Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 19 – 23 iulie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 70% din capacitatea sălii:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe poetul și prozatorul Traian Tăbârcea, acțiune care se va desfășura luni, 19 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Am plăcerea și onoarea de a vă anunța prezența la noua ediție a Cenaclului Armonii Argeșene, a poetului și prozatorului Traian Tăbârcea, om iubitor de cultură și de frumos. Așa cum v-am obișnuit, cenaclul va cuprinde și discuții libere pe diverse teme care vizează viața, societatea, omul… Acest tip de cenaclu îl puteți plasa în cadrul celor ce poartă sigla <Lifting Sufletesc>. Vă așteptăm cu mult drag!” este invitația lui Adrian Mitroi către cenacliști și nu numai.

 

Dialogul cu tema „Chemarea folclorului”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe elevul Ioan Adrian Bran, eveniment care va avea loc luni, 19 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Născut la Pitești, Ioan Adrian Bran are doar 7 ani și jumătate, dar are chemarea folclorului din fragedă copilărie. De mai bine de un an, participă la spectacole și festivaluri în țară și chiar peste hotare – varianta online, în contextul pandemiei, unde a câștigat mai multe premii și trofee cu repertoriul său autentic muntenesc, dar și cu straiele populare pe care le prezintă cu mândrie ori de câte ori are ocazia. Este elev în clasa I la Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Pitești și își cultivă talentul muzical cu profesorul de canto popular Sebi David. A fost invitat la posturi tv naționale, specializate în domeniul muzical, unde a cântat și a acordat interviuri”, spune Valentin Uruc despre invitatul său.

 

Dialogul cu tema „Romanța – gen liric specific românesc”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural cu Mariana Claudia Filipescu”, moderat și coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, avându-l invitat pe compozitorul și dirijorul Moise Mitulescu, eveniment care va avea loc marți, 20 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Moise Mitulescu este o personalitate marcantă a județului Argeș si a țării. De-a lungul carierei sale culturale prodigioase, a avut multiple preocupări și realizări  profesionale, pentru care i-au fost decernate numeroase distincții atât în țară cât și în străinătate. A fost si este un efervescent creator, culegător de folclor și conservator al tradițiilor neamului nostru. Pentru toate acestea și nu numai, merită tot respectul și admirația noastră”, spune Mariana Claudia Filipescu.

 

Dezbaterea cu tema „Cultura Cunoașterii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, avându-l invitat pe jurnalistul Ovidiu Ohanesian, eveniment organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă, care se va desfășura miercuri, 21 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Jurnalist de investigații, Ovidiu Ohanesian este membru fondator al Clubului Româno-Arab de Cultură și Presă. Într-o împrejurare nefericită, în luna martie a  anului 2005, a fost răpit în Irak, împreună cu alți doi jurnaliști. Miza răpirii jurnaliștilor români era retragerea celor 860 de militari români aflați în Iraq. Chiar dacă cererea răpitorilor nu a fost îndeplinită, cei trei au fost eliberați în luna mai. În ciuda încercărilor prin care a trecut, jurnalistul rămâne un fervent susținător al lumii arabe și al culturii ei, aducând argumente pro și contra în acest sens în diversele interviuri acordate de-a lungul timpului. A scris mai multe cărți pe această temă; menționăm cartea, în două volume, <Afacerea răpirea din Iraq>, în care încearcă să explice și să analizeze această răpire suspectă. Opinia publică a stat cu sufletul la gură în așteptarea deznodământului, iar după eliberare s-a împărțit în două tabere, fiecare tabără având argumentele proprii. Însă nimeni nu poate spune mai bine povestea răpirii decât însuși protagonistul. Povestea, așa cum a fost ea și felul în care s-a schimbat viața jurnalistului Ovidiu Ohanesian după eliberare, va fi dezbătută în cadrul conferinței cu tema ”Cultura Cunoașterii”. Cum s-a întâmplat, ce stări, ce emoții, ce trăiri a avut în timpul detenției, cum privea jurnalistul lumea arabă înainte de răpire și felul în care s-a schimbat optica sa după eliberare, precum și alte dezvăluiri puteți afla miercuri, 21 iulie, de la ora 16.00, prin participare activă, de tip întrebare-răspuns, adresate direct jurnalistului și invitatului special, Ovidiu Ohanesian! Vă așteptăm!” este invitația lui Ahmed Jaber.

 

Prelegerea cu tema “Lectura din vacanță”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultura în vremuri de pandemie”, susținut de directorul Bibliotecii Județene Argeș “Dinicu Golescu”, sociologul și scriitorul Octavian Mihail Sachelarie, joi, 22 iulie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este timpul în vacanță să citim? La ce ne-ar folosi așa ceva?!” ne incită Octavian Mihail Sachelarie.

 

Recital instrumental susținut de tinerii muzicieni Bogdan Gabriel Leca – la clape și Andrei-Bogdan Bulf – la chitară, eveniment care va avea loc joi, 22 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Originar din Câmpulung Muscel, Bogdan Gabriel Leca a absolvit Școala de Muzică din Câmpulung – Secțiunea Pian și Clarinet, Școala Populară de Arte din Pitești – Secția Canto Popular și este licențiat în Științe Economice, la Universitatea Pitești. Andrei Bogdan Bulf este piteștean, absolvent al Liceului Toretic „Ion Barbu” și este student în anul II, la Universitatea Valahia din Târgoviște, Secția Muzică. Pasionat de muzică, Andrei Bogdan Bulf a urmat cursul de chitară la Centrul Cultural Pitești, sub îndrumarea regretatului cantautor Tiberiu Hărăguș. De anul acesta a preluat conducerea Grupului Folk P620, mergând pe urmele mentorului său. Angajați ai Centrului Cultural Pitești, cei doi tineri și-au propus să formeze un duet muzical, cu un repertoriu inedit de piese instrumentale.

 

Spectacol de muzică folk-pop și de dans sportiv, vineri, 23 iulie, de la ora 18.00, în Parcul Lunca Argeșului. Evenimentul va fi susținut de Grupul Folk P620, coordonat de Andrei Bulf și de membri ai Clubului Total Dance, sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb.

„Îi așteptăm cu drag pe toți amatorii de distracție în aer liber să ni se alăture, să ne cunoască și să se bucure de programul nostru artistic”, este mesajul transmis de Alfred Schieb și de Andrei-Bogdan Bulf.

2021-07-16T10:29:22+03:00