-se să-și ducă trupele peste Balcani. Cea mai importantă bătălie a sa, și care a stârnit imaginația poeților, este Bătălia de pe Argeș de la începutul anului 1395. Mircea a fost și un ctitor, de la el având nu numai frumoasa Mănăstire Cozia, ci și frumoasa Mănăstire Brădet, astăzi biserică de mir. Să spunem că a fost și foarte iubăreț, fiind domnitorul român care ar fi avut cei mai mulți copii. Chiar cei mai mulți”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

Dezbaterea cu tema “Generații”, eveniment organizat în colaborare cu Organizația Salvați Copiii România – Filiala Argeș, care va avea loc joi, 1 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, inițiatorul și coordonatorul acțiunii fiind președintele filialei, Dumitra Sima.

“Va fi o întâlnire a copiilor din Centrul de Zi <Creștem Împreună> cu seniorii care au activat și activează în domeniul asistenței sociale, spre a menține deschisă puntea dintre generații între cei care au nevoie de sprijin și cei care oferă ajutor pentru educație, pentru viață”, spune Dumitra Sima.

 

2021-06-25T13:04:34+03:00