Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21-26 octombrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Prelegerea cu tema „Ceaiul chinezesc, în Feng- Shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenținale – Feng Shui”, susținut de Sorin Dinu, specialist în Feng-Shui, eveniment care va avea loc luni, 21 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre ceaiul chinezesc, în Feng-Shui; conceptul de mâncare de toamnă în Feng-Shui; dar vom aborda și metoda simplă de divinație pentru a primi răspunsuri la întrebările noastre”, spune Sorin Dinu.

 

 

Recitalul liric „Nostalgie și visare”, în cadrul proiectului cultural „Suflet pe Rime și Nuanțe”, susținut de scriitoarea și artistul plastic Loreta Din, luni, 21 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Toamna, cel mai iubit anotimp, oferă imagini mirifice și îndeamnă la creație, inspirând sufletele neliniștite și sensibile ale artiștilor. Nu există artist care să nu fi fost cel puțin o dată inspirat de foșnetul frunzelor în delirul vântului, de culorile și de nuanțele perfect îmbinate ale naturii sau de zilele mohorâte care lovesc capricioase în geam cu lacrimi de ploaie. Pentru poeți și iubitorii de poezie, toamna este o sursă inepuizabilă de nostalgie și de visare. Vă invit să-mi fiți alături într-o incursiune lirică elogiind toamna, iubirea, natura, pe acordurile de chitară ale cantautorului Dorian Sterie”, spune Loreta Din.

 

 

Dialogul cu tema „Despre suflet… (II)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psiholog, eveniment care se va desfășura marți, 22 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„În universul sufletelor există diferite forme de manifestare a sinelui fiecărui om. Avem la îndemână izvoare, ghizi, învățători, profesori, dar totul se desfășoară în funcție  de nivelul nostru de înțelegere, de alegerile pe termen scurt, mediu sau lung, prin labirinturi care conduc spre lumină sau în direcții obscure. În cadrul proiectului <Viața merge înainte> continuăm cu episodul II al temei <Despre suflet…>. Invitata mea, doamna dr. Crenguța Belegan, va răspunde unor întrebări pentru a ne ghida pe calea binelui, pentru a ne forma interiorul, ca o călăuză care netezește calea sufletelor singure sau nesigure în lumea noastră care ascensionează în mari viteze. Vă aștept ca de fiecare dată cu iubire, pentru a interacționa constructiv!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Exodul Românesc în Epoca Globalizării. Aspecte Sociale, Juridice și Religioase”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, având-o invitată pe dr. Mihaela Stănciulescu, consilier la Instituția Avocatul Poporului, eveniment care va avea loc marți, 22 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Una dintre cele mai dramatice realități sociale din România postdecembristă este migrația masivă a multor conaționali în țările din Occident. În prezent, mai mult de opt milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor țării, cei mai mulți în condiții umilitoare, fiind considerați o forță de muncă ieftină și marginalizați în raport cu cetățenii țării pe teritoriul căreia se află. Raportul dintre populația românească ce a migrat în afara țării și cea de altă naționalitate care a migrat în România este de aproximativ 6 la 1, numărul emigranților români fiind de 6 ori mai mare decât numărul imigranților străini care se aflau pe teritoriul țării la finalul anului 2023. Cauzele acestei realități dureroase sunt multiple, iar consecințele sunt dramatice atât pentru cei care au plecat, cât mai ales pentru familiile lor, pentru copiii care au rămas în țară. Este una dintre consecințele negative ale  globalizării mondiale pe care România o resimte din plin. În dialogul nostru vom analiza pe larg, din perspectivă socială, juridică și religioasă cauzele migrației românilor și consecințele acestui fenomen”, spune Marius Andreescu.

 

 

Dialogul cu tema „Radu Gyr – Rezistența prin credință”, în cadrul proiectului cultural “Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de prof. dr. Magda Grigore, critic literar, scriitoare, avându-l invitat pe lect. univ. dr. Alexandru Mărchidan, poet, eveniment care va avea loc marți, 22 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Avem moștenire de la Radu Gyr cele mai frumoase rugăciuni lirice. Se spune că <Iisus a coborât la el în celulă>. Poetul a făcut 20 de ani de închisoare, loc în care nu a avut nici creion, nici hârtie, a avut însă har și memorie. A scris și a rezistat unei suferințe prelungite, inumane. A fost condamnat la moarte pentru o poezie, dar și la nemurire pentru inspirația sa divină și pentru rezistența prin credință. Totuși, adeziunea lui la mișcarea legionară a stârnit multe reacții negative și îi face rezervați pe mulți dintre cititori…, semn că discuția despre puterea/necesitatea de a despărți omul de operă a fost și rămâne un subiect controversat!”, spune Magda Grigore.

 

 

Prelegerea cu tema “Încotro învățământul din România?”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 23 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„<Încotro învățământul din România?>. Vorbim despre un învățământ între eșec și performanțe. Între reforme, tradiție și înnoiri. Cerințe europene și necesități naționale. Formările care deformează. Între educație și informație”, spune Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema „Anton Pann (1796/1797 – 1854)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 23 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prin modul în care a utilizat surse folclorice şi cărţi populare, Anton Pann se situează în rândul scriitorilor <populari>, dar le este superior prin fantezie, prin capacitatea de prelucrare artistică a modelelor, detaşându-se  ca un deschizător de drumuri. Pentru  Caragiale, Creangă, Coşbuc, Arghezi, el a oferit sugestii inepuizabile în direcţia pitorescului autohton, a umorului şi a limbajului colorat şi savuros, a hazului absurdului. O nouă etapă în receptarea poeziei antonpanneşti porneşte de la Ion Barbu, care a văzut în universul balcanic al lui Anton Pann un spaţiu care îl conţine spiritualiceşte şi pe el. Aflat într-o relativă izolare de mişcarea literaturii paşoptiste, Anton Pann, <finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb>, cum l-a numit Eminescu, rămâne unul dintre scriitorii de seamă ai epocii”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

 

Prelegerea cu tema „Scopul vieții: o călătorie spre Iluminare sau Mântuire”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Lumea Interioară între Mit și Știință”, susținut de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, miercuri, 23 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru cei interesați de înțelegerea sensului vieții și a scopului nostru pe Pământ, această prelegere va explora perspectivele budismului și creștinismului asupra unei teme fundamentale: care este scopul vieții și cum putem atinge pacea interioară și împlinirea spirituală. Voi aborda diferențele și similaritățile între cele două mari tradiții religioase, cu principii esențiale precum Calea Octuplă, cele Patru Adevăruri Nobile, iubirea de Dumnezeu și de aproape, având ca finalitate înțelegerea scopului vieții umane. Vă invit să participați și la o discuție interactivă și profundă despre cum putem integra aceste învățături spirituale în viața de zi cu zi pentru a atinge nemurirea, dar având și rezultate imediate precum pacea interioară și armonia cu tot ceea ce este în jur”, spune Alexandra Grigorescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Vine peste noi inteligența artificială”, în cadrul proiectului cultural „Vaccin împotriva virusului manipulării”, coordonat de psihologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, eveniment care va avea loc joi, 24 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre cum ne pregătim pentru impactul cu AI, ce trebuie să știm”, spune George Smeoreanu.

 

 

Dublă lansare de carte, în cadrul proiectului „Confluențe literare”, coordonat de scriitoarea și profesoara Allora Albulescu, eveniment care va avea loc joi, 24 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Vor fi lansate volumul cu titlul „Luminița de la capătul labirintului. Note și butaforisme”, de Constantin Manea, și cartea postumă „Satul natal. Locuri, oameni, fapte. Modele de viață regăsite”, de Gheorghe Manea. Dublul eveniment editorial este organizat sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”.

 

 

Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, care se va desfășura sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.

Evenimentul, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de artiști consacrați ai genului.

Juriul este format din specialiști în domeniu: conf. univ. dr. Gheorghiță Stroe (președinte), director al departamentului de Pedagogie Muzicală al Facultății de Teologie, Istorie și Arte din cadrul Facultății Politehnica București, Centrul Universitar Pitești; asist. univ. dr. Camelia Clavac, profesor de canto, departamentul Pedagogie Muzicală din cadrul Facultății Politehnica București, Centrul Universitar Pitești; Valentin Sprâncenea, profesor de muzică la Liceul de Arte “Dinu Lipatti” Pitești, clasa de chitară clasică; asist. univ. dr. Maria Enescu, profesor de Teorie Muzicală și de Istoria Muzicii în cadrul Facultății Politehnica București, Centrul Universitar Pitești – Facultatea de Teologie, Istorie și Arte, departamentul Pedagogie Muzicală; Andrei Bulf, directorul artistic al Festivalului Național de Muzică Folk TRIVALE FEST.

Invitați la recitalurile TRIVALE FEST 2024 sunt: Nicu Alifantis &Răzvan Mirică/Gemini și Trupa CALEnDAR. Prezintă Cristi Dumitrașcu, redactor muzical, cantautor. Biletele se găsesc la Centrul Cultural Pitești (imobilul Casa Cărții) și online la https://www.bilete.ro.

Relații suplimentare la nr. de telefon al Centrului Cultural Pitești: 0248/219976.

Festivalul Național de Muzică Folk TRIVALE FEST, organizat de Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, își propune revigorarea muzicii folk și promovarea de noi talente ale genului.

 

2024-10-18T11:29:42+03:00