Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 26-30 august 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

 

Dialogul cu tema „De la învățământ la cultură și retur”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe profesorul și criticul literar Gheorghe Soare, eveniment care va avea loc luni, 26 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„L-am invitat, de această dată, pe cunoscutul profesor și om de cultură Gheorghe Soare, întrucât merită să fie mai bine valorizat, având ce să învățăm de la domnia sa. Domnul Gheorghe Soare a fost mulți ani inspector școlar de limba și literatura română și un distins profesor. A publicat mii de pagini de eseuri, articole, studii critice, cărți. Din dorința de a-i ajuta pe elevi, a publicat cărți precum: <Literatura română. Ghidul candidatului la examenul de admitere în liceu>, <Literatura română pentru examenul de capacitate>, <Literatura română pentru examenul de bacalaureat și pentru admiterea în învățământul superior> etc. Este preocupat și acum de soarta învățământului românesc și de cel local”, spune Jean Dumitrașcu.

 

 

 

Dialogul cu tema „Reconectarea cu Sinele Superior”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Corina Elena Radu, psihoterapeut, eveniment care va avea loc luni, 26 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De data aceasta, vă așteptăm la întâlnirea la care (atenție!) va modera chiar invitata mea. Vom discuta despre ce este Sinele, despre cum se poate pierde legătura cu el, despre ce se întâmplă cu noi când simțim altceva decât pace și bucurie (trăsăturile Sinelui), despre cum ne formăm păreri greșite despre noi și nu ne mai putem identifica cu cine suntem cu adevărat. De asemenea, vom discuta despre modul de comunicare al Sinelui, cum îl traducem și cum îl folosim ca busolă în viață, despre modul în care interacționăm cu Universul la nivel energetic. Vă promitem că va fi interesant și vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.

 

 

Prelegerea cu tema „Sportul în Evul Mediu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 26 august, de la ora 20.00.

„O istorie culturală a sportului, mai ales în Evul Mediu, caută informații despre scopul sportului; timpul sportiv și spațiul sportiv; produse, antrenament și tehnologie; reguli și ordine; conflict și acomodare; incluziune, excluziune și segregare; minți, corpuri și identități; reprezentare etc. În lipsa unor modele antice viabile, sportul în epoca medievală a evoluat în două forme distincte, împărțite în funcție de statutul social. Aristocrații, bărbați și femei, au vânat, iar cavalerii s-au angajat în turniruri, transformând moduri de război din ce în ce mai învechite în spectacole strălucitoare. Între timp, sporturile mai simple ofereau o distracție binemeritată de la realitățile dure ale vieții de zi cu zi. Alergatul, săriturile, luptele și multe jocuri cu mingea – fotbal, cricket, baseball, golf și tenis – și-au avut începuturile, adesea violente, în această perioadă”, spune Marin Toma.

 

 

 

 

Prelegerea cu tema „Un măr și o cafea”, în cadrul proiectului „Armonie și stil de viață”, susținut de dr. ing. Adina Perianu, promotor cultural”, eveniment care se va desfășura marți, 27 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Clipa <Păsării de Foc> în spațiul cultural românesc – De <Ziua Limbii Române>”,  coordonată de ec. Valentina Alina Din, promotor cultural, avându-i invitați pe membrii Trupei „Baba Novak” și pe artistul plastic Valeriu Sepi, eveniment care va avea loc marți, 27 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Omagiem Ziua Limbii Române printr-un recital de muzică etno-rock – piese ale lui Nicu Covaci și Valeriu Sterian, în interpretarea lui Radu Gheorghe (fostul toboșar al lui Valeriu Sterian), Răzvan Pisău (violonist, colaborator al Ansamblului Folcloric <Doina>), Radu Grațianu (clape, colaborator al Mariei Gheorghiu și al lui Cristi Pațurcă), Mihai Stârcea (voce, fost elev al lui Nicu Covaci), Dan Bănică (bas) și Cristi Luca (colaborator al lui Dan Bănică-bas) – membrii Trupei <Baba Novak>. De asemenea, vom prezenta o parte dintre picturile regretatului Nicu Covaci, dar și ale artistului plastic Valeriu Sepi, fost colaborator al Trupei <Phoenix>, care s-a impus în cultura română atât prin lucrările de pictură, grafică, sculptură, dar și ca percuționist al Trupei <Phoenix>. De remarcat este faptul că Valeriu Sepi a realizat grafica afișelor pentru o serie de concerte și de spectacole de jazz, dar și copertele albumelor muzicale ale Trupei <Phoenix>. Maestrul Valeriu Sepi are o bogată activitate artistică, realizând lucrări de pictură la comanda unor muzee din Germania, Singapore, Malaezia, Indonezia, Nepal, Australia, Brazilia, și a predat arte plastice la instituții de învățământ din Nepal”, spune Valentina Alina Din.

 

 

 

 

Prelegerea cu tema „Ziua Limbii Române. Geniul Limbii Române”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 28 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Fiecare epocă a contribuit la crearea limbii române actuale și a făcut-o aptă pentru a exprima orice gând oricât de profund și orice sentiment oricât de intense ar fi. Elogiem limba română istorică și poporană, așa cum au creat-o poporul român și cărturarii  lui”, spune Lucian Costache.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Provocările Limbii Române”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe Elena Armenescu, medic-scriitor, eveniment care va avea loc miercuri, 28 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Dedic ediția de august a proiectului <Ferestre Culturale> Zilei Limbii Române. Vom vorbi despre importanța limbii române ca mijloc de comunicare prin care transmitem gândurile, sentimentele, cultura noastră. Cultura a fost, este și va fi mereu fără frontiere, oamenii se cunosc și se întâlnesc prin dialog, care începe printr-un cuvânt, ajungând la înțelegere, cunoaștere, trecând peste obstacole, eliminând glonțul prin care încep războaiele. Credem cu tărie că provocările de orice fel în zilele noastre pot fi stinse printr-un dialog constructiv, spre binele umanității. Așa cum a spus Nicolae Bălcescu, <toți cei care se iubesc, orice limbă ar vorbi, sunt frați între ei>”, spune Ahmed Jaber.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Uragan asupra Europei (1875-1878)”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 29 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La 30 august 1877, pentru prima dată de la Unirea Principatelor Române, armata tânărului stat intră în luptă. Cum s-a desfășurat și s-a finalizat această bătălie dar și întreg războiul vă vom povesti pe larg”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Ca un fagure de miere”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara Allora Albulescu, joi, 29 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Evenimentul, dedicat Zilei Limbii Române, se va desfășura sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>, cu participarea membrilor săi, precum și a celor din Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, a Asociației Creatorilor de Ficțiune și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România”, informează Allora Albulescu.

 

 

 

 

 

 

 

2024-08-22T19:51:57+03:00