Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 22-26 februarie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

Prelegerea cu tema Părintele Arsenie Boca. Credință, Sfințenie și Cultură, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești. Evenimentul va avea loc luni, 22 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Există sfinți care sunt  cunoscuți de Dumnezeu, recunoscuți de Biserică și cunoscuți de oameni. Alții sunt cunoscuți numai de Dumnezeu și de oameni  și încă nerecunoscuți de Biserică. Sfințenia nu o dă Biserica sau oamenii, ci o dăruiește  Dumnezeu, care prin sfințenia Sa este dincolo și mai mare decât toți sfinții.

Părintele Arsenie Boca a fost dăruit de Dumnezeu cu sfințenie și este recunoscut ca sfânt de către foarte mulți credincioși, dar este încă necanonizat de Biserica Ortodoxă Română. Văzând evlavia credincioșilor față de acest mare om, afirmăm și noi că părintele Arsenie Boca este <Sfântul Ardealului și Sfântul tuturor românilor>.

Pentru părintele Arsenie Boca, așa cum reiese din predicile, cărțile, pictura și mai ales din viața sa, supranaturalul nu avea nicio legătură cu vreo separare între intelect și sentiment, ci devenea însăși o parte fundamentală a <adevăratei vieți>: cea condusă sub numele Domnului.

Părintele a suferit în temnițele comuniste, a fost alungat din monahism, i s-a interzis să mai poarte haina monahală, să săvârșească sfintele slujbe și să mai predice. A fost urmărit de securitate până în ultimele zile ale vieții. Din nefericire se încearcă și astăzi, de către unii care nu au nimic comun cu dreapta credință ortodoxă, denigrarea personalității și operei lui unice prin valoare, spiritualitate în ortodoxie. Nicio suferință și nicio prigoană nu l-au îndepărtat pe  Arsenie Boca de iubirea și slujirea lui Dumnezeu, de dreapta credință ortodoxă și de oamenii aflați în suferință care atunci și acum  îi cer ajutorul.

Cum și-a câștigat renumele acest mare duhovnic, care pentru o uriașă parte a credincioșilor din România reprezintă speranța că Biserica și dreapta credință ortodoxă vor intra din nou în firescul vieții și vor fi respectate și protejate de stat? Este una dintre întrebările la care vom încerca să răspundem și noi în expunerea noastră”, precizează Marius Andreescu.

Prezentarea nr. 1/2021 al revistei-document Restituiri Pitești, susținută de redactorul-șef al publicației, dr. Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 23 februarie, de la ora 14.00.

“Revista-document ”Restituiri Pitești” este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, Sfântul  Voievod Neagoe Basarab. Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii; drd. Octavian DĂRMĂNESCU, Un vechi pomelnic de la biserica piteșteană Buna Vestire-Greci; Aurel RADU, Proprietari de automobile din oraşul Piteşti şi judeţul Argeş  în anul 1924; drd. Adelina-Elena SORESCU, Confluențe între istoria Algeriei și literatura francofonă. Cazul Assiei Djebar (1936-2015); Jean DUMITRAȘCU, Schițe de portret (1). Mari oameni de cultură argeșeni: Radu Stancu; dr. Marin TOMA, Istorie și literatură în romanul Culorile sângelui de Mihail Diaconescu; Jean DUMITRAȘCU, Conacul lui Armand Călinescu de la Ciupa, o ruină”, informează Marin Toma.

 

 

 

Lectură publică din creația scriitorului nepalez Kamal Dhungana, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, eveniment care va avea loc luni, 22 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La 26 de ani, Kamal Dhungana, scriitor nepalez de origine indiană urcă, entuziast, treptele piramidei literare din Asia de Sud. Așa cum și în România generația tânără a început să-și exprime răspicat punctul de vedere, inclusiv în materie de paradigmă literară, și în Orientul Îndepărtat, valul schimbării vine cu nume, cu provocări, cu accente noi. Kamal Dhungana scrie direct, abrupt, aproape fără metafore, insistând asupra realităților crude, dezgolite de misterul care ajunge, de obicei, sub formă de abur de poveste, în Europa. Scrie  poezie socială și poezie de meditație și crede, cu toată forța tinereții, că vocea lui, alăturată celorlalte, va fi auzită și luată în considerare. Versurile i-au fost publicate în reviste din Vietnam, China, Bangladesh, Serbia, Spania, India, Egipt, Palestina și, bineînțeles, în Nepal. În această perioadă, Kamal Dhungana așteaptă  să-i iasă din tipografie prima antologie de poezie”, informează Denisa Popescu.

 

Dialogul cu tema Copilul (minorul ) în sistemul de drept: din perspectiva drepturilor și obligațiilor civile și din perspectiva răspunderii penale, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Și Noi Avem Drepturi”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe avocata Ramona Mihăilescu, de la Baroul București. Evenimentul se va desfășura luni, 22 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Să transmitem un mesaj de încunoștințare către societatea civilă, minorilor implicit, despre cine sunt ei în sistemul de drept, cât sunt de protejați și ce obligații le revin. Îmi doresc să vorbim despre pregătirea omenirii de mâine, civilizată, curată, optimistă și educată. La noua ediție a proiectului <Și Noi Avem Drepturi>, doar despre copiii noștri”, transmite avocata Ramona Mihăilescu.

 

Dialogul cu tema Feminitatea ca Dimensiune a Existenței, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Lumea Interioară între Mit și Știință”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe lector univ. dr. Lucia Neagoe, de la Facultatea de Psihologie a Universității Pitești. Evenimentul va avea loc marți, 23 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Din punct de vedere istoric, femininul a evoluat până în ziua de azi spre forme de expresie din ce în ce mai libere și mai autentice, neconstrânse de norme și dogme sociale, religioase, culturale, politice. Cu toate acestea încă este mare nevoie de o echilibrare masculin-feminin în lume, de ieșire a femininului din subordonare, reprimare, sacrificare. Și când spunem feminin ne gândim nu neapărat la femei, cât la energia feminină care poate fi prezentă atât în femei, cât și în bărbați. Pentru că, deși femeia s-a emancipat, eliberat și afirmat tot mai mult în ultimele decenii, ea s-a afirmat din păcate ca femeie-bărbat, în energia ei masculină. Succesul și validarea socială de care se bucură o femeie în ziua de azi se datorează tot rolului și energiei ei masculine: ești apreciată și ai succes datorită rolului și statutului tău profesional, financiar, politic, intelectual… A fost nevoie de această etapă pentru că a fost singura modalitate prin care o femeie putea fi văzută, acceptată, recunoscută social: să renunțe la feminitatea devalorizată social, la rochii, flori, artă, relații, comunitate, copii, drăgălășenii, tandrețe, emoții, senzualitate, văzute ca semne de slăbiciune, și să îmbrace haine de bărbat, la propriu și la figurat, să-și ia spada și drapelul propriei vieți și suveranități și să meargă la lupta spre afirmare cot la cot cu bărbații. Nu a fost rău, a fost o etapă absolut necesară pentru ca femeia să-și poată integra masculinul interior, însă acum femeile au nevoie să-și recupereze energia feminină pierdută. De data asta împreună cu bărbații, care și ei sunt însetați visceral după această energie feminină, să o simtă și să o întrupeze. Pe de altă parte, atât în energia masculină, cât și în cea feminină există o parte luminoasă și una întunecată, de umbră. Le vom descoperi în emisiunea care urmează, împreună cu dinamica lor într-un cuplu și metodele prin care putem să gestionăm dansul acesta masculin-feminin, lumină-umbră, atât în relația de cuplu, cât și în propria ființă”, informează Alexandra Grigorescu și Lucia Neagoe.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe jurnalistul și scriitorul Jean Dumitrașcu, secretarul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Pitești, acțiune care se va desfășura luni, 22 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Considerând faptul că ineditul  aduce un beneficiu cert pentru cenaclul nostru, de data aceasta avem un invitat în premieră, și anume pe Jean Dumitrașcu. Este un scriitor cunoscut pe plan local și național, membru al U.S.R., și tocmai acest fapt ne face să așteptăm cu nerăbdare descoperirea talentului său în cadrul Cenaclului Armonii Argeșene”, spune Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema COVID 19, în cadrul proiectului sub genericul “Decriptări Matematice”, susținut de publicistul George Dănică, joi, 25 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Numerele guvernează energiile, materiile, timpul care este comprimat sau decomprimat, trece mai repede sau mai încet, gravitația încetinește timpul,  undele cosmice din galaxia Calea Lactee care trec și prin atmosferă  afectează ciclicitatea, atmosfera, ritmul vieții biologice, magnetismul, totul”, spune George Dănică, în încercarea de a decripta cu ajutorul numerelor fenomenul COVID.

 

Dialogul cu tema Schimb de Generații, în cadrul proiectului sub genericul „Muntele și fotografia”, coordonat de salvamontistul și fotograful Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Public Salvamont Argeș, avându-l invitat pe salvamontistul Andrei Nicuț. Evenimentul va avea loc luni, 22 februarie, de la ora 10.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema Pregătirea pentru concursuri, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Pasionat de șah cu Andrei Rădulescu”, coordonat de instructorul de șah Andrei Rădulescu, acțiune care va avea loc vineri, 26 februarie, de la ora 12,30, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“La această ediție, o avem ca invitată pe Ciobanu Antonia, o șahistă în vârstă de 10 ani. Antonia ne va împărtăși din experiența acumulată până în momentul de față, dar și ce planuri are pentru următoarea perioadă competițională”, informează Andrei Rădulescu.

 

Concert dedicat Dragobetelui oferit de Trupa “Andrei și Adrian Tase”, luni, 22 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Programul artistic va debuta cu o piesă în context pandemic intitulată Fără virus. Urmează trei piese de dragoste dedicate Dragobetelui: Te vreau toată, Nicoleta și Perfect cu tine, toate fiind compozițiile noastre. După care, vom interpreta trei piese din repertoriul internațional dedicate femeii: Lady in Black, Angie și Got My Mind Set on You. Piesa Spain este un omagiu pentru Chick Corea, mare pianist și compozitor american, care de curând a trecut în eternitate. La final, un scurt imn pentru F.C. Argeș, echipa noastră de fotbal care ne încântă cu noul stil de joc și cu rezultate pe măsură”, informează Andrei și Adrian Tase.

 

Spectacol literar-muzical dedicat Dragobetelui oferit de Trupa de Teatru “Robertto”, eveniment care se va desfășura joi, 25 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Manifestarea va fi susținută de copii și tineri care urmează cursul de actorie pe care-l organizez de ani buni la Centrul Cultural Pitești, pasionați care au format în timp Trupa de Teatru Robertto. Iar invitații noștri sunt toți cei atrași de actorie, de scenă, de luminile rampei”, este mesajul artistului Robert Chelmuș.

 

2021-02-19T13:46:21+02:00