Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 22-26 aprilie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Dialogul cu tema “Iubirea și comportamentul în iubire”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Liliana Finta, consilier și trainer în Spiritualitate aplicată, eveniment care va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În funcție de pretențiile pe care le avem asupra calității vieții, putem considera această temă banală sau complicată și fără ieșire, însă, atunci când ne dorim armonie, lucrurile se schimbă. Relația de cuplu nu este ceva ce se știe de când lumea, ci este ceva ce se experimentează de când lumea, fără ca omenirea să fi găsit formula de succes. Ea nu este aceeași în timp și spațiu, iar percepția asupra ei se schimbă odată cu normele sociale, spirituale, religioase și chiar politice sau legale. Familia are astăzi alte valențe față de cele ale generației anterioare, iar asta se perfecționează continuu. Și cum toate aspectele vieții pot fi potențate spiritual, vom intra în amănunte picante, spumoase, delicate și necesare, alături de specialistul care este invitata mea. Vă asigur că veți descoperi lucruri pe care nu le știați, lucruri care vă vor fi prezentate într-o manieră profesionistă, însoțită de farmecul personal al Lilianei Finta. Vă așteptăm cu drag!”, spune Silvia Grigore.

 

Prelegerea cu tema „Suferințele unui destin romantic – Vasile Alecsandri”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de scriitoarea, criticul literar, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, luni, 22 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Scriitor complex – poet, dramaturg, prozator, memorialist – dar și diplomat, om politic, ministru, candidat la domnia Moldovei, membru fondator al Academiei, Vasile Alecsandri pare să fi avut destinul perfect. Și totuși, suferințele acestuia nu au fost puține și nici nu au rămas fără însemnătate, reverberând inclusiv în operă. Poate că destinului său îi trebuia și suferință pentru a căpăta aura de noblețe necesară unui romantic autentic. Din încercările vieții și din antiteza trecutului cu prezentul, care i-a adus multă dezamăgire, Vasile Alecsandri a ieșit totuși învingător. Cum a știut să gestioneze mai ales exilul și durerea pricinuită de moartea frumoasei sale iubite, Elena Negri, a rămas de interes și incită încă biografii”, spune Magda Grigore.

 

Conferința cu tema „Lumea digitală ca putere, transumanismul, imaginativul informatic și lipsa meritocrației”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură „Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe filosoful Mircea Arman, eveniment care va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 16.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În conferința pe care o va susține în cadrul <Colocviilor Municipiului Pitești>, filosoful Mircea Arman, directorul și redactorul-șef al revistei <Tribuna> din Cluj, distinge între două tipuri de imaginativ: cel poetic, responsabil de marile creații culturale și dătător de sens, și cel dominativ tehnologic, bazat pe algoritmi matematici și orientat spre putere. Tendința tot mai pronunțată de înlocuire a primului tip cu cel de-al doilea are multe consecințe pe care filosoful nu ezită să le dezvăluie cu luciditate. Între acestea cele mai importante sunt dominarea totală a omului de către mijloacele tehnologice și reducerea ființei umane la statutul de lucru”, spune Leonid Dragomir.

 

Prelegerea cu tema „Revista-document <Restituiri Pitești> nr. 1/2024”,

în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 22 aprilie, de la ora 20.00.

“Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de aproape 20 ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: conf. univ. dr. Marius ANDREESCU, <Scurtă istorie a concepțiilor filosofice despre cunoaștere (I)>; dr. Octavian DĂRMĂNESCU, <Parohiile vechiului Pitești. Studiu social>; dr. Aurel RADU, <Testamentul vistierului Mihai Popescu din Pitești (1855)>; Mariana-Paula LIMBĂLATĂ, <Vișa din Golești>”, informează Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema „Căi de echilibrare a percepțiilor nostre”,   susținută de trainerul de dezvoltare personală, profesoara de limba și literatura franceză Laura Gabriela Nițescu, marți, 23 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cu toții avem lumină și umbră în interiorul nostru. Ce împuternicim să ne conducă viața? Vă invit să identificăm împreună căile potrivite de gestionare a conflictelor interioare”, spune Laura Gabriela Nițescu.

 

Prelegerea cu tema „Procesul Caragiale-Caion”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 24 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În <Revista literară> din 30 noiembrie 1901 apare un text semnat cu pseudonimul Caion, în care Caragiale era acuzat că ar fi plagiat drama <Năpasta> după o piesă a unui scriitor maghiar, Kemeny Istvan. Caragiale a intentat proces şi, pe 11 martie 1902, apărat de Delavrancea, a câștigat procesul. Caion a contestat decizia, iar apărătorii săi au încercat să convingă instanța că <Năpasta> lui Caragiale este plagiată după <Puterea întunericului>, a lui Tolstoi. Dramaturgul a fost apărat tot de Barbu Delavrancea. Într-un final, Curtea, influențată de anumite cercuri politice, l-a achitat pe calomniatorul Caion. Scârbit de umilința trăită, Caragiale a decis să se autoexileze în Germania. Pe 18 iunie 1972, în cadrul unui proces literar prezidat de Şerban Cioculescu, se pronunţă următoarea sentinţă: <În numele tribunalului istoriei literare şi al acestei instanţe supreme, condamnăm pe Caion la oprobriul veşnic al opiniei publice, în literele române!>”, informează Iudita Dodu Ieremia.

 

Prelegerea cu tema „Mari legiuitori și teoreticieni ai dreptului. Din antichitate și până în secolul al XIX-lea”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Centrului Universitar Pitești, eveniment care se va desfășura miercuri, 24 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Construcția ordinii juridice și a dreptului s-a realizat de-a lungul timpului, în culturi și civilizații diferite, nu numai prin activitatea diferitelor foruri  legiuitoare, dar și prin contribuția unor personalități culturale sau politice, a marilor teoreticieni ai dreptului prin opera jurisprudențială. Ordinea juridică și dreptul sunt expresia fenomenală și structura oricărei societăți organizate statal. În expunerea noastră vom face o incursiune în istoria dreptului cu referire la mari legiuitori ai lumii, la  reputați juriști și teoreticieni ai dreptului, inclusiv din țara noastră, în perioada de referință amintită”, spune Marius Andreescu.

 

Dezbaterea cu tema „Rolul Presei pentru Liniște și Pace în Lume”,  în cadrul proiectului „Cultura Violenței și Violența Culturii”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe jurnalistul dr. Răzvan Munteanu, eveniment care va avea loc miercuri, 24 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Răzvan Munteanu deține un doctorat în Științe Politice și Relații Internaționale, fiind autorul mai multor cărți și studii de specialitate și colaborator al mai multor ziare și publicații media. De 4 ani este realizatorul emisiunii <Check Media> la postul <B1 TV>. Împreună vom pune accent pe rolul jurnalistului de medic social, care se ocupă mereu de cauză, nicidecum de efecte (miezul problemei). Plasăm dezbaterea noastră sub semnul Zilei Mondiale a Libertății Presei. Vă așteptăm la o întâlnire interactivă prin care vă vom răspunde la orice întrebare pe această temă ”, spune Ahmed Jaber.

 

Dezbaterea cu tema „Ceva frumos, ceva de Paști”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesoară de educație fizică și istorie la Școala Gimnazială „Ion Pillat”, avându-i invitați pe colecționara de păpuși ing. Marilena Zidăroiu, elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială “Ion Pillat”, alături de învățătoarea Ramona Rizea, eveniment care se va desfășura joi, 25 aprilie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema “Elementele feng-shui care stau la baza medicinii tradiționale chineze”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de Sorin Dinu, specialist în Feng Shui, eveniment care va avea loc joi, 25 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Este vorba despre elementele native și părțile corpului asociate fiecărui element. De asemenea, vom vedea cum reacționează cele trei cicluri feng-shui în caz de afecțiuni. Gândurile telepatice funcționează”, spune Sorin Dinu.

 

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea…”, ediția a XXIV-a, concurs coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, eveniment care va avea loc vineri, 26 aprilie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția din acest an a Concursului Naţional de Poezie de Dragoste <Leoaică tânără, iubirea…>, juriul, format din Virgil Diaconu, Liliana Rus și Lucian Costache, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, a acordat următoarele premii:

Premiul I: Maria ANASTASIU, din Râmnicu-Vâlcea, absolventă a Facultății de Medicină Sibiu, 26 ani.

Premiul al II-lea: Teodora COSTEA, din Constanța, studentă în anul II la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității București, 20 ani.

Premiul al III-lea: Ioana Rodica DUMITRU, din Ploiești, consilier juridic, absolventă a Facultății de Drept a Universității București, 31 ani.

Mențiune I: Ania Dana HERMAN, din Pitești, funcționar public, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, 34 ani.

Mențiune II: Andra PANTEA, Timișoara, absolventă a Facultății de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest Timișoara, 35 ani”, informează Virgil Diaconu.

 

 

 

2024-04-18T20:07:27+03:00