Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 19-23 august 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Prelegerea cu tema „Geniul uman întruchipat în creația lumii antice. Înțelepții Greciei  antice”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc luni, 19 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Puterea creatoare a geniului uman, un dar neprețuit al lui Dumnezeu pentru om, este principala sursă a evoluției și progresului culturii și civilizației. Această forță spirituală este prezentă și în cele șapte minuni ale lumii antice, în general în creația lumii antice și este cuprinsă în opera înțelepților Greciei antice. În expunerea noastră vom dezvolta acestă temă”, spune Marius Andreescu.

 

 

Prelegerea cu tema „Subiectivitatea sau Obiectivitatea”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe Drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, luni, 19 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția de august a proiectului meu vă invit să abordăm conceptul subiectivitate/obiectivitate, după care omul se poziționează în fața alegerilor sale, alegeri care-i conferă satisfacția subiectivă sau care-l pot conduce către un plan desăvârșit, atât către armonia sa, cât și a celor din jur”, spune Cosmina Olteanu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Scriitori români în contact direct cu frontul Primului Război Mondial”, organizată în colaborare cu Asociația Organizația Județeană a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I”, Filiala Argeș, eveniment coordonat de președintele asociației, col. (rtr.) Ilie Stoica, marți, 20 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dezbaterea cu tema „Sportul și stimularea funcției <hai> a creierului”, în cadrul proiectului „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, eveniment susținut de antrenoarea Nicoleta Andrei, coordonatorul cursului de gimnastică ritmică de la Centrul Cultural Pitești, marți, 20 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Prea puțin ni s-a explicat cât de importantă este mișcarea fizică pentru dezvoltarea creierului care ne ajută să înaintăm în viață, să nu cedăm la prima rafală de vânt a încercărilor, să fim oameni răbdători. Noi, ca și coordonatori și șlefuitori de talente, avem obligația de a avea grijă de creierele în formare. Sunt mulți copii care renunță la sport și adesea motivul este respectul și modul în care ne raportăm la această disciplină. Să ne încurajăm copiii să facă sport și să nu cedeze presiunilor sociale sau de orice altă natură și să-și continue visul și puterea de a-și repeta <nu am cum să mă dau bătut!>. Participanții la acest proiect sunt cursanții Centrului Cultural Pitești de la <Cercul de Gimnastică Ritmică>, și care ne vor explica ce înseamnă să fii motivat  și să-ți menții stilul de viață activ”, spune Nicoleta Andrei.

 

Lansarea romanului cu titlul „Isprăvile lui Cupidon”, semnat de Silvia Giurgiu, eveniment editorial în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, marți, 20 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“<Isprăvile lui Cupidon> este un roman despre două lumi total opuse, despre o iubire forțată, neîmpărtășită și prin urmare nefericită, despre crâmpeie de viață trăite la maxim, dramatic, cu frici, îndoieli și neliniști, despre exilul românilor și drama emigrantului, despre diferențele de religie, cultură și educație care, atunci când se intersectează în mod nedorit și nepotrivit, dau naștere unor experiențe de viață care marchează pentru totdeauna destinele celor implicați. În esență, este un roman complex care tratează teme ce cuprind aspectele esențiale ale vieții, un roman în care poți găsi de toate, ceea ce îl face ușor de citit, ușor de înțeles și captivant în egală măsură”, spune Silvia Giurgiu.

 

 

Prelegerea cu tema „Alexandru Odobescu (1834-1895)”, în cadrul proiectului „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 21 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Scriitor rafinat şi erudit, arheolog și om politic român, Alexandru Odobescu este unul dintre întemeietorii arheologiei în România, deschizător de drumuri pentru învățământul universitar arheologic și pentru conștientizarea importanței protejării și promovării patrimoniului arheologic în spațiul autohton, inițiatorul primelor cercetări arheologice sistematice la Pietroasa, Buzău, şi autorul monumentalei monografii arheologice <Le Trésor de Pétrossa>, Franţa, 1889. Este traducător din literatura greacă şi latină, autor al nuvelelor istorice romantice <Mihnea Vodă cel Rău> şi <Doamna Chiajna> și al eseurilor <Câteva ore la Snagov> şi <Pseudo-cynegeticos>, în care autorul asociază, într-un savuros sistem de digresiuni, savante dispute filologice, pasaje de critică de artă, un basm cult, numeroase referințe literare, muzicale, plastice, precum și ironii la adresa latiniștilor. <Pseudo-cynegeticos> marchează un reper important în istoria literaturii române”, spune Iudita Dodu Ieremia.

 

Dialogul cu tema „Bucuria de a trăi”, în cadrul proiectului „Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de cantautorul, scriitorul, artistul plastic și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe scriitoarea Florentina Danu, cantautor, eveniment care se va desfășura miercuri, 21 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„La ediția de august a proiectului meu, ne vom bucura de prezența unei invitate speciale, doamna  Florentina Danu, membră a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Brașov, redactor-șef al revistei <Vocea literară>, președintele ASCIOR (Asociația pentru civilizația ortodoxă) – Filiala Brașov, vicepreședintele L.S.R., Filiala Brașov. Și acestea sunt doar câteva dintre titlurile ce o recomandă pe doamna Danu ca om de cultură care prin întreaga sa activitate contribuie din plin la promovarea artei și culturii române, atât pe plan intern, cât și internațional (președinta Platformei de literatură și arte <World Poets Association> – Filiala Brașov). Ca scriitoare, a debutat în <Cuget românesc>, apoi a apărut în numeroase antologii literare, este prezentă în Enciclopedia <SCRIITORI din GENERAȚIA 2000>, profil de autor realizat de George A. STROIA. De asemenea, a semnat șapte titluri, singură sau în colaborare cu alți scriitori (<Trecător prin viața mea> – 2013, <Foșnet de frunze> – 2014, <Pe cărări de vis și dor> – 2019, <EU – mire de rouă, TU- mireasă de lacrimi – 2020>, <Mirarea cuvintelor> –  2020, <Nostalgii sub pleoape> – 2021, <Dintre sute de cuvinte> – 2024). Este, printre altele, și organizator de evenimente literare naționale și internaționale, moderator de evenimente (<Zbor spre desfrunzite stele> – cinci ediții). Premiile obținute la concursuri naționale și internaționale și premiile obținute în urma participării la diferite evenimente culturale completează profilul literar-artistic al Florentinei Danu. Nu în ultimul rând, Florentina este cantautor și ne va încânta cu vocea ei după ce ne va vorbi despre poezia pe care o scrie. Vă așteptăm cu drag!”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Vernisajul expoziției Taberei Naționale de Creație Plastică – Pictură, Grafică Pitești, ediția a IX-a, curator Stela Maria Lucici, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Pitești, eveniment care va avea loc miercuri, 21 august, de la ora 17.00, la Galeria de Artă METOPA.

La tabăra organizată de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Pitești, participă șapte artiști plastici de notorietate din România și un invitat, artist plastic din Bulgaria, care vor realiza câte două lucrări ce vor intra, conform regulamentului taberei, în patrimoniul Centrului Cultural Pitești: Mariana Constantinescu, din Constanța, Carmen Poenaru, din Bacău, Carmen Chițan, din Bacău, Marinella Dumitrescu, din București, Vladimir Ene, din București, Gheorghe Coman, din București, Sever Moldovan, din Bistrița-Năsăud, Illya Yankov, din Bulgaria.

 

 

Recitalul muzical “Un program de vară cu TANDRES”, susținut de trupa de muzică TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, eveniment care va avea loc joi, 22 august, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Dialogul cu tema „Pasiunea mea, muzica”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana-Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana-Claudia Filipescu, având-o invitată pe interpreta de folclor și romanțe Rodica Anghelescu, eveniment care va avea loc joi, 22 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitata mea este absolventă a Liceului <Dinu Lipatti> din Bucureşti, la clasa de canto popular – prof. Gavriil Prunoiu, și a Universității Naţionale de Muzică Bucureşti. A susținut concerte în țară și în Germania, Italia, Coreea, Spania, Croaţia, Egipt, Republica Moldova, Finlanda, Irlanda, Grecia, Rusia. A obținut numeroase premii la concursuri importante de folclor și romanțe. A susținut

concerte şi colaborări cu maestrul Gheorghe Zamfir și a cântat alături de Laura Fabian, Jose Carreras, Enrico Macias. Am menționat doar o mică parte din bogata activitate a Rodicăi Anghelescu. Ea este un artist complex şi complet. Abordează cu uşurinţă mai multe genuri muzicale: folclor, romanţă, canto clasic. Modestă, carismatică, muncitoare, foarte talentată, se află în culmea gloriei sale muzicale, model de urmat pentru tinerii care păşesc pe drumul muzicii”, spune Mariana-Claudia Filipescu.

 

 

Dialogul cu tema „Dulce, acid și grav cu… Nae de la Morunglav”, în cadrul proiectului „De profundis în artă, cultură, viață”, coordonat de scriitoarea Cristina Onofre, avându-l invitat pe Nicolaie Tony Dinca -jurnalist, scriitor, dramaturg -, eveniment care se va desfășura joi, 22 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Veți cunoaște un jurnalist cu vervă, un poet suav, un dramaturg ce îi calcă pe urme domnului Caragiale. Nae de la Morunglav va fi în mod peremptoriu o prezență, o multitudine de personaje cumulate într-un singur om”, spune Cristina Onofre.

 

 

 

 

2024-08-14T19:03:20+03:00