Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 22-27 ianuarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 22 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Am plăcerea și onoarea să vă invit la prima ediție din anul 2024 a Cenaclului <Armonii Argeșene>, cu tematica <Mihai Eminescu și Mica Unire>. Membrii cenaclului sunt așteptați să participe împreună cu invitații lor”, spune Adrian Mitroi.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Alexandru Ioan Cuza și Unirea”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesor de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, avându-i invitați pe Marilena Zidăroiu, colecționară de păpuși, elevi și cadre didactice de la unități de învățământ din Pitești, eveniment care va avea loc luni, 22 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Mihai Eminescu, Poetul cu Ochii de Stele și Inima Plină de Dor”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, având-o invitată pe traducătoarea și profesoara de limba arabă/germană Etuș Ciomoș, marți, 23 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Luna ianuarie este una dintre cele mai frumoase luni din an pentru noi, românii! Magia sărbătorilor continuă cu Ziua Culturii Naționale și a celui mai iubit poet. Este luna în care ne <înfloresc teii de dor>, luna își țese taina din șoapte de iubire, plopii nu au niciodată soț, iar cerul se scaldă în cele mai frumoase nuanțe de albastru, culoarea preferată a poetului național, MIHAI EMINESCU. Este luna în care Luceafărul nu se îndură să mai apună în zori, iar stelele strălucesc mai puternic, mai frumos ca niciodată, îndrăgostite de cerul nopții, dar și de privirea fără seamăn a lui Emin… Liniștea coboară din toate tăcerile noastre în tot ceea ce ne-nconjoară, pentru a-l putea auzi pe el. Doar pe el, poetul care trece peste nemărginirea timpului, surâzând senin… Vă invit la prima ediție din acest an a proiectului <Mari iubiri ale literaturii universale>, o ediție de excepție în care-l vom omagia pe Mihai Eminescu, Poetul cu Ochii de Stele și Inima Plină de Dor,  prin lectura celor mai frumoase poezii ale sale, în limba română, dar și traduse în limbile franceză, engleză, germană sau arabă! Vă aștept cu drag să aflăm lucruri inedite despre marele nostru poet, alături de invitații mei speciali, doamna profesor universitar Etuș Ciomoș, precum și tineri talentați, prieteni ai proiectului nostru, care au pregătit surprize lirice, muzicale și pictate!”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

Prelegerea cu tema „24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 24 ianuarie, de la ora 20.00.

“A doua jumătate a secolului al XIX-lea a reprezentat pentru Țara Românească și Moldova un real proces de schimbare a mentalităților sub influența occidentală a ideilor revoluției franceze. Acestea au pătruns în spațiul românesc și prin intermediul oamenilor de cultură francezi ajunși aici în primele două decenii ale secolului, mulți dintre ei devenind profesori pentru fiii marilor boieri români. Aceștia din urmă au început să își trimită tot mai des copiii la studii în marile centre universitare din Franța și Germania; ideile occidentale pătrunzând astfel și în spațiul românesc și pentru o vreme coexistând cu cele vechi, orientale, specifice secolului al XVIII-lea. Boierimea românească, deschisă Occidentului, începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, a colaborat strâns cu domnitorii Ţării Româneşti în alcătuirea unui plan educaţional naţional. Rezultatele acestei colaborări au început să fie vizibile în perioada regulamentară, atunci când premianţii şcolilor naţionale româneşti, trimişi pe cheltuiala statului la studiu în Occident, s-au întors în ţară cu titlul de doctor în domeniile lor de specialitate. Aceşti oameni, elevii de ieri, unii mai bogaţi, alţii mai săraci, mulţi veniţi din Transilvania, prin grija dascălilor şi a autorităţilor statului, au devenit profesori, cărturari eminenţi şi mari oameni de stat. Ei sunt cei care construiesc revoluția de la 1848-1849, care își pun, în deceniul care a urmat acesteia, averile, energiile și cunoștințele în slujba cunoașterii în Occident a românilor și a istoriei lor, precum și a dorințelor și a nevoilor acestora pentru viitor. Deceniul acesta care a cunoscut Războiul Crimeii a impus definitiv Europei și <chestiunea românească> și a pregătit dubla unire sub conducerea lui Alexandru-Ioan Cuza”, spune Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema “Religie și postmodernism”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de psihologul, sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, joi, 25 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Sociologia religiei este un domeniu infinit de reflecție cu privire la condiția umană”, spune George Smeoreanu.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Drepturile  și libertățile omului în contextul inteligenței artificiale, al globalizării și al ideologiei postumanismului”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și credință în societatea contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Faculatea de Drept din Pitești, având-o invitată pe dr. Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator la Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului, eveniment care se va desfășura joi, 25 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Inteligența artificială, globalizarea și ideologia postumanismului sunt realități contemporane care propun o nouă concepție despre om, statutul său social, de natură a afecta drepturile și libertățile fundamentale consacrate de constituții și de legi. În dialogul nostru vom prezenta conținutul, sensurile și semnificațiile globalizării, ale inteligenței artificiale și ale ideologiei postumanismului, prin care statutul social al omului, existența sa sunt subordonate tehnologiei. În acest context vom insista asupra riscurilor și vulnerabilităților pe care le prezintă pentru om noile realități contemporane. Ne vom referi la  mijloacele juridice de garantare a drepturilor omului și la reglementări normative privind folosirea inteligenței artificiale în contextul globalizării mondiale și al proliferării ideologiei postumanismului”, spune Marius Andreescu.

 

 

Prezentarea volumului de proză religioasă “Simplă calea”, de Adrian Georgescu, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta Allora Albulescu, profesoară de limba și literatura română-franceză, joi, 25 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, președinte Allora Albulescu.

 

 

 

Dialogul cu tema “Cariera universitară exemplară versus drama imensă familială…”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe prof. univ. dr. Mircea Oprean, vineri, 26 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă aștept la întâlnirea cu Mircea Oprean, profesor universitar, cercetător de elită, un inginer român de colecție, cu notorietate în industria auto”, spune Nicolae Badiu.

Olimpiada Națională a Sportului Școlar Faza Județeană Gimnaziu&Liceu – Șah, eveniment coordonat de profesorii de șah din cadrul Centrului Cultural Pitești, dr. Ovidiu Stancu și ing. Andrei Rădulescu, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 27 ianuarie, între orele 9.00 – 16.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

2024-01-18T19:32:57+02:00