Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 27 – 30 decembrie 2021, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

Dezbaterea cu tema „Dorință pentru Anul Nou”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe poeta și artistul plastic Loreta Din, luni, 27 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema „Doi frați, același destin artistic”, în cadrul proiectelor „Oameni de cultură piteșteni” și „Evocări”, coordonate de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe artistul plastic Ion Pantilie, marți, 28 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„L-am invitat, de această dată, pe pictorul Ion Pantilie, cel care deține o mulțime de premii în țară și în Europa, ca să nu mai vorbim de opera sa impresionantă, fapt recunoscut de autoritățile locale prin acordarea titlului de <Cetățean de Onoare al Piteștiului>. Va fi ceva cu totul inedit, pentru că îl vom evoca și pe pictorul Gheorghe (Gică) Pantelie, fratele domniei sale. Ca timp, jumătate-jumătate. Și cine să vorbească mai bine despre pictorul Gheorghe Pantelie decât fratele său, pictorul Ion Pantilie?! E un caz foarte rar în istoria artei, când doi frați ajung la performanță, cu stiluri diferite. Pe de altă parte, reușim să realizăm cele două proiecte – <Oameni de cultură piteșteni> și <Evocări> într-unul singur!”, declară Jean Dumitrașcu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Adevăratul EU”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală, sub genericul „Povestea înseamnă emoție”, coordonat de Ana Ionescu, trainer, content writer și story teller, marți, 28 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Unii oameni nu cred în existența Adevăratului Eu, însă, atunci când viața și manifestările tale exterioare sunt aliniate cu valorile tale interioare, atunci tu experimentezi un sentiment distinct și puternic al conștiinței de sine, al adevăratului EU, iar viața devine plină de entuziasm și vibrație. Vom asculta povești care bat realitatea, dar și cum ne putem depăși emoțiile dificile în vremuri dificile”, ne provoacă Ana Ionescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Foamea în istorie: hrana ca nevoie umană”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Istorie și istorii cu Marin Toma”, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 28 decembrie, de la ora 20.00.

„De departe, despre hrană s-a scris și se scrie tot mai mult de câteva decenii încoace.  Treptat, cercetarea s-a conturat într-un domeniu de sine stătător. De altfel, la fel de mult pe cât se scrie, despre hrană se și vorbește. Francois Talleyrand, celebrul diplomat și om politic francez, spunea că vinul, de îndată ce este simțit cu ochii, urechile și nasul, nu trebuie încă gustat. Întâi să se vorbească despre el. De-a lungul istoriilor omenirii, hrana nu a fost doar o nevoie care se cerea satisfăcută. Din contră, mâncărurile și băuturile lumii au acționat ca un catalizator social care au aruncat într-un creuzet geopolitic internațional culturi și civilizații mai vechi și mai noi. Toate aspectele vieții cotidiene, în toate formele lor sociale, indiferent de categorii au fost și sunt supuse influenței hranei, în toată evoluția ei sinusoidală de la nevoie la artă. Istoria gastronomiei se identifică în mare măsură cu cea a omului și a civilizațiilor. Nicidecum progresele culinare nu au fost întâmplătoare, ci urmarea firească a unei evoluții continue și sigure a dezvoltării prelucrării resurselor naturale pentru îmbunătățirea condițiilor de viață. Nimic din agricultura de ieri și de azi nu este natural. Niciunul dintre animalele domesticite de om nu se mai găsește în sălbăticie în așa formă și nu ar mai supraviețui acolo (nu foarte ușor, cel puțin). Intervențiile artificiale umane asupra hranei l-au schimbat atât pe el înșuși, cât și flora și fauna. Prezentul ne pune în situația de a vedea și revedea ecuația malthusiană a creșterii populației vs. creșterea producției de hrană, atât prin prisma revoluției verzi a îngrășămintelor din agricultură și legumicultură, cât și prin cea a efectelor acestora asupra mediului înconjurător.  În ce măsură vom reuși în viitor să găsim echilibrul necesar între cele două nevoi: cea de a ne proteja mediul și cea de a ne asigura cele necesare vieții cotidiene depinde doar de noi. Încă mai avem nevoie de hrană?”, ne incită Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema „Crăciunul între istorie, teologie și astronomie”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul Municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 30 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Ce a fost steaua Betleemului? În ce an s-a născut cu adevărat Domnul Iisus Hristos? Ce se serba de fapt pe 25 decembrie?” sunt aspectele pe care le va aborda Ștefan Dumitrache.

2021-12-23T15:44:57+02:00