Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 25-29 octombrie noi evenimente cultural-educative care, în actualul context pandemic, pot fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe conf. univ. dr. preot Gheorghe Gârbea.

“La noua ediție a Cenaclului <Armonii Argeșene> vom aborda unele teme referitoare la educația religioasă în cadrul societății românești”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Justiția Română și Justiția Europeană – Istoric, Prezent și Perspective”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești.

“Independenţa justiţiei, imparţialitatea judecătorilor, accesul la asistenţă judiciară, simplificarea procedurilor, reducerea sarcinii excesive de lucru din tribunale, diminuarea termenelor judiciare, folosirea medierii şi consolidarea procedurilor de executare a deciziilor justiţiei constituie preocupări comune ale Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, în cadrul eforturilor de a se asigura tuturor cetăţenilor o justiţie cât mai dreaptă şi mai eficientă. În acest context, la data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european. Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând, şi cel mai important, un serviciu pentru cetăţeni care le dă dreptul de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile. Dorim și noi să marcăm această dată prin expunerea noastră care se va referi la aspecte istorice ale justiției române și europene, realități contemporane și tendințe evolutive”, spune Marius Andreescu.

 

 

Noul proiect de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Daniela Petruța Mihăilescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Matei Basarab și Vasile Lupu”,  susținută de istoricul Ștefan Dumitrache.

“Matei Basarab, cel mai mare ctitor de biserici din spațiul românesc. Vasile Lupu, ctitorul Mănăstirii <Trei Ierarhi> și cel care a adus moaștele Sfintei Mucenițe Paraschiva au fost contemporani. Dacă ar fi fost prieteni, ar fi făcut lucruri și mai mari. Din păcate, rivalitatea dintre ei a dus la căderea țărilor lor, imediat după moartea lor”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

Recitalul de muzică folk-hop sub genericul “Octombrie Ocru” oferit de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor.

“Ocrul a punctat ca un flash umanitatea. Primii oameni se înmormântează în speranță, deci în ocru. Evul Mediu îl preferă pe pereții Renașterii. Modernitatea, cu toate revoluțiile ei roșii sau de catifea, îl curtează imaginar. Ocrul este culoarea iubirii ajunsă la crepuscul. Ocrul este însăși toamna. O culoare ajutată de altele ca într-o decizie gravă, dar salvatoare, la care au concurat zeci de stări și de sentimente opuse. Ocrul, însăși contradicția viață-moarte.

Vă invit, așadar, la un voiaj prin bazaruri vechi, butaforii și regii ușor demontabile. Versuri cu rimă în coadă, ca pe vremuri, cântate dintr-un planor pitic care gravitează mereu deasupra lumii, hazul. Un planor sudat bine, de milenii, în marele carusel al vieții, unul care se învârte elicoidal, imperturbabil și aproape neutru. Hazul, acea răbufnire a adevărului fără de care nici artiștii, nici sfinții nu ar fi putut vedea mai bine lumea. De altfel, toamna, primăvara filosofilor, îndeamnă natural spre adevăr. Chiar și relațiile interumane sunt străbătute acum, în prag de iarnă, de marile întrebări ale existenței noastre mici: <mă iubești?>, <te iubesc?>. De dincolo, un surâs mare, în ocru, ne răspunde cu <da!>, ne transmite M.C. Grăilă.

 

 

Dezbaterea cu tema “Cât de important este echipamentul specific drumețiilor montane”, în cadrul proiectului sub genericul “Muntele ca o Școală”, coordonat de scriitorul și profesorul de filosofie George Badea, avându-l invitat pe președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană „Drumeție prin Carpați”, ing. Romulus Buncilă.

“Dacă ești motivat și hotărât să pleci pe cărări de munte, atunci următorul pas este să te informezi. Un turist echipat are nu doar echipamentul pentru munte ci și informațiile la îndemână. Pentru a te bucura de siguranță și a avea un randament maxim și o stare de bine alege întotdeauna echipamentul în funcție de activitatea desfășurată și de sezonul în care practici excursia montană. Dacă ești la început  de drum nu te impacienta că nu ai toată lista de articole necesare pentru o ieșire pe munte. Asigură-ți pentru început încălțămintea și articolele vestimentare necesare și apoi te poți concentra pe accesoriile pe care să le ai ca să-ți completezi echipamentul necesar pentru a avea o excursie cât mai frumoasă, fără evenimente nedorite. Într-o ieșire pe munte să avem cărări cu soare și lipsite de accidente”, subliniază George Badea și Romulus Buncilă.

 

 

Dezbaterea cu tema „De la after school la șahul de performanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Pasionat de șah”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, avându-l invitat pe elevul Sebastian Bălan.

“Invitatul meu este component de bază al echipei sub 12 ani. Voi aborda cu el tema performanței, întrucât a reușit acest lucru” spune Andrei Rădulescu.

 

 

Festivitatea de premiere a Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică Tânără, Iubirea…”,  coordonat de directorul revistei de cultură Cafeneaua literară, poetul Virgil Diaconu.

 

2021-10-22T10:54:42+03:00