Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19-24 februarie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 19 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Ce este fericirea? Ce este iubirea? Diferența dintre dragoste și pasiune”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeuta și scriitoarea Corina Caltan, luni, 19 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invit să vă opriți un moment, să faceți un pas în spate și să vă întrebați: <Sunt eu fericit/ă?> <Sunt eu mulțumit/ă cu viața pe care o am?> Faceți analiza și întrebați-vă ce anume doriți cu adevărat, unde vă aflați în acest moment și cum vedeți viitorul?”, ne transmite Corina Caltan.

 

 

Prelegerea cu tema „Anticamera: o istorie a așteptării”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 19 februarie, de la ora 20.00.

„Pentru câteva zeci de minute, ne propunem să călătorim în societăți și spații ale trecutului prin intermediul unei anumite modalități temporale: așteptarea. Pornind de la literatură, memorii, manuale, cronici, materiale vizuale și alte documente, căutăm istoria așteptării în anticamere – încăperi interioare desemnate și proiectate pentru ca oamenii să zăbovească. La începutul epocii moderne din Europa de Vest continentală, anticamerele au devenit un standard în reședințele elitelor. Ca infrastructură spațio-temporală, aceste încăperi au modelat întâlnirile dintre <inegali>. Prin impunerea distanței spațiale și a întârzierilor temporale, anticamerele constituiau autoritatea, rangul și puterea”, spune Marin Toma.

 

 

Dialogul cu tema „Poezia, Metamorfoza Muzicii Lăuntrice a Poetului”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe poeta Florentina Danu, din Brașov, eveniment care se va desfășura marți, 20 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Viaţă de Artist”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe Ion Ioniță, din București, interpret de romanțe și folclor, eveniment care va avea loc marți, 20 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Domnul Ion Ioniţă, interpret de muzică populară şi romanţe, a absolvit Şcoala Populară de Artă Bucureşti, la clasa doamnei profesoare Maria Păunescu. În anul 1976 devine solist al Ansamblului  <Doina Bucureştiului> condus de dirijorul George Georgescu, unde activează timp de 9 ani. De-a lungul timpului, a cântat în spectacole alături de mari nume ale folclorului românesc, iar din anul 1980 are şansa de a lucra sub bagheta dirijorului Marius Olmaz, maestru al viorii. În această perioadă, sub îndrumarea doamnei Angela Marinescu, face primele înregistrări la Radio România, culegându-şi textele şi melodiile alături de etnomuzicologii Emilia Comişel, Steluţa Popa, Alexandru Amzulescu. După anul 1989 a urmat o lungă perioadă de afirmare, astfel că a colaborat cu toate televiziunile din România şi cu Radio România prin participarea la diverse emisiuni, cunoscând astfel oameni remarcabili din lumea culturală. A fost laureat al mai multor festivaluri de romanţe din ţară şi din Republica Moldova, obţinând premii valoroase. Din anul 2009 este membru al Uniunii Compozitorilor din România, având nouă C.D.-uri, 160 de piese de folclor şi 17 romanţe, compoziţii proprii. A scris două cărţi de poezie şi proză scurtă: <De-ar avea lacrima glas> şi <Ancora amintirilor>. A cochetat cu actoria, înterpretând diverse roluri în cinci filme de factură socială. În perioada anilor 2018-2020 a fost moderatorul unei emisiuni tv., <Satul de dincolo de Bucureşti>. Ion Ioniţă este un om cu multiple valenţe artistice, un împătimit al tradiţiilor româneşti, un ambasador al muzicii de calitate pe care vă invit să-l cunoașteți”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Vasile Voiculescu, prozator (1884-1963)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 21 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Supranumit <poetul îngerilor> şi <medicul fără de arginţi>, Vasile Voiculescu a fost poet, prozator, dramaturg şi medic. După moartea soţiei, în 1946, şi până a fost arestat, în 1958, fiind învinuit că a scris <poezii pe teme mistice cu caracter religios duşmănos, manifestându-şi duşmănos nemulţumirea că n-ar exista libertate>, elaborează partea cea mai importantă a operei sale, a cărei valoare va fi recunoscută doar postum: <Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare în traducere imaginară> (1964), volum apreciat ca una din marile zile festive ale lirismului nostru, şi două volume de povestiri intitulate <Capul de zimbru> şi <Ultimul berevoi> (1966). La sfârşitul vieţii, Vasile Voiculescu revigorează în literatura română povestirea. Proza sa se situează în linia marii proze simbolice româneşti, având drept temă centrală moartea lumii magice în braţele civilizaţiei raţionale”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

 

 

Dezbaterea cu tema „Cunoașterea Științifică și Cunoașterea prin Credință. Știință și Credință”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept de la Centrul Universitar Pitești, avându-l invitat pe părintele profesor univ. dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 21 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Rațiunea are o semnificație subiectivă, este un atribut al persoanei prin care aceasta este definită, este o facultate a sufletului nemuritor al omului împreună cu voința și sensibilitatea. Rațiunea are și un înțeles ontologic existențial, ca fiind Logosul dumnezeiesc creator și proniator, lumina necreată transcendentă. Sensul ontologic este dat și de rațiunile plasticizate ale creației, lumina creată naturală și a minții.  Rațiunea, ca însușire definitorie a persoanei umane, are trei elemente de conținut: <cunoștința, înțelepciunea și înțelegerea, toate fiind daruri ale Duhului Sfânt> (Sfântul prooroc Isaia). Rațiunea este indisolubil legată de conștiință, conștiința de sine și conștiința dependenței de Dumnezeu și a credinței, conștiința existenței lumii create, dar și de gândire și de cuvânt, de înțelepciune și de înțelegere. De-a lungul timpului, conceptul de cunoaștere a dat naștere unui mare număr de interpretări. Puterea de a cunoaște este un dar, ba chiar o poruncă a lui Dumnezeu. Cunoașterea este o facultate, o însușire a sufletului omenesc nemuritor creat de Dumnezeu. Dumnezeu nu ne cere, așa cum în mod eronat se arată, <să credem și să nu cercetăm>. <Dumnezeu nu vrea să fim proști>, spune cu temei monahul și filosoful Nicolae Steinhardt. Cunoașterea este sursa progresului și fundamentul culturii, al civilizației, al evoluției umanității și în ultimă instanță a evoluției omului aflat pe calea desăvârșirii, după cuvântul Mântuitorului: <Cereți și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate i se deschide> ( Matei, 7, 7). Cunoașterea rațională, științifică, și cunoașterea prin credință sunt cele două modalități cognitive prin care omul se raportează la sine, la lume și la Dumnezeu. De aceea între știință și dreapta credință nu există incompatibilități sau contradicții.

În dialogul nostru vom aprofunda și dezvolta aceste teme”, spune Marius Andreescu.

Dialogul cu tema „Evoluția în timp a Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România”, în cadrul proiectului sub genericul „Invitați la <Cafeneaua literară>”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, avându-l invitat pe artistul plastic Ion Pantilie, eveniment care va avea loc miercuri, 21 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ion Pantilie este un reputat pictor care a expus lucrări atât în țară, cât și în străinătate – Germania, America, Italia, Polonia, Bulgaria. Se anunță un dialog interesant și incitant la care vă invit”, spune Virgil Diaconu.

 

 

 

Prelegerea cu tema „Instalarea orânduirii sovietice în România. 1944-1948”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc joi, 22 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Dialogul cu tema „Poveste de iarnă, Iubirea dincolo de timp”,  în cadrul proiectului „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, având-o invitată pe Adriana Firică, profesoară de limba și literatura română, joi, 22 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În luna februarie, păstrăm magia iubirii și o aducem în sufletele prietenilor noștri prin intermediul unui roman deosebit: <Poveste de iarnă>, semnat de scriitorul americano-israelian Mark Helprin. Cu această poveste albă, plină de frumusețe și suspans, pătrundem în atmosfera saloanelor <Belle Epoque>, într-un New York magic, acoperit de zăpezi și bătut de vânturi cumplite. Într-o noapte de iarnă, Peter Lake, un mecanic orfan, crescut în fabulosul ținut al lacurilor, pătrunde în casa magnatului Penn și o descoperă pe Beverly, o tânără frumoasă și mistuită de febră, privind stelele de pe acoperișul înghețat. Între cei doi se înfiripă imediat o iubire care îl va purta pe Peter prin mai multe epoci și locuri misterioase, în încercarea de a întoarce timpul pentru a o aduce înapoi pe iubita sa. Din călătoria lui se naște una dintre cele mai încântătoare povești de dragoste scrise în literatura americană. O iubire în care nici spațiul, nici timpul, nici stelele nu sunt ceea ce par a fi… <Autorul creează tablouri de o frumusețe și de o limpezime care orbesc ochii sufletului> (Publishers Weekly). <Acest roman împinge limitele literaturii contemporane. Este povestea de iubire a unui autor talentat cu însăși limba engleză> (Newsday). Vă aștept pentru a descoperi împreună iubirea ca magie, ca vals al sufletelor prinse între lumină și destin, între zi și noapte, dincolo de timp, dincolo de stele. Îmi va fi alături în demersul meu literar invitata mea, profesoara de limba și literatura română Adriana Firică. Vă așteptăm cu drag!”, spune Raluca Hana Sandu.

 

 

 

Spectacolul de folclor sub genericul „Cui nu-i place dragostea”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, dedicat Dragobetelui, sărbătoarea iubirii la români, joi, 22 februarie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul va fi susținut de: Polina Gheorghe, Valentin Grigorescu, Lucica Bican, Rodica Oprican, Flori Radu, Violeta Dincă, Ilinca Din, Cristinel Savu, Diandra Popaiacu.

 

 

 

Dialogul cu tema „Dr. Cristian Andrei, psihoterapeutul care vindecă suflete”, în cadrul proiectului „La vama vremii”, coordonat de scriitorul și publicistul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe medicul psihiatru și psihologul Cristian Andrei, eveniment care va avea loc vineri, 23 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Celebrul psiholog, medic psihiatru, preşedinte al Institutului de Relaţii Umane, Cristian Andrei vine <La vama vremii> pentru a da cărțile pe față: terapiile de cuplu nu au nevoie de medicamente din farmacii…”, spune Nicolae Badiu.

 

 

 

Lansarea cărții cu titlul „Song, Un Cântec Amuțit. Trei decenii fără Oanță”, de Luminița Velciu, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/franceză Allora Albulescu, sâmbătă, 24 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Volumul este dedicat artistului Ioan Luchian Mihalea, dirijorul grupului <Song>, din perspectiva unei foste membre a grupului, în prezent  scriitoare și realizatoare de emisiuni radio-tv. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>”, informează Allora Albulescu.

 

 

2024-02-15T19:25:07+02:00