Informare

 

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21 – 26 februarie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

 

Prelegerea cu tema „Ucraina sau U Kraina?”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care poate fi urmărit exclusiv online.

“Țară sau teritoriu? Ce sunt malorușii? Ce sunt velikorușii? Dacă nu vom înțelege aceste noțiuni, nu vom înțelege niciodată ce se întâmplă nu departe de granițele noastre”, spune Ștefan Dumitrache.

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 21 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Titani ai Culturii Universale. Johann Sebastian Bach”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, luni, 21 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Muzica clasică este unul dintre cele mai apreciate genuri muzicale, fiindcă are o complexitate aparte și o istorie cu vechime, care a evoluat și s-a transformat de-a lungul timpului, constant, fără încetare. Este definită ca fiind <cea mai frumoasă muzică creată vreodată>, datorită caracteristicilor sale și a armoniilor care se întrepătrund în interiorul ei. Despre Bach, Ludwig van Beethoven spunea că: <Nu pârâu, ci ocean trebuia să se numească> (în limba germană, Bach înseamnă pârâu). Iar marele scriitor rus Gorki afirma: <Dacă ni-i imaginăm pe marii compozitori sub forma unui lanţ de munţi, atunci Bach îşi înalţă culmea departe, deasupra norilor, unde toate razele arzătoare ale soarelui alunecă pe suprafaţa de o albeaţă orbitoare a învelişului ei de gheaţă. Aşa este Bach, limpede şi strălucitor precum cristalul>. Albert Einstein fiind întrebat

 

cum poate să descrie muzica lui Bach spunea: <tac și ascult>. Într-adevăr în fața marilor creații ale oamenilor de geniu spiritul uman trebuie să se raporteze cu venerație, să se lase purtat în inefabilul și misterul existenței, iar tăcerea este poarta care duce la o astfel de stare. Johann Sebastian Bach este considerat în mod unanim ca unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice și expresive și pentru frumusețea lor artistică. În operele sale a sintetizat împlinirile muzicale anterioare, făurindu-și un limbaj inconfundabil și atingând una dintre culmile muzicale universale. Ca toate geniile umanității, el se ridică deasupra epocii sale, creația sa fiind atotprezentă, depășind timpul și spațiul, ca orice permanență a spiritului uman. Geniul înseamnă o lucrare împreună a harului divin și a omului. Despre sine Bach spunea: <Am muncit enorm. Dar oricine munceşte îşi poate realiza dorinţele>. În expunerea noastră, care va fi ilustrată cu fragmente din muzică de Bach, ne vom referi la viața și opera acestui titan al culturii universale”, spune Marius Andreescu.

 

 

Simpozionul cu tema “Evenimentele importante din istoria României și armatei române sărbătorite în luna februarie”, acțiune organizată în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I”, coordonatori col. (rtr.) Ilie Stoica și col. (rtr.) Ion Catinca, marți, 22 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema “Cunoaștere științifică versus cunoaștere religioasă”, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, psihologul și scriitorul George Smeoreanu, marți, 22 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Știința și religia se exclud sau se completează?”, ne incită George Smeoreanu.

 

 

Spectacol de folclor și dezbatere tematică, în cadrul proiectului sub genericul “De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 22 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Pentru întâmpinarea Dragobetelui, sărbătoarea iubirii la români, v-am pregătit un buchet de piese folclorice, în interpretarea soliștilor Vasile Matache, Vasilica Vlădoiu și Roxana Vârje, în acompaniamentul instrumentistului la acordeon, Marcel Bratu”, spune Tatiana Mărcoianu.

 

Prelegerea cu tema “Poezie, proză și teatru scurt (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 23 februarie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Vă voi prezenta creații noi din volumul meu aflat în pregătire <Goange. Nuvele, povestiri și schițe exemplare>”, informează Lucian Costache.

 

 

Dezbaterea cu tema „Pentru a fi sănătoși nu este necesar să ne îmbolnăvim!(II)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe psihologul și psihoterapeutul Ileana Amaximoaie, miercuri, 23 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă așteptăm să dezlegăm împreună tainele sănătății ființei umane, și din perspectiva psihologică, să putem vorbi noi cu noi sincer, autentic și corect, tocmai pentru a evolua, a ne transforma permanent în toate aspectele sănătății, în același timp. Pregătiți-vă cu întrebări pe tema abordată! Vom aloca timp după dezbatere!” spune Petruța Daniela Mihăilescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Vechi și nou în Războiul Crimeii”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 23 februarie, de la ora 20.00.

„Au murit pentru patrie, pentru țar și pentru Dumnezeu”. Cu mici diferențe, cuvintele acestea sunt scrise pe multe cruci și monumente care amintesc aproape uitatul război din Crimeea (denumire, cred din ce în ce mai mulți istorici, cel puțin insuficientă pentru a descrie amploarea evenimentelor). Cu pierderi de vieți omenești imense, acest război a fost eclipsat de cele două războaie mondiale ale secolului al XX-lea. Războiul Crimeii a fost un război global, total (din Balcani la Ierusalim, de la Constantinopol în Caucaz) și cu profunde implicații religioase. Regăsim deopotrivă regi și regine, prinți, curteni, diplomați, lideri religioși, revoluționari, medici, jurnaliști, artiști și fotografi, pamfletari și scriitori (Lev Tolstoi, fiind, cu siguranță, cel mai cunoscut dintre aceștia). Războiul Crimeii a distrus vechiul sistem de alianțe, a creat <breșa> prin care au apărut statele naționale ale României, Italiei și Germaniei, a creat resentimente puternice ale Rusiei față de Occidentul creștin și a generat o reacție islamică contrară aceluiași

 

Occident (prezentă până astăzi). Credem că la fel de importantă precum realitatea anilor de război este transpunerea ei în mituri și amintiri. Mai mult chiar, poate că pentru mersul înainte al istoriei amintirea despre Războiul Crimeii contează mai mult decât ce s-a petrecut atunci”, spune Marin Toma.

 

 

Spectacol folcloric dedicat Dragobetelui, susținut de Ansamblul Folcloric de Copii „Zavaidoc”, sub îndrumarea profesorului de canto popular Valentin Grigorescu și a instructoarelor de dans popular Violeta Dincă și Rodica Oprican, eveniment care se va desfășura joi, 24 februarie, între orele 14.00 – 15.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.

 

 

Spectacolul de muzică folk-hop sub genericul “Bulevardul Dragobet”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, dr. în istorie, cantautor, scriitor, manifestare care va avea loc joi, 24 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dragobete, zeu păgân, plin de clape și de saxofoane, revenit fertil într-o eră post-creștină. Moral vorbind, la haosul organizat din care facem parte, nu ar fi nicio problemă, mesajul hippiot „Let love rule!” menținându-și imperturbabil relevanța. Iubirea nu este nici o găselniță corporatistă, nici o diversiune de tip

„loverboy”. Ea este o putere, probabil singura putere care mai umanizează. Este șansa noastră ca oameni în fața robotului. Sunt M.C. Grăilă și vă invit chiar de hramul iubirii în trăsura lui Cupidon, trasă de mistreți. Vom lectura un alt fel de calendar, unul plin de mucenici ai dragostei: poeți, proletari, regi, hoți de frumusețe, pianiști și vivandiere. Trăiască viul, trăiască flămânzii frumosului, bulevardul Dragobete îi hrănește pe toți! O arteră veche, antică, luminată slab, plină de melancolie și de regrete pe sfert. Viul vieții într-o singură notă, Re-ul imperial, dragostea terestră trecătoare și în același timp veșnică…”, este mesajul lui Octavian Dărmănescu, supranumit M.C. Grăilă.

 

 

Spectacolul sub genericul „Dragobete vs. Valentine s Day”, susținut de membrii Atelierului de Creație și Interpretare de la Școala Gimnazială „Nicolae Simonide” din Pitești, coordonat de profesoara și poeta Allora Albulescu, președintele Fundației Literare „Liviu Rebreanu”, eveniment care se va desfășura joi, 24 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Elevii vor susține recitaluri tematice din lirica românească și universală”, precizează Allora Albulescu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Ce facem cu România?”, în cadrul proiectului cultural- educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Alexandru Petria, eveniment care se va desfășura vineri, 25 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Evenimentul se vrea o panoramare a acțiunilor posibile pentru schimbarea situației țării, în viziunea invitatului. Alexandru Petria este autorul mai multor volume de poezii, de proză, interviuri, eseistică și a unui roman. Poeziile i-au fost traduse în spaniolă, catalană, engleză, franceză, sârbă și maghiară, iar romanul a fost publicat în Olanda. Cele mai recente cărți ale lui Alexandru Petria sunt de eseistică, <Cum văd lumea> și <Timpuri virale. Gânduri pe contrasens>.

Alexandru Petria (n. 1968) a debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: <Neguțătorul de arome> (poezii, 1991), <33 de poeme> (1992), <Zilele mele cu Renata> (roman, 2010), <Deania neagră> (proză scurtă, 2011), <Călăul harnic> (poezii, 2012) și <Rugăciuni nerușinate & alte chestii> (poezii, 2013), <Convorbiri cu Mircea Daneliuc> (2013), <România memorabilă> (interviuri cu scriitori, 2013), <Cele mai frumoase poezii ale anului>, <Cele mai frumoase proze ale anului> (antologii, 2014), <Cele mai frumoase poezii ale anului>, <Cele mai frumoase proze ale anului> (antologii, 2017). În 2018, a revenit ca poet cu volumul <Până unde are oxigen dragostea>, apărut la <Alexandria Publishing House>. Cele mai noi și controversate apariții sunt <Cum văd lumea. Împotriva globalizării și corectitudinii politice>,

<Despre dignitism & alte lucruri> (2018) și <Timpuri virale. Gânduri pe contrasens> (2020), tot la <Alexandria Publishing House>. A contribuit cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean

<Gazeta someșeană>. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: <Zig- zag>, <Cotidianul>, <Hermes>, <Partener>, <Monitorul de Someș>. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, <Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla>. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză. I s-a tradus, în Olanda, romanul <Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata>, la editura <Nobelman> din Groningen, în 2014”, precizează Leonid Dragomir.

 

Spectacolul sub genericul „Poveste de iubire”, dedicat Dragobetelui, sâmbătă, 26 februarie, de la ora 18.00, în sala de concerte a Filarmonicii Pitești.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, va fi susținut de actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru, folkistul Tzurlă, Nicoleta Andrei&Olimpic Gym Pitești, Grupul Folk

„P620” (coordonator Andrei Bulf), Clubul „Total Dance” (coordonator coregraful Alfred Schieb). Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare.

 

2022-02-18T10:58:26+02:00