Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18-22 decembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 18 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Dezbaterea cu tema „Povești de viață”, coordonată de artistul plastic Mihaela Viorela Martin, având-o invitată pe Gianina Petrescu, asistent medical – pediatru la Grădinița P.P. din comuna Valea Ursului, eveniment care va avea loc luni, 18 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Pe lângă profesia de asistent medical, sunt pasionată de modelling, încă de la vârsta de 14 ani, când am cunoscut scena printr-un concurs de miss, iar pe parcursul anilor modellingul mi-a adus numeroase premii și m-a construit frumos, atât la exterior, cât și la interior. Profesia de asistent medical și pasiunea pentru modelling mi-au oferit satisfacții și experiențe de viață pe care le voi împărtăși la întâlnirea noastră”, transmite Gianina Petrescu.

 

 

Recitalul de pian „Poveste de iarnă pe clape de pian”, susținut de artista, asist. univ. dr. Codruța Elena Oprea, împreună cu studenții clasei sale de pian de la Catedra de Muzică UNSTPB (Andrei-William-Darie Podaru, Claudiu Stan și Ion Andrei Alexandru),  eveniment care va avea loc luni, 18 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Când fulgii de zăpadă se lasă atât de așteptați, însă iarna a sosit de ceva vreme, noi vă invităm să vă încălziți sufletele într-o incursiune de-a lungul mai multor genuri muzicale. Vom trece prin muzica clasică, romantică, muzică de film, de animație etc., dar bineînțeles vor fi și cântece de Crăciun, nelipsite în această perioadă. În afară de lucrările pentru pian solo pe care le vom interpreta fiecare, vom avea de asemenea și câteva lucrări pentru pian la patru mâini, precum și surprize atât emoționante, cât și antrenante”, spune Codruța Elena Oprea.

 

 

Recitalul muzical „Colinde de sărbători cu grupul de suflători”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-i invitați pe profesorul Viorel Predoiu și pe elevii săi de la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, eveniment care va avea loc marți, 19 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Clasa de instrumente de suflat – clarinet, saxofon, trompetă – a profesorului Viorel Predoiu care predă la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti ne va încânta cu transpunerea pe categorii de instrumente a unor piese muzicale aşteptate pentru sărbătorile de iarnă. Iubitorii tradiţiilor sunt invitaţi la eveniment, ca să asculte piese premiate la concursul <Speranţe argeşene> 2023 şi mai ales să-i cunoască pe aceşti tineri foarte talentaţi care promovează cultura muzicală cu instrumente la care nu poate să cânte oricine şi să se bucure!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

Dialogul cu tema “Emoții”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Imagini și cuvinte”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Anca Daniela Lovin, de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, din municipiul Câmpulung Muscel, avându-i invitați pe Adelina Beldugan, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Dinicu Golescu”, psiholog clinician, și pe elevul Fabian Solomon, de la aceeași unitate de învățământ, marți, 19 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom aborda trăirile profunde ale oamenilor, felul în care acestea ne pot lumina sau tulbura existența. Dialogul va fi animat de un recital la saxofon pe care ni-l va oferi talentatul nostru elev, Fabian Solomon”, spune Anca Daniela Lovin.

 

 

Dezbaterea cu tema „Viața, o scenă perpetuă”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Adolescenți și Mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-le invitate pe  Luminița Borta –  actriță, regizor, profesor de artă teatrală, fondator al Teatrului Independent din Pitești  și al Școlii de Teatru „Atelier 22”, – pe Michelle Cristiana Martin și Anna Belciug, cursante teatru, eveniment care se va desfășura marți, 19 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Se spune că lumea e ca un teatru și toți suntem actori. Ne jucăm mai mult sau mai puțin bine rolul, avem sau nu avem succes, există o vârstă, a maturității, care ne cere să intrăm în rol. Dincolo însă de prestația noastră, înțelegem mai adânc <scena vieții> abia când ne detașăm de ea, când devenim spectatori – buni observatori ai întregului. Ipostaza aceasta îți conferă o superioritate anume, îți dă posibilitatea să realizezi că spectacolul uman este surprinzător și multe din gesturile, gândurile sau dorințele noastre sunt lipsite de sens. Fiecare om este o reprezentare vremelnică și aproape neînsemnată a unei voințe universale. Curgerea permanentă a vieții spre moarte și zădărnicia acestei treceri ar trebui să ne determine să înțelegem altfel destinul uman. Să înțelegem că nu avem timp pentru ceea ce este urât, rău sau minciună! Cum și cu ce ne ajută arta teatrală și instituțiile de profil să lămurim aceste aspecte – vom afla din sursă directă!”, spune Magda Grigore.

 

Prelegerea cu tema „Proză scurtă de învățătură și vacanță, în voce proprie (II)”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 20 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la  Casa Cărții.

„Vă invit la <Proză scurtă de învățătură și vacanță, în voce proprie (II)>. Se vor citi fragmente din romanele <Mathilde și Fata din Grădina Albastră> și din <Ultima Stație înainte de Paradis>, precum și câteva texte din volumele de <Miniaturi>. Selecția e întotdeauna sfătuitoare și provocatoare pentru creierele pozitive și binevoitoare”, subliniază Lucian Costache.

 

 

Prelegerea cu tema „Ființa, Existența și Ipostasurile în gândirea și opera teologică”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept de la Centrul Universitar Pitești, avându-l invitat pe părintele profesor universitar dr. Ion Popescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 20 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Existența sau ființa (<esse>) se situează deasupra esențelor, fiind însuși Dumnezeu. Dumnezeu nu este o esență oarecare, căreia i s-ar atribui ființă/existență (cum este cazul creaturilor), ci faptul însuși de a exista, actul pur (conform revelației: <Ego sum qui sum>).

Există în Dumnezeu o întreită distincţie, dar nu o separaţie, între Persoană, Fiinţă şi Energie sau lucrări, însă pe primul plan este Persoana ca deţinătoare a Fiinţei şi Energiilor. În viziunea teologiei ortodoxe, nu se poate vorbi despre Fiinţa dumnezeiască și despre harul, sau lucrarea, sau lumina divină fără a subînțelege şi Persoana sau Persoanele dumnezeiești care le deţin, acestea fiind Subiecte ale lucrării, luminii sau harului, iar vorbind de persoană sau Persoane divine vorbim întotdeauna şi de fiinţă, şi de energii dumnezeiești. <Dumnezeu este numit lumină, nu după esenţa Sa, ci după energia Sa>, spune Sfântul Grigorie Palama. Fără această distincţie între Fiinţa divină şi energiile divine necreate nu poate fi înţeles raportul omului cu Dumnezeu fără a cădea în panteism sau – cum au subliniat teologii ortodocși – fără a-l despărţi pe om de Dumnezeu printr-o prăpastie de netrecut, omul şi Dumnezeu rămânând două existenţe paralele şi independente care nu se întâlnesc niciodată. În acest dialog cu părintele profesor universitar dr. Ion Popescu, continuare a discuțiilor precedente pe această temă, ne vom referi la relatările din Sfânta Evanghelie și cele din scrierile Sfinților Apostoli, la concepția teologică a Sfinților Capadocieni, la Sfântul Grigorie Palama, dar și la opera unor mari teologi, dintre care menționăm pe părintele prof. univ. dr. acad. Dumitru Stăniloae, Vladimir Losschi, Nikolai Berdiaev și alții”, spune Marius Andreescu.

 

„Crăciunul Artelor”, sărbătoare de tradiție a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 20 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul va fi susținut de angajații Compartimentului Cultural-Artistic și de colaboratorii instituției.

 

Prelegerea cu tema „Epoca ipocriziei”, în cadrul proiectului „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de psihologul, sociologul, scriitorul și publicistul George Smeoreanu, joi, 21 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Cum manipulăm valorile în funcție de interese?!”, ne provoacă George Smeoreanu.

 

 

Dezbaterea cu tema “Constelațiile fenomenologice sau drumul către întregirea sinelui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, eveniment care se va desfășura joi, 21 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Distinsul medic Crenguţa Belegan revine în cadrul proiectului <Viaţa merge înainte> cu tema <Constelațiile fenomenologice sau drumul către întregirea sinelui>. Entitatea transpersonală care transcende eul este sinele. El este arhetipul totalităţii. Ne naştem în familiile noastre, unde deja ne sunt create pre-rechizitele existenţei, cumva ciuntită de traumele şi modelele familiale adaptative post-traumatice. Rolul nostru este să transcendem <moştenirea> traumatică cu respect, smerenie faţă de strămoşii noştri, spre întregirea sinelui.

Doamna doctor Crenguţa Belegan, psihoterapeut şi medic homeopat, va sublinia modul în care această muncă este chiar procesul de dezvoltare și maturizare psihoemoţională, prin creşterea conştientizării de sine şi facilitarea acceptării unicității personale, aşa cum susţinea Carl Gustav Jung. Vă invit la dezbatere, ca să alegeţi iubirea celor care dăruiesc cunoaştere!”, spune Simona Vasilescu.

 

 

 

Dezbaterea cu tema “Ziua Revoluției, la Vama Vremii!”, în cadrul proiectului „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe Gheorghe Frangulea, ziarist, scriitor și editor, eveniment care se va desfășura vineri, 22 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

 

Spectacolul coregrafic sub genericul „Poveste de Crăciun”, coordonat de coregraful Alfred Schieb, arbitru internațional, care va avea loc vineri, 22 decembrie, de la ora 17.00, în Sala „Simfonia” a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, dedicat Nașterii Mântuitorului și sărbătorilor de iarnă, va fi susținut de copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursul de dans sportiv și de societate sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

2023-12-15T14:08:56+02:00