Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 23-27 septembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema „Problematica Imanenței și Transcendenței în Teologie, Filosofie și Știință (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, avându-l invitat pe preotul prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc luni, 23 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Imanența> este un termen filosofic, care, referindu-se la un lucru sau la o ființă, afirmă că realitatea există și evoluează prin sine însăși, nedeterminată de o cauză din afară, spre deosebire de transcendență, care indică o cauză exterioară și superioară. Imanența este și starea fenomenală, sensibilă a creației, lumea de aici.
Termenul <transcendență> se referă la ceea ce se află dincolo de orice domeniu dat, de lumea materială. În filosofie, transcendența este existența mai presus de realitatea fenomenală, de lumea sensibilă, este existența ideilor uneori considerată ca fiind singura adevărată.
În filosofia lui Immanuel Kant, termenul desemnează ceea ce se află dincolo de limitele cunoașterii experimentale, inaccesibil cunoașterii bazate pe experiență, care întrece limitele realității. În existențialism, transcendența se referă la situația omului care își depășește condiția inițială obișnuită. În fenomenologie, transcendența este rezultatul datului obiectiv prin actul intențional de conștiință sau prin intuiție. În teologie, transcendența este proprie lui Dumnezeu, etern și absolut, creator al existenței imanente. Omul și toată creația tind și devin de la imanent (material, fenomenal), la transcendental (existența spirituală, la îndumnezeire prin har). Aceste concepte includ filosofii, sisteme și abordări care descriu structurile fundamentale ale ființei, ca ontologie (teoria ființei). Problematica imanenței și transcendenței, ca expresie ontologică a existenței, este întâlnită și în cunoașterea științifică. În dialogul nostru, o continuare a celui precedent, vom dezvolta această temă”, spune Marius Andreescu.
Conferința cu tema „Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe academicianul Mircea Dumitru, profesor de filosofie la Universitatea București, eveniment care se va desfășura luni, 23 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Asistăm în ultimii ani la atacuri culturale și politice fără precedent la adresa conceptului de adevăr, de fapte și realitate obiectivă. Discursul public literal (non-metaforic) despre o așa-numită epocă a <post-adevărului> și despre prezumtive fapte alternative a atins cote periculos de alarmante. De aceea, reacții critice robuste din partea filosofiei împotriva acestui curent cultural sunt necesare și mai mult decât binevenite. Conferința va prezenta principalele argumente destinate să contracareze o situație pe care Oxford Dictionary o caracterizează în acest fel: <…după multe discuții, dezbateri și cercetări, cuvântul post-truth/post-adevăr a fost declarat <Cuvântul Anului 2016> de către Oxford Dictionary”, spune Mircea Dumitru.
Prezentarea numărului 2/2024 al revistei-document “Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 23 septembrie, de la ora 20.00.
“Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de peste 20 ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: conf. univ. dr. Marius ANDREESCU, <Scurtă istorie a concepțiilor filosofice despre cunoaștere> (II); dr. Octavian DĂRMĂNESCU, <Slujitorii fostelor biserici piteștene Buliga și Sf. Nicolae în secolul al XIX-lea>; dr. Aurel RADU, <Despre Maria Dimancea (1838-1861) și testamentul ei>”, informează Marin Toma.
Spectacolul coregrafic cu tema „Sport și atitudine”, în cadrul proiectului „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, eveniment care se va desfășura marți, 24 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Dimensiunile spirituale”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, marți, 24 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Pentru unii spiritualitatea este o modă, pentru alții ceva de neînțeles, iar pentru alții un mod de viață cu rost. Pentru mine este o misiune, simt că am venit pe lume să știu și să împărtășesc și chiar asta fac. În acest context se plasează și prelegerea despre dimensiunile spirituale. Ce sunt, cum se manifestă, cum le conștientizăm, cum le acceptăm, cum le manifestăm, la ce ne ajută? Ei bine, sunt esențiale pentru devenirea noastră, pentru că ne vor desluși lucruri pe care fiecare dintre noi le-am trăit, fără să înțelegem ce ni se întâmplă. Dacă mai adăugăm faptul că înțelegerea lor ne duce în zona bucuriei, eu cred că merită strădania de a stăpâni subiectul. Vă aștept cu drag!”, spune Silvia Grigore.
Prelegerea cu tema “Vremi și vremuri la vreme de toamnă”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Teme Culturale în Emoții Raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 25 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Vremi și vremuri la vreme de toamnă>. Încerc ca toate să fie la vremea lor. Unele sunt devreme, altele, târziu. Dacă se strică vremea, măcar vremurile să fie curate, fie și vremelnic. Atenție însă: vremea vremuiește, floarea se pârlește! Prezentul e uneori o oglindă deformatoare. De aceea poeții încearcă să treacă pragul vremurilor. Vă rog, deci, smerit, să îngăduiți acest orgoliu! Mulțumesc!”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Hrana din cele patru anotimpuri”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist Feng Shui, eveniment care va avea loc miercuri, 25 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom vorbi despre hrana din cele patru anotimpuri. De asemenea, vom lua în discuție pachețelele școlare pentru copiii mofturoși și vă voi recomanda și o rețetă chinezească, evident, după concepțiile Feng Shui”, spune Sorin Dinu.
Prelegerea cu tema „Alexandru Macedonski (1854-1920)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 25 septembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Caracter dificil, în conflict cu cei mai de seamă junimiști, precum și cu toți cei care aveau păreri opuse faţă de ale sale, Alexandru Macedonski şi-a trăit viața afișând un orgolios spirit de frondă, ceea ce a avut multă vreme o influenţă negativă asupra aprecierii operei sale. Având o remarcabilă forţă de anticipare, Macedonski a promovat energic tendinţa de modernizare a limbajului poetic, devenind primul teoretician şi promotor fervent al simbolismului prin fondarea revistei <Literatorul>, prin <serile> macedonskiene, ca şi prin articolele-manifest în favoarea noii mişcări. În articolul <Despre logica poeziei>, Macedonski afirma că norma logicii poetice este însuşi absurdul, ceea ce relevă o capacitate de a devansa aproape şocantă. În faza sa incipientă, simbolismul românesc a fost dominat de figura lui Macedonski”, spune Iudita Dodu Ieremia.
Prelegerea cu tema „Bacovia. O viață ca o zi în amurg”, în cadrul proiectului cultural „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, susținut de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, eveniment care se va desfășura miercuri, 25 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Ceea ce impresionează la Bacovia este faptul că a fost un om care a reușit. Toți ne întâlnim într-o zi cu <starea Bacovia>, poate acesta este secretul! A creat un univers liric impresionant, iar opera sa l-a făcut <să existe> și după trecerea în veșnicie. Mai mult decât atât, este un poet citit, are admiratori entuziaști în fiecare generație. Toate acestea în ciuda faptului că a fost un om singuratic, plăpând, nu era un bărbat frumos și nu credea că este scriitor. A fost bolnav aproape toată viața sa, relaționa greu cu cei din jur, era un izolat și un taciturn. A trecut greu prin școală, a avut multe slujbe, nu citea mult și nu avea scriitori preferați… <Societatea cere mereu oameni robuști, care să construiască cu spor pentru ea, să-i ducă mai departe rostul – spunea el –, melancolia firii mele nu ar fi niciodată înțeleasă. Unii dintre prietenii mei îmi spun că sunt inadaptabil, că fug de oameni. Este o exagerare. Iubesc oamenii și îi privesc cu interes prin geamul din fața casei mele!>. Vă invit să-i cunoaștem mai bine viața și opera lui George Bacovia”, spune Magda Grigore.
Dialogul cu tema „Despre suflet”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psiholog, eveniment care va avea loc joi, 26 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Aprofundarea unei teme de această natură este laborioasă, dar dorim să începem un proces de înţelegere a ceea ce suntem pe acest pământ, pentru armonizarea interioară a fiecăruia dintre noi, în folosul comunităţii. Ca de fiecare dată, vă aşteptăm cu mare drag ca să fiţi parte activă cu întrebări care vă ţin sufletul încleştat”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „De la Kursk 1943 la Kursk 2024. Războiul ieri și astăzi. O escaladare a conflictelor fierbinți și calde în ultima perioadă”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 26 septembrie, de la ora 14.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Vernisajul expoziției de portrete cu titlul „Ochiul lăuntric”, de artistul plastic Silviu Anton, în cadrul proiectului „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara Allora Albulescu, eveniment care se va desfășura joi, 26 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”.
Recitalul muzical „September Song”, susținut de Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dezbaterea cu tema „Experimentul Pitești – Reeducare prin tortură”, în cadrul proiectului cultural „Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La dezbatere vor participa scriitori invitați la simpozionul internațional organizat de Fundația Culturală <Memoria>, Filiala Argeș, care se va desfășura la Pitești în perioada 26-29 septembrie 2024, dedicat martirilor regimului comunist”, informează Mona Vâlceanu.