Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2021 noi evenimente cultural-educative, care pot fi fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Marina Pantazi, eveniment care se va desășura luni, 27 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Creație și Evoluție. Cum este cu putință ceva nou?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 27 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Încă din Antichitate și până în prezent omul se întreabă <Cine a creat pământul (sau de unde a apărut), cine a creat omul și de unde a apărut și ce se va întâmpla după moarte?>. Unii consideră că totul a apărut din nimic, universul, pământul, inclusiv noi oamenii și tot ce ne înconjoară (plante, animale etc.), pe când alții consideră că toată materia (universul, pământul, oamenii, tot ce există) are un Creator, pe Dumnezeu. Această dispută privind originile universului, pământului și vieții continuă. Noi considerăm că  nu există contradicții esențiale între știință și religie privind explicarea și înțelegerea lumii și existenței. Creația și evoluția sunt realități compatibile. În expunerea noastră vom dezvolta aceste idei”, precizează Marius Andreescu.

 

Prelegerea cu tema “Universul matematic” în cadrul proiectului sub genericul „Decriptări matematice”, susținut de publicistul George Dănică, marți, 28 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Care este diferența matematică dintre cosmosul sferic și universul lenticular dar și între universul lenticular și universumul lamel? Cosmosul sferic matematic așa cum l-au definit grecii antici, a fost sferic de la începutul timpului primordial. În timp, energiile sferei unice cosmice au început să lucreze, astfel au apărut elementele chimice cosmice, care prin reacții chimic- energetice s-au împins unele în altele și au apărut materiile cosmice, respectiv materia bionică (lumina care se vede 4%), restul desigur și materia neagră care înconjoară lumina. Din cosmosul sferic s-a obținut universul ovaloid-lenticular. Energia întunecată domină energia totală (74%), în timp ce materia întunecată (22%) constituie cea mai mare parte a masei. În februarie 2015, o echipă de cercetare condusă de europeni a lansat date noi care rafinau aceste valori la 4,9% materie obișnuită, 25,9% materie întunecată și 69,1% energie întunecată”, susține George Dănică.

 

Prelegerea cu tema „Mihai Viteazul (II). Planul Dacic”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, marți, 28 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Nu a fost nimic întâmplător. Mihai a dorit unirea tuturor românilor într-un stat puternic, creștin, capabil să joace un rol important între marile puteri vecine. Planul dacic nu este ideea lui, este o idee mai veche, el este doar cel care a pus-o în aplicare”, spune Ștefan Dumitrache.

 

Dezbaterea cu tema “Ce a însemnat experiența anilor`90 pentru generația mea”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat și moderat de redactorul-șef al Revistei de cultură „Argeș”, filosoful și scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe filosoful și scriitorul Vasile Ernu, eveniment care va avea loc marți, 28 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Voi povesti despre transformările radicale de la începutul anilor`90: transformări politice, economice, sociale și culturale. Ce au au însemnat ele și ce efecte au avut asupra noastră”, ne informează Vasile Ernu.

 

Dezbaterea cu tema „Tătarii – identitate, cultură, tradiție și sport”, în cadrul proiectului sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, avându-l invitat special pe președintele Uniunii Democrate Tătare, Naim Belgin. Evenimentul, care se desfășoară în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, va avea loc miercuri, 29 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la o întâlnire de cunoaștere, având în vedere că regiunea Dobrogea este una dintre cele mai importante regiuni din Europa, având ca model conviețuirea de 800 de ani a mai multor etnii de diferite religii. Despre toate acestea, și mai ales despre comunitatea tătară din Dobrogea, vom afla de la invitatul nostru special, Naim Belgin, președintele Uniunii Democrate Tătare, coordonatorul multor proiecte referitoare la tradițiile și originile tătarilor. Totodată, vom afla direct de la sursă informații interesante privind originea tătarilor și despre confuzia, des întâlnită, cum că tătarii ar fi mongoli”, spune Ahmed Jaber.

 

Dezbaterea cu tema „Adolescență  și  dezvoltare personală”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe eleva Alexandra Băeții, joi, 30 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În viața  de zi cu zi spunem frecvent  despre cineva că <are multă  personalitate>, în timp ce despre altcineva, care pare șters și fără farmec, afirmăm că <nu are personalitate>. Aici luăm  în calcul impresia pe care o produc unii oameni asupra altora sau puterea de a-i influența pe ceilalți. Pentru un psiholog, afirmațiile de mai sus sunt inadecvate  și  chiar nerelevante. În termeni psihologici, oricine dispune de… personalitate. Cei lipsiți  de farmec sunt la fel de dotați,  din punctul de vedere al profilului psihologic, ca și cei care au farmec. Personalitatea unui individ, percepută  de ceilalți, le permite acestora din urmă să înțeleagă actele individului și să îi prevadă comportamentele viitoare. Împreună cu invitata mea, scriitoarea Alexandra Băeții, vom face o incursiune succintă în lumea conceptelor: individ, persoană, personalitate, caracter, învățare, împlinire… toate acestea ducând spre o discuție amplă  asupra ideii de dezvoltare personală. Adolescenta-scriitoare ne va introduce într-o dezbatere cu privire la primii patru pași (din cei opt) … pentru a produce impact în viața ta: idee, motivație, plan și acțiune. Sper să  vă  atragă întâlnirea noastră”, este invitația lui George Badea pentru cei interesați.

 

Prelegerea cu tema „Vechi acte din Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de Excepție”, susținut de scriitorul și muzeograful Octavian Dărmănescu, joi, 30 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Piteștiul beneficiază de un trecut ilustru, cunoscut din actele aflate atât la Biblioteca Academiei Române, cât și la Arhivele Naționale. Acestea relevă atât bogăția relațiilor umane stabilite involuntar între vechii strămoși orășeni, cât și cea a dinamismului urban inerent patriciatului urban medieval local. Mai există, însă, un izvor istoric foarte prețios, neexploatat decât pasager de către cercetători, și anume arhivele bisericilor vechi de aici. Vom prezenta câteva documente vechi, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, și vom propune o mică exegeză pentru fiecare dintre ele. Vă invităm, așadar, la un stop-cadru unic, o descindere în timpul vechi al Piteștilor medievali, atunci când orașul își consuma ultima etapă temporală înaintea ivirii pregnante, precoce și anihilatoare a modernității”, ne incită Octavian Dărmănescu.

 

Concertul sub genericul „Recolta, Autumn Leaves și respect seniorilor”, oferit de Andrei&Adrian Tase Band, vineri, 1 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul stă sub semnul Zilei Internaționale a Vârstnicilor.

„1 Octombrie este o zi simbolică, în care Natura oferă oamenilor recolta, iar Seniorii oferă celor tineri din experiența lor”, este mesajul transmis de muzicianul Andrei Tase și de medicul Adrian Tase.

2021-09-24T14:09:03+03:00