Informare

 

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25-29 septembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Dezbaterea cu tema „Despre educația lingvistică”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, având-o invitată pe Mona Șerban, profesoară de limba engleză și manager al unei școlii de limbi străine din Pitești, eveniment care va avea loc luni, 25 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Societatea actuală, multiculturală, promovează tot mai mult cunoaşterea limbilor străine. Este esenţială pentru asigurarea libertăţii de mişcare, în secolul în care trăim, pentru dobândirea unui loc de muncă (mai) bun, pentru studiul teoretic și pentru perfecționare. <Educația lingvistică> devine o dimensiune direct responsabilă de integrarea individului în societatea modernă şi de succesul său profesional. Însă predarea şi învăţarea limbilor străine nu este un demers tocmai ușor. Iar dacă tinerii, copiii și, uneori, adulții sunt interesați și fac eforturi (după posibilitatea fiecăruia) – specialiștii trebuie să găsească cele mai iscusite metode, de fiecare dată ideal ar fi ca ele să fie adecvate discipolului. Aici este nevoie de viziune și de vocație. Mai mult, este nevoie de o bună relaționare, de <o chimie>, cum se spune, între profesor și elev. Un profesor bun știe că învățatul se face cu mintea, dar și cu inima!”, spune Magda Grigore.

 

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Doctrine Juridice și Teoreticieni ai Dreptului.

Paul Negulescu și George Alexianu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, eveniment care va avea loc luni, 25 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Doctrină (din limba latină <doctrina>) înseamnă <o sumă de învățături> ori <instrucțiuni>, principii de învățătură sau poziții, precum corpul de învățături în domeniul sistemelor credinței sau al științelor, inclusiv științele juridice. Dreptul nu se reduce la sistemul normativ, al actelor normative, ci cuprinde în sfera sa doctrinele juridice și jurisprudența. Se spune că trăim din ce în ce mai mult sub imperiul dreptului, că instituțiile sale se succed în viața noastră de când ne naștem, ca un cortegiu nesfârșit. Însă, instituțiile juridice nu au fost formulate dintr-o dată în știința dreptului, ele sunt rezultatul cristalizării gândirii juridice și se bazează pe principii, teorii, curente, pe adevărate sisteme juridice. Dreptul nu poate fi conceput fără cunoașterea acestor principii și teorii, deoarece ele explică evoluția lui în timp, nevoia permanentă de adaptare la realitățile sociale și găsirea celor mai adecvate soluții. În expunerea noastră ne vom referi sintetic la marile doctrine ale dreptului și vom evoca personalitatea și opera a doi mari teoreticieni ai dreptului public, Paul Negulescu și George Alexianu”, spune Marius Andreescu.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Anul cultural Cantemir: Descrierea Moldovei”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 25 septembrie, de la ora 20.00.

“Din punct de vedere cultural, anul 2023 este <Anul Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu>. Din aceste considerente, lunar, în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, vom organiza câte o prezentare dedicată vieții și operei marii personalități a istoriei noastre: Dimitrie Cantemir (anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea sa). Curând după alegerea sa ca membru al Academiei din Berlin (1714), Dimitrie Cantemir e solicitat de noii colegi să scrie o lucrare despre ţara sa. Aşa elaborează, în limba latină, <Descrierea Moldovei> (prima ediție în română apare în 1825). Critica de specialitate n-a ezitat s-o caracterizeze ca fiind <cea dintâi scriere științifică a unui român>. După 300 de ani de la întocmirea ei, lucrarea continuă să-l farmece pe cititor prin frumusețea stilului, bogăția informației și prin obiectivitatea cu care înfățișează virtuțile și păcatele moldovenilor săi”, spune Marin Toma.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Amenajarea spațiului de lucru pentru o mai mare prosperitate”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, eveniment care va avea loc marți, 26 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom discuta despre folosirea remediilor, așezarea birourilor în funcție de ușă și fluxuri energetice, luminozitate, împărțirea spațiilor de lucru cu alte persoane, simboluri”, spune Sorin Dinu.

 

 

 

Dialogul cu tema “Trecutul viitor al poeziei”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe Spiridon Voinescu, poet, jurnalist, eveniment care se va desfășura marți, 26 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“L-am invitat, de această dată, pe poetul și directorul unei gazete ce alocă mult spațiu culturii, Spiridon Voinescu, posesor al unei biblioteci fabuloase, participant la lecturile publice de la Centrul Cultural Pitești, pentru a discuta despre cărțile sale de poezie sau epigrame, despre ce înseamnă poezia și ce loc ocupă aceasta în viața sa”, informează Jean Dumitrașcu.

 

 

„Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, artistul plastic, cantautorul, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, avându-l invitat pe Gheorghe Cancel, promotor cultural, eveniment care va avea loc marți, 26 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitatul meu, Gheorghe Cancel, nu este artist plastic, nici poet, nici cantautor. Este un om deosebit, care prin ceea ce face reușește să aducă frumosul, arta, cultura în mijlocul comunității locale din care face parte. De ani de zile adună artiști de toate genurile și din toate colțurile țării, mai nou și din străinătate, în cadrul unui <Festival al Ospitalității și Generozității>. Cum a reușit acest lucru cu forțe proprii ne va dezvălui domnia sa. Și cred că este un model de urmat  pentru noi toți – creatori și iubitori de cultură, instituții de profil, autorități publice. Vom povesti din culisele organizării acestui festival, vom vorbi despre proiecte în derulare sau viitoare. Vă așteptăm cu mare drag!”, spune Stelian Necșoi.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Un an și jumătate de război în Ucraina”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc miercuri, 27 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Spectacolul de folclor „Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, miercuri, 27 septembrie, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești. Evenimentul va fi susținut de Polina Gheorghe și invitații săi de onoare: Ion Ghițulescu, Simona Dinescu, Daniela Cernea, Valentin Grigorescu, Corina Dragomir, Marioara Man Gheorghe, Flori Radu, Daniela Bărbuceanu, Gabriela Argeșanu, Ana Maria Cîrstina, Andrei Orășcanu, Anamaria Trandafir, Diandra Popaiacu, Georgiana Baciu, Mihaela Chirițescu, Amza Angheluș, Grupul Vocal Bărbătesc „Rapsozii Bascovului”. Acompaniază Orchestra „Doina Bascovului”, dirijor Aurel Popescu.

 

 

Concert de pian sub genericul “De la jocul și cântecul popular la Iosif Ivanovici și George Enescu”, susținut de Camelia Pavlenco, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, și de Diana Spânu Dănilă, profesoară la Colegiul Național “George Enescu” din București, joi, 28 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea Allora Albulescu, profesoară de limba și literatura română și franceză.

 

 

 

Dialogul cu tema „Tipul constituțional predominant Kapha Dosha”,    în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Ayurveda, calea către Sine, descoperire, acceptare și vindecare”, coordonat de promotorul cultural Maria Sorial, având-o invitată pe Laura-Simona Ilie, medic, cercetător medical, nutriționist, practicant Ayurveda, joi, 28 septembrie, de la ora 18.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea, medicul Laura-Simona Ilie, va aborda al doilea tip constituțional, și anume tipul constituțional predominant Kapha Dosha. De ce spunem predominant Kapha Dosha? Deoarece, conform Ayurveda, cele trei energii subtile vitale primare (Vata, Pitta si Kapha) se manifestă în tot ceea ce este viu, ele susținând viața, iar atunci când una dintre energii se manifestă mai puternic, este deci cea dominantă. Ele se pot manifesta armonios sau perturbat, de aceea sunt numite factori de sănătate sau de boală. Kapha Dosha este guvernată în subtilul energetic de energia gustului dulce și are un nivel de vitalitate foarte bun datorită economiei vitale pe care o realizează în mod spontan. În armonie ființa Kapha este o persoană mai mereu sănătoasă, fără probleme majore de sănătate, calmă, liniștită, loială, stabilă în prietenii, capabilă să îi susțină pe ceilalți, răbdătoare, devotată, plină de compasiune, despre care vom vorbi la cea de-a doua ediție a proiectului nostru”, spune Maria Sorial.

 

 

Dezbaterea cu tema „Literatura Exilului”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, vineri, 29 septembrie, de la ora 12.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția din luna septembrie a clubului literar artistic i-am invitat pe dr. Mihai Neagu Basarab, directorul Institutului Român de la Freiburg din Germania, care va prezenta <Conferințele Freiburgeze> și pe scriitoarea dr. Elena Armenescu, pentru a vorbi despre importanța Simpozionului PERT”, spune Maria Mona Vâlceanu.

 

 

2023-09-22T12:54:44+03:00