Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 22 – 26 noiembrie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Liliana Nanu, luni, 22 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Membră a Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, doamna Liliana Nanu este cunoscută ca fiind un artist polivalent, deoarece pe lângă poezie are calități reale în privința artelor vizuale (desen, grafică, pictură). Este o poetă cu o mare sensibilitate, al cărei vers ajunge foarte ușor la sufletul cititorului”, spune Adrian Mitroi.

 

Dezbaterea cu tema „Determinism și Libertate. Concepția Ortodoxă despre Destin, Predestinare și Libertate”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității Pitești, avându-l invitat pe avocatul Radu Zidaru, din cadrul Baroului București, eveniment care va avea loc luni, 22 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Determinismul și normativismul social se află, dacă nu în contradicție, cel puțin într-o relație contrarie cu libertatea omului. Libertatea este constitutivă pentru persoana umană. Omul a fost creat de Dumnezeu ca ființă liberă și conștientă de libertatea sa. Esența determinismului social și a normativismului social o formează necesitatea cauzală și a imperativului normativ. Libertatea socială a omului poate fi astfel condiționată, restrânsă sau uneori chiar abolită. Relația dintre determinism, normativism social iar pe de altă parte libertatea persoanei în mediul social este deosebit de complexă, necesită o analiză amplă și implică stabilirea priorității dintre social și om, precum și dintre sistemul normativ social și libertate. Învățătura Ortodoxă respinge predestinația, existența unui drum dinainte stabilit pentru fiecare dintre noi. Suntem liberi a ne construi viața așa cum ne dictează propria conștiință. <Dumnezeu nu are pe nimeni de pierdut>, spune părintele Arsenie Boca. Ce-i drept, Tatăl Ceresc ne previne că îndepărtarea de harul Său duce la haos și moarte. De aceea, cu dragoste părintească, ne înștiințează asupra pericolului ce ne paște atunci când refuzăm să-I urmăm sfaturile, complăcându-ne în însingurare și distanțare față de Dumnezeu, față de oameni, față de natură. Cu toate acestea, ne naștem având de depășit anumite situații independente de voința noastră şi chiar pe parcursul vieții ne vedem nevoiți a înfrunta o serie de evenimente-limită ce nu țin de noi, de acțiunile sau inacțiunile noastre. Referindu-se la această problemă, vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală afirma că asemenea situații ar forma un <destin brut>, o soartă. Tocmai la ea se referă Mântuitorul Hristos atunci când ne îndeamnă să ne purtăm crucea, adică să ne asumăm vremelnica noastră existență cu bune și cu rele, fără a cârti, fără a ne victimiza, ci nutrind necurmata nădejde că Bunul Mântuitor ne va ajuta să ne ducem crucea, adică să luptăm pentru a împlini sau remedia toate neajunsurile individuale. Câteodată povara crucii ni se pare deosebit de apăsătoare, astfel că adesea ne plângem: <Doamne, mi-ai pus pe umeri o sarcină grea. N-o pot purta!> În atare situație, să ne amintim de o zicere frumoasă a unui cuvios părinte: <Înainte de a-ți trimite crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoși, a examinat-o cu rațiunea Sa dumnezeiască, a cercetat-o cu dreptatea Sa necuprinsă, a încălzit-o cu inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o cu mâinile Sale protectoare, ca nu cumva să fie mai grea decât o poți duce. Deci  să ai  încredere că vei izbuti  a o purta. Urcă cu ea de pe Golgota spre Înviere!>. În cadrul dezbaterii vom aborda aceste teme”, spune Marius Andreescu.

 

 

Dezbaterea cu tema „In Memoriam Radu Stancu”, în cadrul proiectului sub genericul „Evocări”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, marți, 23 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La noua ediție a proiectului <Evocări>, îi vom cinsti memoria lui Radu Stancu, fost director general al Muzeului Județean Argeș. A fost unul dintre cei mai longevivi directori de instituții de cultură din țară, chiar dorea să-mi împărtășească secretul. A făcut enorm pentru cultura argeșeană și națională. L-am invitat alături de mine pe istoricul Cornel Popescu, actualul manager al Muzeului Județean Argeș, pentru a vorbi împreună despre cel care a fost, și va rămâne în memoria noilor generații, Radu Stancu”, spune Jean Dumitrașcu.

 

Dezbaterea cu tema „Ce este și ce nu este sănătatea”, în cadrul proiectului sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”,  coordonat de medicul fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe Cristela Georgescu, expert wellness, speaker și trainer holistic, eveniment care va avea loc marți, 23 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prezentarea nr.4/2021 a revistei-document „Restituiri”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 23 noiembrie, de la ora 20.00.

“Revista document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, <O Încercare de a ridica legea fundamentală a României la valorile dreptei credințe ortodoxe. Propuneri pentru o posibilă revizuire constituțională în vederea consacrării tradițiilor și valorilor ortodoxiei românești>; drd. Octavian DĂRMĂNESCU, <Vechi clerici piteșteni de la Biserica Sf. Treime – Schitul Beștelei>; Mariana Paula LIMBĂLATĂ, <Steagul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu>; Aurel RADU, <Aspecte edilitare din oraşul Piteşti în 1915-1916>”, informează Marin Toma.

 

 

Prelegerea cu tema „Despre solidaritate”, în cadrul proiectului sub genericul „Cultura în vreme de pandemie”, susținut de directorul general al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, scriitorul și sociologul Octavian Mihail Sachelarie, eveniment care va avea loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Societatea românească nu a fost niciodată mai conflictuală decât astăzi. Avem nevoie de solidaritate și cum ar trebui să se manifeste ea?!”, ne incită Octavian Mihail Sachelarie.

 

 

Dialogul cu tema „Călători prin lume”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, având-o invitată pe poeta și artistul plastic Loreta Din, miercuri, 24 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema „Adolescența – între trezie și visare”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe poeta Ioana Daniela Chițescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 24 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Referitor la adolescență, Jean-Jacques Rousseau arată că <acum omul se naște propriu-zis la viață și nimic uman nu-i este străin…>. Iar după Erikson, <adolescența este un proces de căutare a identității>. Schonfeld afirma că <adolescența este perioada unică în istoria individului>. Tinca Crețu, cu referire la adolescență, spune: <Adolescența rămâne în amintirea tuturor ca un fel de trezire, ca o trecere de existența oarecum în sine… la o deschidere deosebită față de lume și univers, la înțelegerea locului propriu printre ceilalți, a rostului vieții, la preocuparea constantă pentru viitor și la efortul personal de a deveni adult>. Invitata noii ediții a proiectului nostru, poeta Ioana Daniela Chițescu, încearcă să clarifice mai multe aspecte în acest sens”, spune George Badea.

 

Dezbaterea cu tema “Toamnă Culturală”,  în cadrul proiectului “Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-i invitați pe dr. ing. Adina Perianu, cercetător horticol, și pe col. (r.) Constantin Mândruță, scriitor și epigramist,  joi, 25 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Lansarea volumului de versuri “Dor de iubire”, de  Ion Dogioiu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Confluențe literare”, coordonat de poeta Allora Albulescu, profesoară de limba și literatura română, eveniment care se va desfășura joi, 25 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La noua ediție a proiectului <Confluențe literare> vreau să vă fac cunoștință cu omul de cultură piteștean Ion Dogioiu, profesor de istorie și filosofie în cadrul Colegiului Național <Alexandru Odobescu>”, informează Allora Albulescu.

“Am publicat două cărți de poezie: <Drumul către cer>, <Dor de iubire> și un roman, <Genunea>. Pictez de aproximativ 10 ani, mai mult în ultimii 5 ani. Am participat la Expoziția Internațională-Concurs <Învingător prin artă>, ediția a IX-a, Iași, 2018, unde am obținut Premiul I la secțiunea <Pictură> cu lucrarea <Labirintul> (ulei pe pânză). De asemenea, am obținut Premiul I și la Secțiunea <Poezie>. În anul 2019 am avut o expoziție de pictură la <Teatrul Independent 22, Pitești>, iar în anul 2021 am participat la Expoziția de Artă Naivă la Muzeul Județean Argeș. Scriu și pictez doar din dorința de a găsi o cale prin care să spun ceea ce simt, de a dărui un strop de bucurie celor din jurul meu”, spune Ion Dogioiu.

 

 

Prelegerea cu tema “Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Constantin Cantemir și Dimitrie Cantemir. Sfârșitul domniilor pământene cu personalități de excepție”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, vineri, 26 noiembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În ultimul sfert al secolului al XVII-lea, cele două principate extracarpatice au beneficiat de domni cu mare personalitate care și-au pus amprenta asupra istoriei naționale și europene. Din nefericire, în această epocă vor începe nesfârșitele războaie otomano-austriece și otomano-ruse, care vor răsturna echilibrul de putere în acea parte a Europei și care vor avea o influență profund negativă asupra Principatelor Române”, precizează Ștefan Dumitrache.

 

2021-11-23T14:06:22+02:00