Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 20-23 decembrie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români-Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 20 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cenaclul <Armonii Argeșene>, care va avea loc pe data de 20 decembrie, va încheia seria întâlnirilor noastre din acest an. Protagoniștii acestui cenaclu vor fi poeții Constantin Teodor Craifaleanu și Traian Tăbîrcea, ocazie cu care își vor prezenta cele mai interesante producții culturale.  Cu speranța că în acest an am reuși să vă încântăm, să vă destindem și să vă înălțăm sufletele, vă promitem, pentru anul care vine, că vom urmări aceleași deziderate”, declară Adrian Mitroi.

 

Prelegerea cu tema „Nașterea Domnului și Anul Nou. Întâlnirea Timpului cu Eternitatea. Transfigurarea Existenței”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 20 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cea mai mare minune, din toate timpurile, ce covârşeşte puterea noastră de înţelegere este Întruparea lui Dumnezeu-Cuvântul (conf. Ioan 1/1,14). Cel prin care şi pentru care toate s-au creat (conf. Coloseni 1/16-17), <pentru noi oamenii şi pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, şi s-a făcut om> (Crezul art. 3). Dumnezeu – Cuvântul S-a întrupat la <împlinirea vremii> (Galateeni 4/4), când omenirea era la punctul limită de prăbuşire, când se simţea nevoia unei înnoiri a vieţii pe alte principii şi când a apărut fiinţa vrednică din care să se întrupeze. Cuvântul – Dumnezeu s-a făcut om pentru trei motive: 1. ne iubeşte (conf. Ioan 3/16), 2. să împlinească dreptatea, dat fiind că printr-un om a intrat păcatul în lume şi prin păcat moartea, tot printr-un om trebuia ridicat păcatul şi moartea (conf. Romani 5/12; I Corinteni 15/21), 3. să împroprieze firea omenească firii sale dumnezeieşti, ca prin ea să ne unim cu Dumnezeu. Cuvântul, a doua persoană a Sfintei Treimi (conf. I Ioan 2/7), s-a lăsat cuprins în pântecele Fecioarei Maria (conf. Filipeni 2/5-7), fără să-şi schimbe însuşirile dumnezeieşti şi fiinţialitatea cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt (conf. I Ioan 5/7). Fecioara Maria n-a născut un simplu om, ci pe Dumnezeu – Om. Naşterea Domnului este şi cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului. Aceasta pare a fi cea dintâi sărbătoare specific creştină, dintre cele ale Mântuitorului, deşi nu este tot atât de veche ca Paştile sau Rusaliile, ale căror origini stau în legătură cu sărbătorile iudaice corespunzătoare. Anul Nou semnifică momentul în care timpul se reînnoiește: anul vechi se îngroapă, iar Anul nou se naște. E vorba despre un nou început, un nou drum, o nouă etapă în viața noastră și a întregii lumi. Stabilirea zilei de 1 ianuarie să fie data la care să înceapă anul a fost făcută prin lege de către Iulius Cezar  în anul 46 înainte de Hristos. Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie  ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de An Nou, în timp ce la multe popoare antice anul începea la 1 martie. De-a lungul timpului, momentul și sărbătorirea Noului An a căpătat noi însemne, semnificații și simboluri. Să fie lumină… Lumânările, candelele sunt simboluri tradiționale ale Noului An și reprezintă o întruchipare a credinței creștine. Fumul acestora ar avea însușirea de a se ridica până la ceruri. Astfel, Dumnezeu ar afla rugămințile și dorințele fiecăruia și le va îndeplini.
Lumina simbolizează reînvierea Domnului Iisus Hristos și o împărtășire universală a luminii, bucuriei și iubirii milostive. În expunerea noastră ne vom referi la semnificații ale acestor  mari sărbători în credința ortodoxă, în cultura poporului român și a altor popoare”, spune Marius Andreescu.

 

 

Spectacolul muzical-coregrafic „Christmas Time”, luni 20 decembrie 2021, de la ora 18.00, în Sala Filarmonicii Pitești.
Evenimentul va fi susținut de Grupul Folk „P620” (coordonator Andrei Bulf) și de Clubul „Total Dance”(coordonator Alfred Schieb).
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare (certificat verde și mască de protecție).

 

Prelegerea cu tema “Alternanța calendaristică”, în cadrul proiectului „Decriptări matematice”, susținut de publicistul George Dănică, marți, 21 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Alternanța calendaristică solstițiu – echinocțiu – solstițiu – echinocțiu din 91 de zile în 91 de zile; importanța zilei de 6 decembrie – Sf. Nicolae; Crăciunul – vechiul solstițiu era serbat pe 25 decembrie în calendarul roman imperfect, pe 25 decembrie la persani era serbat zeul Mithra, zeul elitelor militare. Anul Nou-importanța si tradițiile acestui unic eveniment… De ce apele îngheață și se dezgheață în intervalul 3 ianuarie – 7 ianuarie și multe alte aspecte le vom aborda prin prisma matematicii la noua ediție a proiectului nostru”, ne incită George Dănică.

 

 

Recital de colinde în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, marți, 21 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invităm cu drag la un spectacol oferit de copiii și tinerii care urmează cursul de canto popular și cursul de dans popular la Centrul Cultural Pitești, un eveniment pe care-l dedicăm Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos și sărbătorilor de iarnă. Un bun prilej de a pune în valoare colindele și datinile moștenite de la părinții și bunicii noștri”, spune Valentin Grigorescu.

 

 

Prelegerea cu tema “Arta literară”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 22 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Ultima ediție din anul 2021 a <Temelor Culturale în Emoții Raționale> va fi dedicată artei literare și vom citi texte legate de Sărbătoarea Crăciunului, de credință, de bucuria Nașterii Domnului”, spune Lucian Costache.

 

 

 

“Crăciunul Artelor”, eveniment de tradiție al Centrului Cultural Pitești, miercuri, 22 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. La manifestare sunt invitați angajații și colaboratorii instituției care vor susține fie intervenții tematice, fie recitaluri de muzică și poezie, precum vor prezenta și mesaje sub semnul sărbătorilor de iarnă.

 

 

Vernisajul expoziției de pictură cu titlul “Labirint” de Ion Dogioiu și lectură publică din lirica religioasă de același autor, în cadrul noii ediții a proiectului cultural-educativ sub genericul “Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, joi, 23 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la o nouă întâlnire cu profesorul de filosofie-istorie Ion Dogioiu, de la Colegiul Național <Alexandru Odobescu>, pentru a-l cunoaște mai bine, atât în ipostaza de pictor, cât și de poet; dublu eveniment organizat în colaborare cu Fundația literară <Liviu Rebreanu>”, spune Allora Albulescu.

 

 

2021-12-17T17:02:15+02:00