Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 22-26 martie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), la unele acțiuni, publicul având acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Dialogul cu tema Despre poezie, cu dragoste, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, avându-l invitat pe medicul-poet Constantin Teodor Craifaleanu, eveniment care va avea loc luni, 22 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru că evenimentele mari, cu adevărat prețioase, au ecouri pe măsură, vă propun să urcați din nou, la numai 24 de ore de la Ziua Internațională a Poeziei, pe acoperișul ei ceresc. Vă propun, cu alte cuvinte, un dialog despre puterea cuvintelor astăzi, când – deși avem atâtea suporturi de comunicare – nu mai reușim să comunicăm în limba română – să transmitem emoții și să le conferim sens și valoare. Dialogul va fi urmat de un recital poetic, susținut de invitatul meu”, informează Denisa Popescu.

 

Dezbaterea cu tema Mama, Izvorul Iubirii, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber. Evenimentul, organizat în colaborare cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, este dedicat Zilei Mamei în lumea arabă (sărbătorită anual pe 21 martie) și va avea loc luni, 22 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Invitatele speciale – editorul Carmen Tudor, indianist, specialist în cultura orientală, cercetător în domeniul spiritual, și Cerasela Țuțuianu, profesor specializat în comunicarea interreligioasă vor susține prelegeri tematice.

Evenimentul va cuprinde și lansarea cărții cu titlul Las Calea să decidă… (nuvele inedite) de Monica Haider.

 

Prelegerea cu tema  Colegiul Național Zinca Golescu în an aniversar – 100 de ani de la înființare -, unitate școlară argeșeană de mare prestigiu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, marți, 23 martie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema Sunt ceea ce cred că sunt – Programare mentală și evoluție, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe de la Facultatea de Psihologie a Universității Pitești, eveniment care va avea loc marți, 23 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Noi suntem modelați de gândurile noastre: <devenim ceea ce gândim (Buddha)>. Mintea este sursa tuturor suferințelor, spun înțelepții budiști, prin minte ne creăm realitatea și destinul. Mintea noastră, din păcate, nu este inocentă și nici programată întotdeauna să servească obiectivelor și idealurilor noastre cele mai înalte. Din fericire avem la dispoziție o serie de tehnici prin care putem s-o reprogramăm astfel încât să ne servească nouă, dar, mai mult decât atât, putem s-o deprogramăm pentru a atinge starea de inocență de care Iisus spunea că este condiția pentru a atinge starea binecuvântată. <Până nu veți fi precum copiii, nu veți atinge împărăția cerurilor>” vor fi aspectele abordate de Lucia Neagoe și Alexandra Grigorescu.

 

Prelegerea cu tema De vorbă cu presupozițiile, în cadrul proiectului cultural sub genericul „Cugetările unui om de graniță”, susținut de poetul și studentul la filosofie Radu Alexandru Dincă, miercuri, 24 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Am rugat publicul, prin intermediul rețelelor de socializare, să îmi recomande subiecte pentru discuțiile pe care le susțin cu drag aici, la Centrul Cultural Pitești. Cineva m-a rugat să discut despre o problemă filosofică pe care o putem instrumentaliza în scopul unei mai bune vieți de zi cu zi. Și primul gând care mi-a venit în minte a fost să discutăm despre cum metafizica ne poate fi utilă. Nu vom discuta despre o anume teorie metafizică, dar voi încerca să conturez în câteva cuvinte acest domeniu pentru a putea apoi să prezint două dintre viziunile mele preferate asupra fundamentelor metafizicii. Vom aborda tema presupozițiilor care stau la baza teoriilor metafizice și, în acest scop, vom putea parcurge împreună perspectivele lui R.G. Collingwood asupra presupozițiilor absolute și cele ale lui Karl Popper asupra presupozițiilor pe care se fundamentează anumite teorii care vor să <explice> lumea. Ce este esențial pentru viața noastră în toată această poveste? Eu cred că tocmai faptul că funcționăm, după cum ne spune și Collingwood, în baza unor presupoziții de care nu ne dăm seama. Aceste presupoziții, precum cea a cauzalității, sunt călăuzele noastre în viață. Și una dintre lecțiile pe care le putem învăța de aici este aceea că, dacă devenim conștienți de aceste presupoziții, viața noastră devine mult mai clară, trăim mai lucid, suntem mai atenți și mai prudenți în acțiunile și proiectele pe care le întreprindem. Putem dobândi ceea ce Collingwood numește <o gândire științifică>, adică o gândire care depășește naivitatea generală, care merge dincolo de funcționarea mecanică, dincolo de <luăm lucrurile așa cum ni se dau și nu ne punem întrebări>”, spune Radu Alexandru Dincă.

 

Prelegerea cu tema Rock și Cultură, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Dumitru Ungureanu, eveniment care se va desfășura miercuri, 24 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Născut pe 4 martie 1956 în comuna Morteni, județul Dâmbovița, Dumitru Ungureanu este autorul a peste zece volume de proză, unele încununate cu premii importante. De mai mulți ani publică în mod constant articole despre muzica rock. Citind volumul Rockin’ by myself am înțeles că rock-ul este pe lângă un mod de viață, cum au dovedit-o mulți, și un mod de cultură; una care reușește într-adevăr să șteargă distincția tradițională, cam elitist, dintre cultura de masă și cultura înaltă. O demonstrează un scriitor care mărturisește că a iubit discurile <poate mai mult decât orice alt obiect de cultură>”, precizează Leonid Dragomir.

 

 

Spectacol dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România, oferit de Trupa Andrei&Adrian Tase, miercuri, 24 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Cu gândul la UNIRE, vom interpreta un recital de cântece patriotice și anume Limba noastră, de Mateevici, Cântă cucu-n Bucovina, de Mandicevschi, Trandafir de la Moldova, pe suport Ocean Drive, o suită populară instrumentală. Va urma un recital de piese de dragoste care va cuprinde compoziția proprie Spring Drive și două cover-uri de Justin Timberlake și Maroon 5, informează muzicienii Andrei și Adrian Tase.

 

Prelegerea cu tema Mai este nevoie de biblioteci?! în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultura în vremuri de pandemie”, susținut de directorul Bibliotecii Județene Argeș, sociologul Octavian Mihail Sachelarie, joi, 25 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Sunt foarte multe discuții în era internetului despre utilitatea bibliotecilor adresate comunității. Argumentele sunt pro și contra. O să încercăm să lămurim câteva dintre întrebările care se pot pune”, spune Octavian Mihail Sachelarie.

 

Dialogul cu tema Șahul si sporturi complementare, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah cu Andrei Rădulescu”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, avându-l invitat pe elevul Cezar Mihăilă, acțiune care se va desfășura vineri, 26 martie, de la ora 12.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“La această ediție, îl avem ca invitat pe Cezar Mihăilă, un șahist de 7 anișori. Împreună cu Cezar o să descoperim câteva dintre sporturile pe care le putem practica în paralel cu șahul, vom afla și pentru ce sport complementar a optat el, dar și câteva dintre secretele micuțului șahist. În a doua parte a emisiunii, Cezar ne va prezenta câteva combinații de mat spectaculoase”, informează Andrei Rădulescu.

 

Prelegerea cu tema Unirea Basarabiei cu România, susținută de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu patria-mamă,  care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, sâmbătă, 27 martie, de la ora 13,00.

“Ar fi de amintit nu doar de anul 1918, cu atât mai puțin doar de 27 martie și/sau 1 decembrie, ci și de anii Marelui Război, de tot ce au trăit, gândit, simțit românii din toate teritoriile românești, dar mai ales cei aflați încă sub granițele altor state. Mulți români din Transilvania au trecut munții în România, neutră în 1914. Cu toate acestea, jumătate de milion de români erau sub arme, în cadrul Imperiului Austro-Ungar. Pământurile transilvane au fost scena unor mari lupte în vara și toamna anului 1916, după ce România a intrat în război de partea Antantei. Mersul războiului a făcut ca doi ani mai târziu, în 1918, rând pe rând, Basarabia, Bucovina și Transilvania să aleagă unirea cu România. Momentul Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 reprezintă una dintre paginile magistrale de istorie scrise de români pe durata întregii existențe a neamului nostru. Avem nevoie să cunoaștem și să înțelegem cum au receptat acești ani (1914-1919) toate categoriile sociale,  să acceptăm transformările prin care ele au trecut și felul în care acestea le-au schimbat, au modelat comunitățile umane și mersul lor către viitor. E nevoie să vedem nu doar statistica de război, ci și dramele vieții de zi cu zi și să nu uităm de luptele românilor din Ardeal și în anul 1919, pentru că, deși proclamată la 1 decembrie 1918, unirea românilor și România Mare s-au săvârșit deplin în luptele armate din Ardealul anului următor și în cadrul tratatelor de pace prin care Marile Puteri au recunoscut-o. Izvoarele istorice arată felul în care a evoluat moralitatea în anii războiului, cum s-au schimbat relațiile dintre oameni și cum au trăit familiile această oroare nemaivăzută până atunci. În prezentarea de acum, ne vom concentra și pe tot ce au trăit și simțit românii din Basarabia în tot veacul de stăpânire rusească”, spune Marin Toma.

 

2021-03-18T12:18:49+02:00