Informare

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 25 – 28 ianuarie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

Dezbaterea cu tema „Muntele ești tu!”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Muntele ca o școală”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-l invitat pe ing. Romulus Buncilă, președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană „Drumeție prin Carpați”, marți, 25 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Din adâncuri, din înălțime, din misterul pădurilor, din întunecimea codrilor, din văzduhuri, de pretutindeni, glasuri cu ecou ale serilor de munte se ridicau treptat în liniște și tihnă și încet, încet se strângeau toate și toate adormeau pe rând. Tot mai rar se desprindea din depărtări câte un dangăt de talangă, un lătrat de câine de la o stână așezată pe un plai de munte și câte un strigăt de om <mai taci măi>. Asta înseamnă să simți cum muntele te cuprinde și să spui <Muntele ești tu> și eu” este mesajul lui Romulus Buncilă.

Prelegerea cu tema „Eminescu și Unirea”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 26 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
“A doua ediție a proiectului din ianuarie 2022 o dedicăm tot lui Mihai Eminescu și, prin el, Unirii Principatelor Române, care a însemnat și începutul conștientizării că prin unire românii devin mai puternici, că unitatea lor politică, teritorială trebuie să urmeze unității poporului prin naștere, prin aceeași istorie, cultură, gândire și limbă. De aceea vom acorda atenție <Farmecului limbajului în creația eminesciană, Adâncei sale gândiri și Simțămintelor sale profund românești, naționale, conștiinței apartenenței identitare în context universal, transcultural>. Vom da atenție și acelor categorii estetice specifice, proprii marelui nostru poet național: <urieșescul, denepătrunsul, denecuprinsul>, așa cum le-am numit (Lucian Costache. <Luceafărul înainte de și după Luceafărul>, Ed. a II-a, revăzută și adăugită, Editura <Magic Print>, Onești, 2021.) Trăiască Nația!” declară Lucian Costache.

Dezbaterea cu tema „Necesitatea dialogului interreligios într-o lume pluralistă”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Ibram Nuredin, de la Asociația de Cultură Tătară „Barsin Birsin”, eveniment care va avea loc miercuri, 26 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Acțiunea este organizată de Centrul Cultural Pitești în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă.
„Ne unesc/ne uneşte pe toţi credinţa în Dumnezeu: iudei, creştini, musulmani, ne unesc/ne uneşte fondul de umanitate şi TEOLOGIC – faptul că suntem creaţii ale Domnului Dumnezeu. Trăirea, călătoria, viaţa pământească numai luminate de credinţa în El, în Dumnezeu/Allah/Yahve şi de iubirea Aproapelui trebuie să ne călăuzească, să ne apropie de Celălalt, ne fac mai profund umani. Chiar dacă anumite probleme canonice-teologice le înţelegem în mod diferit, chiar dacă practicile, ritualurile noastre religioase sunt diferite – şi diferenţa e un semn de bogăţie spirituală – chiar dacă suntem în confesiuni, culte diferite şi viaţa instituţională religioasă (sinagogi, biserici, geamii) e diferită, CA OAMENI NU SUNTEM duşmani, nu suntem adversari, nu trebuie să ne privim ca duşmani, ca adversari ci ca parteneri în Iubire de Dumnezeu şi în Iubire de Aproapele nostru” este mesajul lui Ibram Nuredin.“În cadrul dezbaterii, invitatul meu va prezenta pentru publicul piteștean și studiile sale materializate în cele trei volume cu titlul <Spiritualitatea Tătară>. Prof. univ. dr. Ibram Nuredin, filosof al culturii, istoric al religiei islamice, personalitate marcantă a comunităţii turco-tătare, are o contribuţie deosebită la revitalizarea învăţământului în limba maternă, la promovarea identităţii etno-lingvistice, religioase şi culturale a comunităţii tătare şi turce din România. Este autorul a 26 de cărţi de specialitate şi cursuri universitare tipărite, a peste 70 de studii în lucrări şi reviste de cultură din domeniul sociouman, a susţinut peste 70 de comunicări ştiinţifice, are o prezenţă publicistică şi media bogată, un noian de citări, referinţe şi aprecieri pozitive. Este doctor în filosofie al Universităţii Bucureşti din anul 1974. Membru fondator al Universităţii Ovidius, al Institutului de Ştiinţă, Cultură şi Spiritualitate (I.S.C.S.) şi al Centrului de Studii Juridice – Canonice ale celor trei Religii monoteiste al Universităţii Ovidius, primul decan al Facultăţii de Arte, prodecan şi decan interimar al Facultăţii de Litere, director al Colegiului Universitar de Institutori <M. Kemal Atatürk>, membru fondator şi
în boardul ştiinţific al revistelor „Dioniysiana” şi „Müftiyat”, membru în comisii de doctorat”, informează Ahmed Jaber.

Dezbaterea cu tema „Metropolis – o istorie prin <ochii> orașelor noastre”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va fi transmis live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 26 ianuarie, de la ora 20.00. „Fugim către orașe, pentru ca mai apoi să fugim de ele: iată un cerc al călătoriei umane prin viață. Uruk, Harappa, Babilon, Roma, Bagdad, Tenochtitlan, Londra, Manchester, Paris, New York, Varșovia, Los Angeles, Lagos: un itinerariu care parcurge șase milenii și care acoperă zorii orașului, traversează grădina raiului și locul păcatelor, vizitează orașe imperiale, gustă din preparatele culinare ale restaurantelor, supraviețuiește războaielor economice și militare, se cațără în zgârie-nori și privește în viitor în megalopolisurile prezentului. A existat civilizație fără orașe? Vom îndrăzni să răspundem acestei întrebări”, ne provoacă Marin Toma.

Dezbaterea cu tema ,,Drumul de la creativitate la creaţie”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescenți și Mentori”, coordonat de scriitoarea și criticul literar Magda Grigore, avându-i invitați pe Elena Smaranda, profesoară de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Ion Barbu” și pe elevul Sebastian Zidaru, eveniment care va avea loc joi, 27 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Creativitatea se poate manifesta în toate domeniile, nu este doar apanajul limbajelor artistice. Totuşi, oamenii o asociază în special cu literatura, pictura, muzica, teatrul etc. În oricare domeniu s-ar manifesta însă, ea reprezintă un proces mental fundamental (care se extinde spre sfera socială, cu beneficii…), implică idei noi şi concepte noi care au drept fundament vechile valori din sfera respectivă. Conexiunea dintre inteligenţa umană şi creativitate a stârnit curiozitatea cercetătorilor. Psihologul Robert J. Sternberg afirmă că există trei aspecte principale care sunt esenţiale pentru creativitate: abilitatea sintetică, abilitatea analitică şi abilitatea practică. În istoria cunoaşterii s-a spus că omul este o parte a cosmosului, că are disponibilitatea şi resursele de a fi un mic Demiurg. Cu toate aceste prerogative, drumul de la creativitate până la creaţie poate fi unul lung sau, în multe cazuri, poate eşua. Când, unde şi, mai ales, cine este în măsură să identifice creativitatea copiilor, a tinerilor… Cum procedăm şi cum susţinem creativitatea în aşa fel încât să dăm o şansă creaţiei?” ne invită la dialog Magda Grigore.

Dezbaterea cu tema „Gândește pentru tine!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Povestea înseamnă emoție”, coordonat de trainerul de dezvoltare personală, content writer, story teller, jurnalista Ana Ionescu, vineri, 28 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ne vom ocupa de dezvoltarea unor abilități de viață clar definite, despre ce înseamnă educația non-formală și cum îți oferă posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate de persoane care gândesc independent, știu ce vor și investesc în propriul viitor. De asemenea vom discuta și despre bazele financiare și cum ne putem găsi meseria potrivită”, spune Ana Ionescu.

2022-01-25T10:10:08+02:00