Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25-28 iunie 2024, evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema „Conferințele de pace și rezultatele lor”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc marți, 25 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești.
„Conferința de pace de la Paris din 1919-1920 trebuia să asigure pacea în Europa. A reușit doar pentru 18 ani. Conferința de pace de la Paris din 1946 și-a făcut efectul până în 1989 când a avut loc înțelegerea de la Malta. Apoi, începând cu 1991, efectele sale au dispărut. Astăzi ne aflăm din nou în război rece și așteptăm o nouă conferință de pace”, spune Ștefan Dumitrache.
Prelegerea cu tema „Transcendența și Imanența în Marile Religii și în Filosofie”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, avându-l invitat pe preotul prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc marți, 25 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Termenul <transcendență> se referă la ceea ce se află dincolo de orice domeniu dat, de lumea materială.
<Imanența> este un termen filosofic care afirmă că realitatea există și evoluează prin sine însăși, nedeterminată de o cauză din afară, spre deosebire de transcendență, care indică o cauză exterioară și superioară. Filosofia imanentă și cea a transcendenței sunt întâlnite în toate epocile istorice și i-au divizat pe filosofi. În dialogul nostru ne propunem să aprofundăm sensul și semnificațiile imanenței și respectiv transcendenței în marile religii ale lumii, în filosofie, dar și în dreapta credință ortodoxă”, spune Marius Andreescu.
Dialogul cu tema „Sindromul impostorului”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Mirabela Răducu, consilier în asistență socială și dezvoltare personală, eveniment care se va desfășura marți, 25 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Într-o lume invadată de falsitate, de plagiate, de incompetență, de indivizi care știu bine să se strecoare, fără să le pese de răul pe care îl fac societății ocupând posturi nemeritate, există și oameni atât de onești și de responsabili încât, la un moment dat, buna lor credință se transformă în traumă și dezvoltă sindromul impostorului. Odată ajunși în această nefericită situație, viața lor devine sufocantă, iar cei din jur au și ei de suferit. Despre cauze, efectul și vindecarea sindromului impostorului ne va vorbi invitata mea, ea fiind un specialist care s-a confruntat cu oameni aflați în asemenea necazuri. Un subiect ce nu trebuie ignorat, pentru că moralitatea are și ea vulnerabilitățile ei”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema „Luna Mihai Eminescu. Fruntea Arzândă”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 26 iunie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Continuăm analiza câtorva sonete eminesciene, cu accent pe vocabularul eminescian, adesea neasimilat, fericită îmbinare de limbă română istorică și poporană, într-o formă impecabilă și cu impact transdisciplinar, transmitic, transcultural, transistoric, caracteristică a marilor poeți, de la Homer, Dante și Shakespeare la Goethe și Eminescu”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Educație cu iubire”, susținută de trainerul de dezvoltare personală, terapeuta și profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu, miercuri, 26 iunie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Educația nu înseamnă doar școală, ci cu mult mai mult. Spunem că s-au pierdut valorile și că tinerii se comportă altfel decât ar trebui dar de foarte multe ori ne comportăm cu copiii așa cum am fost noi învățați, cumva pe pilot automat, dorind de la ei rezultate diferite, în timp ce noi le transmitem involuntar rănile și limitările noastre. Este timpul să schimbăm această perspectivă! Vin către dumneavoastră cu un proiect de suflet și pentru suflete, <Educație cu Iubire>, pe care vi-l voi prezenta la Centrul Cultural Pitești. Este un proiect care propune o nouă viziune dar și soluții practice privind modelarea caracterelor, dar și a relațiilor dintre adulți și copii, bazându-se pe valorile morale și pe legile divine, vizând armonizarea relațiilor interumane și dezvoltarea optimă a copiilor din punct de vedere emoțional și intelectual”, spune Laura Gabriela Nițescu.
Prelegerea cu tema „Moise, omul care l-a revelat celorlalți pe Dumnezeu; Zoroastru, primul care l-a făcut cunoscut pe Diavol”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Civilizația umană și fenomenul religios”, susținut de prof. univ. dr. Ilie Popa, președintele Fundației Culturale „Memoria”, Filiala Argeș, eveniment care va avea loc miercuri, 26 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Ioan Petru Culianu și lumea cuantică”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de jurnalistul, psihologul, scriitorul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 27 iunie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Eul și lumea ridică întrebări tulburătoare”, ne provoacă George Smeoreanu.
Întâlnire literară sub genericul „Lecturi de cireșar” a membrilor Asociației Creatorilor de Ficțiune, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română/franceză/latină Allora Albulescu, joi, 27 iunie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se va desfășura sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, președinte Allora Albulescu.
Conferința cu tema „Arta de a ne schimba viața: perspective budiste asupra karmei”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, avându-l invitat pe călugărul tibetan Geshe Jampa Gelek, eveniment care va avea loc joi, 27 iunie, de la ora 18.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Invitatul special, Geshe Jampa Gelek, este un călugăr tibetan budist din India, renumit pentru cunoștințele sale profunde în domeniul filosofiei budiste și al practicilor spirituale. Geshe Jampa Gelek va aborda tema karmei din perspectiva budistă, oferind participanților o oportunitate de a înțelege cum acțiunile noastre influențează destinul și cum putem aplica aceste principii în viața de zi cu zi pentru a ne îmbunătăți existența. Conferința își propune să aducă lumină asupra conceptului de karma și să ofere instrumente practice pentru dezvoltarea personală și spirituală. Participanții vor avea ocazia să afle cum pot utiliza înțelepciunea milenară budistă pentru a-și transforma destinul și pentru a găsi echilibrul interior”, spune Alexandra Grigorescu.
Festivitatea de decernare a Premiilor Revistei „Argeș” pentru anul 2023, eveniment coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, vineri, 28 iunie, de la ora 13.00, în Sala „Simfonia” a Filarmonicii Pitești.
“Vor fi decernate: Premiul pentru poezie – Aurel Udeanu; Premiul pentru critică – Daniel Cristea-Enache; Premiul pentru eseu – Lucian Sârbu; Premiul pentru memorialistică – Florin Chivoci.
De asemenea, va avea loc lansarea volumului al IV-lea din colecția <Cărțile revistei Argeș> – <Limba noastră cea de toate zilele. Din vorbă-n vorbă. Corect/Incorect>, autori: C. Voinescu și Iudita Dodu Ieremia”, informează redacția revistei „Argeș”.