Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 24 – 28 mai, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din suprafața sălii, conform reglementărilor în vigoare:

 

Dialogul cu tema “Mari sărbători ale românilor – Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe preotul Ioan Stancu, profesor univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfânta Muceniță Filoteea” a Universității Pitești, eveniment care se va desfășura luni, 24 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În cadrul noii ediții a a proiectului “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, vor fi aduse în discuție, din perspectiva transformărilor prezentului, două mari sărbători ale românilor – Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. Celebrată, începând din secolul al IV-lea, la 40 de zile de la Paști, Înălțarea Domnului semnifică acceptarea și integrarea noastră, prin dimensiunea omenească a lui Iisus Hristos, în Împărăția lui Dumnezeu. Din anul 1920, în România, este sărbătorită, odată cu Înălțarea Domnului, și Ziua Eroilor. Sunt oficiate, în toată țara, după Liturghie, slujbe de pomenire a celor căzuți la datorie, în numele neamului nostru și al credinței strămoșești. Despre nevoia de eroi, în aceste vremuri tulburi, despre felul în care le sunt onorate jertfa și memoria, în contextul sărbătorii Înălțării Domnului, se va desfășura întâlnirea cu părintele-profesor Ioan Stancu, întâlnire la care sunteți invitați să participați, respectând cerințele sanitare și de distanțare fizică impuse de pandemia de coronavirus”, precizează Denisa Popescu.

Cenaclul “Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 24 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a Cenaclului Armonii Argeșene, ne vom reîntâlni cu poeta Doina Panaete, o ființă sensibilă, iubitoare de frumos, și vom face cunoștință cu profesoara de istorie, educație fizică și sport Maria Simona Mitroi, unul dintre cei mai energici și responsabili educatori la nivel local. Va fi un moment poetic împletit cu o discuție interactivă despre educarea tinerilor, în vederea formării unui adult informat, creativ și responsabil”, spune Adrian Mitroi.

 

 

 

Prelegerea cu tema “Municipiul Pitești, Vatră de Istorie, Spiritualitate Ortodoxă și Cultură”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 24 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Patronii spirituali ai municipiului Pitești sunt Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, prăznuiți la data de 21 mai. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia cu <o moară în hotarul Piteștilor>. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila, Roșiorii de Vede și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri din Țara Românească. Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510.  În acest context în care sărbătorim și în acest an Zilele Municipiului Pitești, intenționăm în expunerea noastră să ne referim la istoria acestor locuri, la monumente religioase care dau mărturie despre evlavia și credința ortodoxă statornică a locuitorilor acestor meleaguri, dar și la prezența în spațiul piteștean a unor mari personalități ale culturii și civilizației românești. Orașul  Pitești a fost considerat de mulți autori ca fiind acultural, dominat de cotidianul negustoresc al vremurilor trecute sau prezente. Noi argumentăm că pe aceste meleaguri a existat și există o puternică și importantă viață religioasă și culturală care a ridicat Piteștiul de la o existență anonimă, aflată într-un cotidian repetativ și monoton cu inflexiuni economice și administrative, la una culturală, din nefericire mult prea puțin înțeleasă și valorificată de contemporani”, spune Marius Andreescu.

 

Vernisajul Expoziției de pictură intitulată „Culorile Piteștiului”, realizată de micii cursanți ai Cercului de pictură „Sensibilitate și Culoare”, coordonat de profesoara de arte plastice Elena Zavulovici. Manifestarea, dedicată Zilelor Municipiului Pitești, va avea loc luni, 24 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Simpozionul „Piteștiul în Literatură”, organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România Filiala Pitești, marți, 25 mai, de la ora 13.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. Evenimentul, dedicat Zilelor Municipiului Pitești, va fi susținut de membri ai filialei: președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Pitești – criticul literar Nicolae Oprea, poetul Mircea Bârsilă, poetul Virgil Diaconu, poetul Aurel Sibiceanu, poeta Magda Grigore, poeta Denisa Popescu, poeta și traducătoarea Liana Alecu, poeta Liliana Rus, poetul Ion Toma Ionescu, scriitorul Jean Dumitrașcu, scriitorul Florin Chivoci.

 

Dialogul cu tema „Actul comunicării la vârsta adolescenței”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de profesorul de filosofie și poetul George Badea, marți, 25 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Comunicarea este o stare specială, mai ales în sfera fabuloasă a adolescenței: o vârstă plină de enigmă! Nu există o definiție concretă a comunicării, însă se poate spune cel puțin că aceasta înseamnă transmiterea intenționată a datelor, a informației. Practic, comunicarea este primul instrument spiritual al omului în procesul socializării sale. Lăsând ironia de-o parte, sigur că se poate trăi și fără comunicare… Vorbind fără niciun rost, așa-i?! Există câteva lucruri esențiale în actul comunicării: să explicăm ceva, să descriem, să informăm pe alții, să convingem pe alții și, mai ales, să împărtășim cu iubire gândurile noastre celorlalți. Am invitat la acest delicat dialog despre comunicare în perioada adolescenței, un distins profesor, un dascăl – model: Nadia Vîlnoiu, un om special!”, spune George Badea.

 

Prelegerea cu tema „Cultura și banii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 26 mai, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Cristos a înviat! Cristos e viu! Bucurați-vă!

Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminecu. Se răspundea: Sus cu Dânsa! Pentru că nația suntem noi toți și fiecare, cei care simțim și gândim în aceeași limbă, care avem aceeași patrie și aceeași istorie, cei care ne identificăm într-un plai binecuvântat, în aceeași cultură.

Emisiunea noastră are drept scop, dincolo de informațiile din domeniul culturii, să contribuie, pe cât se poate, la educarea sentimentului de apreciere a propriei ființe, a fiecăruia, ca aparținând românismului. Nu opunem sentimentele și voința noastră sentimentelor și voinței altora, dar e absolut necesar, pentru că în fenomenul de globalizare actual, care poate uni oamenii în aspirații comune, există primejdia de a ne rătăci. Mintea umană are multe ascunzișuri și istoria ne arată că ne-a fost mai bine când ne-am bazat pe noi înșine și am primit, cu atenție, buna-credință a altora. Un <Imperiu European> va avea întotdeauna ceva din ipocrizia imperiilor dintotdeauna, cu un centru prosper și o periferie mereu tributară. Fie ca această mentalitate să fie doar istorie trecută!

Tema propusă pentru noua ediție a proiectului nostru este <Cultura și banii>, vorbind despre rolul cultural, educativ al Băncilor populare din Vechiul Regat, așa-numita <Mișcare culturală-economică de odinioară>. Am ales exemplul unor fruntași dintr-un județ apropiat care au îmbinat necesitatea de a procura bani pentru a susține cultura, educația în spirit românesc, și care, între altele, au contribuit la sentimentul de unitate națională pentru românii din toate provinciile românești înainte și după Marea Unire. Județul Argeș pare a continua această tradiție prin grija unor cărturari, profesori, învățători, preoți, oameni de afaceri, scriitori și artiști plastici, așa cum sunt cei din Galeșul de Argeș cu rudele lor din Galeșul de Sibiu, însuflețiți de preoții  Eftimie, cu binecuvântarea și grija Î. P. S. Arhiepiscop de Argeș și Muscel Calinic, ori de familia învățătorilor Tița – Muzeul Satului Galeș, Biblioteca, Muzeul din curtea bisericii. Vom adânci, într-o emisiune viitoare, ideea de mecenat în cultură, vorbind despre Fundația Culturală <Sorin Ilfoveanu și Gheorghe Badea> , instituție de pe strada Armand Călinescu din Pitești.

Trăiască nația! Sus cu Dânsa!”, subliniază Lucian Costache.

 

Prelegerea cu tema „Enigma Sferelor Energetice de Piatră de pe Terra, vizavi de  Sferele Energetice Celeste. Raporturi Matematice între Sfere”, în cadrul proiectului sub genericul „Decriptări Matematice cu George Dănică”, susținut de publicistul George Dănică, miercuri, 26 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema Egiptul, Factor de Stabilitate în Orientul Mijlociu”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, avându-l invitat pe ambasadorul Republicii Arabe Egipt, Excelența Sa Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Pitești și Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, va avea loc miercuri, 26 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu temaDespre Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București”, în cadrul proiectului sub genericul „Cugetările unui om de graniță”, susținut de studentul la filosofie Radu-Alexandru Dincă, joi, 27 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Aș vrea să vă împărtășesc câteva impresii despre Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. Eu urmez aici studiile de licență în filosofie și, cel mai probabil, voi opta în anul terminal pentru specializarea <Filosofia culturii>. Vreau să vă povestesc atât despre lucrurile foarte bune care se întâmplă la noi în facultate, cât și despre lucrurile mai puțin bune, pentru a vă putea face o imagine din cât mai multe unghiuri. Discutăm atât despre oferta educațională, cât și despre ce cred eu despre facultatea ale cărei cursuri le urmez. Spre final, voi încerca să vă prezint câteva puncte forte ale facultății (în paralel cu puncte slabe), sperând că veți lua în considerare invitația mea de a urma cursurile acestei facultăți. Vei absolvi curând studiile liceale? Ai ajuns la vorbele lui Socrate, <o viață necercetată nu merită trăită>, și vrei să aprofundezi relația ta cu filosofia? Indiferent de vârstă sau de istoricul tău academic/profesional, Facultatea de Filosofie din București poate fi alegerea potrivită pentru tine”, spune Radu-Alexandru Dincă.

 

Spectacol de folclor oferit de copii și tineri care urmează cursul de canto popular (sub îndrumarea prof. Valentin Grigorescu) și cursul de dans popular (sub îndrumarea instructoarelor Violeta Dincă și Rodica Oprican) la Centrul Cultural Pitești, joi, 27 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul, care se înscrie în proiectul cultural-educativ „Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu este dedicat Zilelor Municipiului Pitești.

 

Prelegerea cu tema “Quo vadis, Schola nostra?/Încotrmergi, Şcoala noastră?”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Reflecții la Reflexii”, susținut de scriitorul și profesorul de limba și literatura română Marin Gheorghe Rădulescu, vineri, 28 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Au trecut  peste 30 de ani de postcomunism, dar Şcoala românească este… cum a fost. Ba nu (Profrază!): este chiar mai rău decât cum era ea la prăbuşirea comunismului românesc… Această stare jalnică este confirmată deschis şi ferm de evaluările internaţionale: <Testele Pisa> (care au demonstrat că Şcoala românească produce, la nivelul general, nu la cel al elitelor, analfabeţí funcţíonali)  şi clasificările valorice ale universităţilor lumii, realizate anual de înalte foruri internaţionale (care nu includeau, până de curând, nicio universitate românească în primele 500/1000 ale lumii), dar şi de factorii interni: elevii, studenţii, profesioniştii, managerii,   mediul de afaceri, familia,  societatea civilă, media…

Reformarea Şcolii româneşti n-a început încă! Dar degradarea ei  a prins o viteză îngrijorătoare…

Cauzele sunt multiple, însă fenomenul nu este justificabil nicicum…

Pentru a ordona elementele analizei şi a explica fenomenul, pornim de la câmpul semantic al cuvântului <şcoală>, care asociază termenii esenţiali  ai Sistemului de Învăţământ: Prevederile din Constituţia României referitoare la Sistemul de învăţământ; Legea Educaţiei; proiectul educaţional stabilit de aceasta; finanţarea funcţionării şi dezvoltării Sistemului; proiectul de dezvoltare instituţională al fiecărei unităţi de învăţământ; încadrarea unităţilor de învăţământ cu cadre didactice calificate şi cu o pregătire optimă; salarizarea şi cointeresarea acestora; planificarea şi organizarea activităţii; infrastructura fizică, recte clădirea / clădirile, cu dotările aferente;  elevii şi studenţii; programele şcolare; pregătirea şi perfecţionarea cadrelor didactice; calitatea manualelor şi a cursurilor; evaluările (iniţiale, periodice şi sumative); sistemul de promovare al elevilor; documentele şcolare… Între care cel mai important este Proiectul de dezvoltare educaţională, cel care configurează idealul educaţional urmărit de un sistem educaţional, prin răspunsul la întrebarea fundamentală: ce fel de specialist, ce fel de om şi ce fel de cetăţean urmăreşte să producă Şcoala românească de azi? Astfel, vom analiza <starea> fiecărui termen al Sistemului de învăţământ românesc de azi, având mereu ca referent situaţia corespondentă din Şcolile europene vestice de astăzi”, spune Marin Gheorghe Rădulescu.

 

2021-05-22T16:14:27+03:00