Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 20-24 septembrie 2021 noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Bogdana Simionescu, luni, 20 septembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata noii ediții a Cenaclului <Armonii Argeșene>, Bogdana Simionescu, este o  poetă matură, care și-a găsit deja calea atât de mult dorită a originalității. Bogdana are un suflet sensibil, care vibrează atunci când se află pe tărâmul poeziei, dar în același timp este o ființă puternică, pregătită pentru confruntarea cu greutățile pe care le poate provoca viața”, spune Adrian Mitroi.

 

Dezbaterea cu tema „Activități culturale de la Vâlcea și Pitești”, coordonată de scriitoarea argeșeancă Silvia Giurgiu, eveniment care se va desfășura luni, 20 septembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Mi-am propus să vă fac cunoștință cu doamne speciale din municipiul Râmnicu-Vâlcea: Zenovia Zamfir, scriitoare si promotor cultural, Iuliana Radi, bibliotecar la Biblioteca publică Bunești, Tatiana Mărcoianu, interpretă de muzică populară, si scriitoarea Marinela Belu-Capșa. Distinsele mele invitate își vor prezenta activitățile culturale, iar interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu ne va oferi un recital de pricesne. Vă așteptăm să vă bucurați alături de noi la această întâlnire culturală!”, spune Silvia Giurgiu.

 

Dezbaterea cu tema “Cum să-ți spui propria poveste – inspirațional și captivant!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Povestea înseamnă emoție”, susținut de trainerul de dezvoltare personală, storyteller și jurnalista Ana Ionescu, marți, 21 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Arta storytelling-ului este modul de a-ți spune povestea și a transmite valorile către alte persoane. Pentru ca povestea să creeze o legătură reală cu oamenii, trebuie utilizat un limbaj senzorial și mai ales să-i dai o semnificație unică și personală, cu care ascultătorii să se identifice” spune Ana Ionescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Pseudo-Aristotel:<Secretul Secretelor>” în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 21 septembrie, de la ora 20.00.

“O lucrare extraordinară, acum publicată și în limba română, în ediție bilingvă, <Secretul Secretelor> este un tratat medieval anonim ce redă un schimb fictiv de epistole între Aristotel și Alexandru cel Mare, care face ca în culturile medievale arabe, ebraice și latine să pătrundă din cultura mediteraneană și orientală a sfârșitului Antichității, cunoștințe de filosofie, politică, artă militară, astrologie, alchimie și multe, multe altele. <Secretul secretelor> a parcurs întregul Ev Mediu Latin, fiind copiat în aproape cinci sute de manuscrise”, ne incită Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema „Receptarea creației eminesciene”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 22 septembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre decernarea premiilor și medaliilor <Teiul de Aur> și <Teiul de Argint>,  ediția XX, Botoșani, 11 septembrie 2021, acțiune organizată de Biblioteca Județeană <Mihai Eminescu> din Botoșani și Editura <Geea> din localitate”, informează Lucian Costache.

 

Lectură publică și expoziție de grafică oferite de poetul și graficianul Florin Nicolescu, eveniment care va avea loc miercuri, 22 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema „Nevoia de tradiție”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biblioteca în vremuri de pandemie”, susținut de managerul Bibliotecii Județene Argeș „Dinicu Golescu”, sociologul și scriitorul Octavian Mihail Sachelarie, joi, 23 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Trăim într-o societate globalizată și globalizantă. Asta înseamnă uniformizarea națiunilor care compun Europa?! Românii mai au nevoie de tradițiile care mai există încă?”, ne invită la reflecție Octavian Mihail Sachelarie.

 

Prelegerea cu tema „Umbra Luminii între Surâsul lui Buddha și Zâmbetul lui Khayyam”, susținută de poeta și traducătoarea Paula Romanescu, joi, 23 septembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Între surâsul lui Buddha şi verbul lui Omar Khayyam, se întinde un ocean de înţelepciune dintr-un timp în care parfumul vinului nu îmbată, ci <sporeşte şi mai mult a lumii taină> când tot ce-i neînţeles în cânt se limpezeşte. Vă invit totodată la lansarea volumelor mele <Şi Buddha mi-a surâs> (jurnal de Thailanda) şi, <Khayyam mi-a spus> (Rubaiate) – bilingv română-franceză”, spune Paula Romanescu.

 

Dezbaterea cu tema „România în eternitate”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de scriitoarea, editorul și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, vineri, 24 septembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Clubul literar artistic <Mona Vâlceanu> își propune în cadrul temei <România în eternitate> prezentarea cărții cu titlul <Daci nemuritori>, semnată de scriitoarea Ana Calina Garaș. Autoarea s-a remarcat în viața culturală românească printr-o serie de volume de poezie, proză, carte pentru copii și prin cele două excepționale eseuri despre Brâncuși si dalta sa nemuritoare”, informează Mona Vâlceanu.

 

2021-09-17T11:35:41+03:00