Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25 – 29 iulie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 25 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Mari teologi și duhovnici români. Părintele academician prof. dr. Dumitru Stăniloae – <La început a fost iubirea>”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 25 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Părintele academician profesor dr. Dumitru Stăniloae a fost un preot, teolog, profesor universitar, specialist în dogmatică, traducător, scriitor și ziarist român. Este considerat unul dintre autoritățile proeminente ale teologiei europene din perioada contemporană și cel mai mare teolog român. Teologia sa este cosmică și a iubirii, opusă teologiei formale și scolastice a Occidentului sau  accentuat mistice a răsăritului. Teologia ortodoxă, în concepția marelui teolog român este apofatică pentru că ea celebrează plenitudinea inepuizabilă a Per­soanelor divine, a diferenței lor, a unității și a iubirii lor. Această respirație a iubirii, acest dialog în Dumnezeu însuși întemeiază  dialogul iubitor al lui Dumnezeu cu persoa­nele create, și al acestora între ele, face din timp o istorie a iubirii, din spațiu o deschi­dere către celălalt în alteritatea sa, căci uma­nitatea și lumea de care ea este responsabilă sunt chemate să intre în infinitul Comuniu­nii trinitare. Părintele Dumitru Stăniloae este cel care a tradus în română <Filocalia> și este cel care a unit filocalia-dragostea de frumos cu filosofia-dragostea de înțelepciune. Este autorul unei impresionante opere teologice, cărți, articole, publicate în țară și în străinătate, de o valoare incontestabilă pentru credința ortodoxă dar și pentru spiritualitatea universală. A fost și preot și profesor, foarte apropiat de prieteni, de oameni, a reușit să transfigureze timpul. A cunoscut și prigoana regimului comunist, dar nimic nu l-a abătut de la dreapta credință, seninătatea sa, iubirea de oameni și pentru toată creația, de la  blândețea sa, pentru că, așa cum spune Părintele, <La început a fost Iubirea și în veci rămâne Iubirea spre care trebuie să tindem>. În expunerea noastră vom evoca personalitatea și opera marelui teolog român” spune Marius Andreescu.

 

Lansarea romanului cu titlul “Antonime pe timp de pandemie”, de Ada d Albon,        în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe scriitoarea Ada d Albon, eveniment care se va desășura marți, 26 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ada d’Albon, actriță și scriitoare română, nepoata lui Mihail Sadoveanu s-a exilat la Paris, la începutul anilor ’80. Acolo, împreună cu soțul său, regizorul Laurențiu Azimioară, a înființat Théatre de l’Orme. A văzut lumina zilei la Praga, unde părintele său era diplomat în delegația României. În anul 1944, după ce România s-a aliat cu Rusia împotriva Germaniei, întreaga delegație diplomatică a țării noastre de la Praga, oraș aflat sub ocupație nazistă, a fost trimisă în lagăr. <Ne-au încărcat ca pe animale în vagon și ne-au trimis în Germania>.  Micuța Ada avea câteva luni, iar în drumul spre Germania a fost hrănită de mama sa cu fiertură de coji de cartofi, atunci când nemții opreau trenul ca să-și facă mâncare. Ulterior, familia d’Albon a reușit să fugă din lagăr în Italia, cu ajutorul rudelor tatălui său, iar mai apoi au fost chemați în țară de către scriitorul Mihail Sadoveanu, care între timp se căsătorise cu Valeria, sora mamei Adei. Și-a trăit copilăria și adolescența în casa din București a maestrului Sadoveanu, având parte de o educație aleasă. Își amintește cu drag serile în care pictorul Corneliu Baba, dramaturgul Victor Eftimiu și mulți alți oameni de cultură ai acelor vremuri erau invitați la masă.

Avea 17 ani când a murit Mihail Sadoveanu… Au urmat facultatea de teatru, căsătoria cu regizorul Laurențiu Azimioară, nașterea lui Ionuț, multe roluri pe scenă și în filme. După ce părinții săi au plecat ilegal în Franța, viața lor s-a schimbat, așa cum se întâmpla cu toți românii care aveau rude <fugite> din țară. Erau urmăriți, ea nu mai primea roluri… Au decis să plece și ei, iar Ada d’Albon a știut încă din clipa plecării, că nu va uita România niciodată. Exilul a fost greu și încă este… Adei d’Albon i-au murit pe rând părinții și apoi soțul, dar nu s-a descurajat niciodată. După ce a strălucit pe scenele Parisului cu Théatre de l’Orme, după ce a scris scenarii, a început să scrie romane, 4 la număr deocamdată, cărți de o frumusețe covârșitoare, cu titlurile: <Ultima vară în Bretania – istoria unui exil>, <Fără titlu>, <Für Elise> și <Antonime pe timp de pandemie>. Va fi un privilegiu pentru cei care vor fi în sală la lansarea din orașul nostru, așa cum pentru mine a fost un privilegiu să fiu primul cititor al romanului <Antonime pe timp de pandemie> și să-i scriu prefața”, spune Silvia Grigore.

 

Prelegerea cu tema “Românii merg cu trenul: călătorii între 1830-1860”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 26 iulie, de la ora 20.00. „Prezentarea din data de 26 iulie este prilejuită și de apariția excelentei lucrări a lui Radu Mârza – <Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1860)>, Polirom, 2020.  Perioada cuprinsă între 1830-1860 este una în care lumea se schimbă radical. Oamenii o trăiesc deplin și sunt fascinați de experiențele pe care le au. Una dintre aceste fascinații este reprezentată de calea ferată și de călătoria cu trenul. Calul putere devine reperul și figurat, nu doar real; cu toate acestea, se organizează întreceri între cai și trenuri, desigur pe distanțe scurte. Plină de provocări logistice și inclusiv de pericole pentru viața lucrătorilor, realizarea căii ferate pe durata secolului al XIX-lea rivalizează chiar și cu cele mai apreciate cărți de acțiune ale lumii. Pe durata unei ore, vom călători, folosind sursele istorice și imaginația, în Occidentul anilor 1830-1860 și vom urmări îndeaproape primele căi ferate, primele trenuri și primele călătorii cu trenul; printre pasageri, regăsind și români”, spune Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema “Poeme și Penițe de Vară Fierbinte”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 27 iulie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. “La noua ediție a <Temelor Culturale> voi prezenta <Poeme și Penițe de Vară Fierbinte>. Cu glăsuire proprie. Versuri din volumele <Septentrion>, <Fantasteria>, <Sublima fantasteria>, <Piano forte>, <Sub-Urbia>, <Hazard>, <Elogiu Regelui>, <Poetul>, <Miniaturi>, <Inedite>”, informează Lucian Costache.

 

Recital folcloric în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, miercuri, 27 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema ”Ne cunoaștem pe noi înșine puțin spre deloc. Încă 12 experimente care ne atrag atenția că suntem vulnerabili”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 28 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. ”Continuăm seria prezentării unor experimente psihologice care relevă slaba cunoaștere de sine și punctele slabe unde putem fi atacați de dezinformare și manipulare”, ne incită George Smeoreanu.

 

Dezbaterea cu tema „Între poezie și eternitate”, în cadrul proiectului sub genericul „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, joi, 28 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. „Invitatele mele vor fi scriitoarea Zenovia Zamfir din municipiul Râmnicu Vâlcea și poeta Luci Trușcă, din localiatea vâlceană Roești-Cueni. Vom purta discuții despre literatură și religie, vom avea prezentări de carte și lectură din propriile creații ale invitatelor, spune Silvia Giurgiu.

 

Medalionul literar “Poeta și prozatoarea Iudita Dodu Ieremia”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, eveniment care se va desfășura sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, joi, 28 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

2022-07-21T13:28:42+03:00