Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 17-23 mai, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, dedicate Zilelor Municipiului Pitești, manifestări care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro). La acțiuni, publicul are acces în limita a 50% din capacitatea sălii, iar la spectacolele în aer liber cei interesați trebuie să respecte măsurile în vigoare:

Dialogul cu tema Legile din vechime, în Țara Românească, în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, având-o invitată pe Gabriela Tomescu, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, eveniment care se va desfășura luni, 17 mai, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Dialogul cu invitata mea, bibliotecar în cadrul Secției Colecții Speciale a Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș, va viza evoluția principalelor documente – pravile, legiuiri, acte juridice (testament, act de vânzare și privilegiu domnesc), opere cu caracter juridic – care au circulat în Țara Românească, începând cu secolul al XVI-lea și până în secolul al XX-lea”, informează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-i invitați pe poeții Constantin Teodor Craifăleanu și Traian Tăbârcea, eveniment care va avea loc luni, 17 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom dedica noua ediție a Cenaclului Armonii Argeșene Zilelor Municipiului Pitești, sărbătorite anual pe 20 și 21 mai. În cinstea marelui eveniment, invitații mei vor recita din  propriile creații literare, dar și poezii tematice. Ne rezervăm dreptul de a vă surprinde, invitând și alți cenacliști al căror nume îl vom dezvălui pe parcursul întâlnirii. Vă promitem un regal temporal al orașului nostru”, este mesajul de suflet transmis de Adrian Mitroi către membrii Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, dar și tuturor susținătorilor culturii locale.

 

Dialogul cu tema Lumina materială/ spirituală, în cadrul proiectului de dezvoltare personală, sub genericul “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe fizicianul prof. univ. dr. Ion Iorga Șiman, eveniment care va avea loc luni, 17 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vorbind continuu despre lumină, ne luminăm!

Viața are rostul ei, cu multele experiențe material – condensate – diversificate la diferite frecvențe modulatorii. Subiectul luminii este dezbătut îndelung, cercetat și revelat de către specialiști.

La noua ediție a proiectului “Viața merge înainte”, îl avem ca invitat pe unul dintre inițiații întru LUMINĂ, pe prof. univ. dr.  Ion Iorga Șiman. Pasiunea domniei sale este fizica cuantică, precum a multor cunoscători. Ceea ce domnul Iorga dezvăluie este necesar pentru sublinierea acurateței esenței din care facem parte, pentru trezirea conștiinței centrilor din corpul de carne și pentru creșterea vibrației planetei. Reamintindu-ne despre adevăr și despre fenomene  universale, despre capacități nelimitate și despre descompunerea sau  condensarea luminii, începem să ne apropiem de cât mai mulți semeni și să ne unim ca și UNUL.

De-aici înainte, drumul este mult mai ușor în vremuri cu totul noi!”, spune Simona Vasilescu.

 

Colocviile Municipiului Pitești, proiect cultural-educativ coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură Argeș, scriitorul și filosoful dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul și filosoful Ninel Ganea, marți, 18 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ninel Ganea s-a născut în 1979 la Onești. A absolvit Facultatea de Filosofie din București în anul 2002, continuându-și studiile în științe politice. A lucrat ca ziarist și în domeniul relațiilor publice. Actualmente este traducător, editor și publicist. Conferința pe care o va susține în cadrul Colocviilor Municipiului Pitești are titlul: Supraviețuirea culturală și duhovnicească în vremuri tulburi. Chiar din acest titlu reiese orientarea creștin-conservatoare a autorului, nu foarte des întâlnită la noi, dar, consider, deosebit de relevantă pentru problemele lumii de azi”, spune Leonid Dragomir.

 

Vernisajul Expoziției de Pictură și Grafică „Noi Începuturi”, avându-i autori pe artiștii plastici Cristu Zăvoianu (Cristu XXIV), Oana Ionescu (Oanayo XII) și Andrei Ștefan, eveniment care se va desfășura marți, 18 mai, de la ora 16.00, în holul Filarmonicii Pitești.

“Dând zoom-out lumii în care trăim și în care ne identificăm, descoperim sensuri și adevăruri care au fost dintotdeauna în fața ochilor noștri și care ni se arată în mod constant sub diferite forme: noi am decis să transpunem aceste forme în ritmuri; pentru că ne aflăm în vibrația filarmonicii, vorbim despre noi începuturi, despre primăvara surprinsă în plin act artistic, primăvara și dansul ei divin, amețitor și dătător de viață, vorbim despre flori, de altfel la fel ca noi, oamenii, organisme luminate de conștiința vieții prin negocierea noastră zilnică cu ea. Vrem să arătăm prin această expoziție că putem regăsi o dimensiune artistică și în dinamica vieții în sine, oglindită în natură prin schimbarea anotimpurilor, cursul zilei și al nopții, procesele prin care trec organismele vii și nu numai. Toate aceste lucruri ne arată cum totul se transformă și se reciclează. Noi am ales să exprimăm și să expunem aceste transformări prin prelucrarea și punerea în valoare a unor elemente precum sticla, metalul și ceramica”, este mesajul autorilor.

 

Prelegerea cu tema Istoria Ieroglifică – roman baroc, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Limba română literară de-a lungul timpului”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 19 mai, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“Istoria ieroglifică este un capitol de istorie contemporană travestită, ce poate fi interpretată din perspective variate: autobiografie, document istoric, pamflet social şi politic. Dincolo de aceste interpretări, Istoria ieroglifică poate fi citită ca o imensă alegorie, un imens basm, în care faptele reale sunt integrate într-o structură de mari proporţii. Este prima operă de imaginaţie din literatură română. Mişcarea personajelor şi efectele scoase din specificitatea lor fizică şi psihologică, îndrăzneala îngroşărilor groteşti, varietatea mare a procedeelor retorice, jocul nesfârşit al măştilor, acumulările de contraste, complicatul mers al frazei scot din procedeul alegoriei şi al fabulei un roman baroc”, precizează Iudita Dodu Ieremia.

 

Recital muzical oferit de Trupa Andrei&Adrian Tase, miercuri, 19 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Lansarea numărului 2/2021 al revistei-document Restituiri Pitești și Prelegere tematică sub semnul Zilelor Municipiului Pitești, susținute de redactorul-șef al publicației, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, joi, 20 mai, de la ora 14.00.

“Revista document ”Restituiri Pitești” este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturilor și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, Personalități piteștene ale culturii juridice. Istrate Micescu; conf. univ. dr. habil. Claudiu NEAGOE, La 500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab Voievod şi de la atestarea primului document în limba română – scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung (1521), prof. dr. Elena ȘTEFĂNICĂ, Povești de viață. Istorie trăită, istorie povestită, drd. Octavian DĂRMĂNESCU, 365 de ani de la zidirea bisericii domnești din Pitești; Aurel RADU, Marii proprietari funciari din județul Argeș și patriciatul din orașul Pitești în anul 1857, Jean DUMITRAȘCU, Silvestru Voinescu, un cărturar dedicat culturii argeșene”, informează Marin Toma.

 

*Marin Toma este doctor în istorie din 2012, cu tema ”Modele culturale și realități cotidiene în Țara Românească de la Constantin Mavrocordat la unirea din 1859” (Universitatea din Craiova). Este colaborator al Centrului Cultural Pitești din 2010, timp în care a susținut peste 100 de conferințe și intervenții publice pe teme de istorie (în special istorie culturală). Tot din 2010 este redactor (iar din 2017 redactor-șef) al Revistei-document ”Restituiri Pitești”. A publicat peste 20 de articole științifice (atât în țară, cât și în străinătate), majoritatea de istorie culturală, în special istorii ale artei culinare și un volum (împreună cu Claudiu Neagoe): Țările Române în epoca fanariotă, 2018.

Marin Toma coordonează și o serie de conferințe care pot fi urmărite online în perioada 17-23 mai, sub semnul Zilelor Municipiului Pitești, acțiuni susținute de istorici consacrați:

*Conf. univ. dr. Constantin Bărbulescu, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea din Pitești), Cum și în ce fel se scrie istoria în 2021?

“Ce este istoria și cine sunt istoricii? O întrebare la care vom încerca să răspundem, ținând cont de timp și spațiu istoric, de culturi și civilizații.  Vom îndrăzni să discutăm menirea istoriei și, mai ales, cum s-a scris și cum se scrie istoria și de către cine”. (Constantin Bărbulescu).

Constantin Bărbulescu este conferențiar universitar și decan al Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea din Pitești).  Este doctor în istorie cu tema ”Relații daco-romane la Dunărea de Jos în lumina cercetărilor arheologice (sec. I a. Chr. – I p. Chr.)”, publicată la Editura Mega, Cluj-Napoca în 2014. Cariera sa profesională cuprinde zeci de articole științifice dedicate istoriei antice. Din 2016 este arheolog expert în arheologie dacică și greco-romană. Tot din 2016 este coordonator al Șantierului Arheologic Ansamblul cetăților dacice de la Buridava, județul Vâlcea.  În cadrul activităților organizate de Centrul Cultural Pitești, Constantin Bărbulescu a susținut conferințe și prezentări, a publicat în Revista-document ”Restituiri Pitești”, fiind, de altfel, și membru în Consiliul Științific al acesteia.

*Drd. Octavian Dărmănescu (muzeograf, Biserica Domnească din Pitești),  Din istoria bisericilor piteștene (sec. XVII-XIX).

“Bisericile medievale ale orașului Pitești sunt singurele (în afară de Sf. Nicolae, demolată în 1962) care au scăpat de mania distructivă a regimului comunist. De fapt, ele au rămas, din păcate, singurele mostre ale trecutului local. Preoții care le deserveau, la rându-le, erau, foarte probabil, singurii intelectuali ai urbei în Evul Mediu. De aici și reverența noastră unanimă în fața memoriei acestor lăcașuri. Totodată și obligația noastră în a le conserva atât material, cât și publicistic. Studiul de față aduce un plus de lumină în cunoașterea trecutului lor sinuos. Minimizate prin ecranare (comuniștii au construit blocuri obstinat, chiar în fața lor), ele rămân, chiar și pitite, adevărate centre de cultură românească și de spiritualitate, vechile lor funcții publice fiind, iată, valabile și azi”. (Octavian Dărmănescu).

Octavian Dărmănescu este muzeograf în cadrul Bisericii Domnești Sfântul Gheorghe din Pitești. Este unul dintre colaboratorii vechi ai Centrului Cultural Pitești, datorită conferințelor susținute și articolelor publicate în cadrul Revistei-document Restituiri Pitești cu teme din istoria bisericii în Pitești.  În 2017, Octavian Dărmănescu a publicat monografia ”Biserica Domnească Sfântul Gheorghe din Pitești”.

*Dr. Florian Matei-Popescu,  lector asociat Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea din Pitești), CS II, Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, Termele militare romane de la Voinești, com. Lerești, jud. Argeș.

“Săpăturile arheologice la termele militare romane de la Voinești (Lerești, jud. Argeș) au fost reluate în anul 2013, după ce mai multe descoperiri și sondaje au fost realizate cu câteva decenii înainte de către profesorul de istorie local. Noile săpături au scos la iveală clădirile ridicate de trupe aparținând legiunii XI Claudia și cohortei I Flavia Commagenorum”. ( Florian Matei-Popescu).

Florian Matei-Popescu este lector asociat la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea Pitești) și CS II la Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române. Este doctor în istorie (Universitatea din București, 2009), cu tema ”Armata romană în Moesia Inferior” și are calificativul summa cum laude. Este specialist în epigrafie și arheologie greco-romană și în decursul carierei sale profesionale a scris peste 60 de studii științifice. Dintre cărțile publicate amintim Frontiers of the Roman Empire. Between Dacian and Moesia inferior. The Roman Forts in Muntenia under Trajan (2016, împreună cu Ovidiu Țentea) și The Roman Army in Moesia Inferior, Bucureşti, 2010, pentru care a primit în 2012 premiul ”Vasile Pârvan” al Academiei Române. În perioada noiembrie 2015 august 2016 a fost consilier pentru Arheologie în cadrul Ministerului Culturii.  În noiembrie 2019, în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, Florian Matei-Popescu a susținut conferința cu tema ”Dacii în armata romană”.

*Dr. Nicolae Mihai, CS III, Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane C.S.Nicolăescu-Plopșor, Craiova,  Ce este istoria culturală?

“De la istoria mentalităților la istorie culturală, trecând prin istoria imaginarului, domeniile identității și alterității, pentru a ajunge la antropologia istorică și, puțin mai recent, istoria emoțiilor. Peste tot parcurgând un drum al cărui singur scop este o mai autentică apropiere de ceea ce regretatul Alexandru Duțu numea dimensiunea umană a istoriei. Cum pot fi citite în această cheie legăturile dintre istorie, cultură și civilizație? Ce subiecte stau în atenția istoricilor interesați de cultural și cât de vie rămâne istoria în acest fel? Ce este demn de reținut și de transmis? Cui folosește istoria și, mai ales, istoria culturală? Despre toate acestea și multe altele, în cadrul conferinței”. (Nicolae Mihai).

Nicolae Mihai este doctor în istorie al Universității din Craiova și cercetător științific III în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane C. S. Nicolăescu-Plopșor al Academiei Române. Studii postdoctorale în cadrul Institutului de Istorie A. D. Xenopol din Iași, al Academiei Române (2011-2012). Stagii de cercetare la Maison des sciences de l’homme/ École des hautes études en sciences sociales, Paris (2005, 2011, 2012). Comunicări la conferințe naționale (București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin) și internaționale (Berlin, Roma, Paris-Sorbonne IV). Este interesat de istoria culturală, cu accent pe istoria culturală a politicului (Revoluția pașoptistă, istoria sărbătorilor naționale), cultura memoriei (de la istoria practicii testamentare la memoria Primului Război Mondial), istoria culturii populare și a celei religioase în Oltenia secolului al XIX-lea. Materialele sale se bazează pe contact direct cu sursa de arhivă, de regulă inedită, de secol 19, și pe o interpretare care ține cont de ultimele achiziții conceptuale în domeniu. Autor al cărții Revoluție și mentalitate în Țara Românească. O istorie culturală a evenimentului politic, Craiova, Editura Aius, 2010 (Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, 2012), editor al numărului tematic al revistei „Xenopoliana”, XV, 2007-2008, «Pour une histoire culturelle de la mort. Perspectives ouest et est-européennes». A coordonat (împreună cu Cornel Bălosu) volumul de studii Cultura populară la români. Context istoric și specific cultural, Craiova/Cluj-Napoca, Editura Universitaria/Presa Universitară Clujeană, 2014 și este coeditor al volumelor Lanțul generațiilor: „locuri ale memoriei” și cultură a trecutului, Cluj-Napoca, Editura Argonaut/Mega, 2019 (alături de Antonie Dumitru Chelcea), Lanțul generațiilor: arhive, narativizări și culturi ale memoriei (alături de Antonie Dumitru Chelcea și Astrid Cambose), Cluj-Napoca, Mega/Argonaut, 2020.

*Conf .univ. dr. habil. Claudiu NEAGOE, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea Pitești)

*Lect. univ. dr. Cornel POPESCU, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea  Pitești), manager Muzeul Județean Argeș, 200 de ani de la răscoala lui Tudor Vladimirescu (II)

“Se împlinesc în această perioadă două secole de la răscoala lui Tudor Vladimirescu, un eveniment politic care a avut un ecou puternic nu doar în spațiul românesc, ci și în zonele limitrofe acestuia și care a stârnit multe dezbateri și multe controverse în istoriografia românească în aceste ultime două veacuri.  Ne propunem să analizăm în conferința de față contextul istoric al începutului de secol al XIX-lea, atât din punct de vedere politic, cât și socio-cultural și să înțelegem cauzele acelor evenimente, principalele personaje, precum și cum a schimbat istoria tot ce s-a întâmplat atunci. Ca de fiecare dată, ne vom baza pe izvoare istorice, urmărind să prezentăm celor care ne urmăresc inclusiv felul în care acele evenimente au fost înțelese și judecate de contemporani”. (Claudiu Neagoe, Cornel Popescu).

Claudiu Neagoe este conf. univ.dr. habil. la Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte. De-a lungul carierei sale științifice a elaborat 10 volume ca unic autor, 14 în calitate de coeditor sau de coordonator, 78 de articole şi studii în reviste de specialitate din ţară sau în volume apărute la edituri naţionale recunoscute de CNCS sau la edituri din afara ţării. Multe dintre studiile și volumele sale au ca temă principală organizarea militară a Țării Românești în Evul Mediu (și mai ales în secolul fanariot). Dintre acestea, amintim Seimenii în Ţările Române. Contribuţii la istoria organizării militare a românilor în secolele XVII-XVIII, Editura Ars Docendi, 2017, 236 pp.; Arnăuţii în Ţările Române: (secolele XVIII-XIX): Studiu istoric, Editura Ars Docendi, 2010, 148 p. În cadrul activităților organizate de Centrul Cultural Pitești, Claudiu Neagoe a susținut conferințe și prezentări, a publicat constant în Revista-document ”Restituiri Pitești”, fiind, de altfel, și membru în Consiliul Științific al acesteia.

Cornel Popescu este lector universitar în cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte (Universitatea Pitești) și manager al Muzeului Județean Argeș, începând cu anul 2015. Este doctor în istorie din anul 2011 cu tema Viața Cotidiană în perioada ocupației germane 1916-1918. Pe durata carierei sale profesionale a scris zeci de articole științifice, a publicat și coordonat mai multe cărți, majoritatea având ca teme principale istorii militare din Primul Război Mondial. Dintre acestea amintim: Grupul operativ de acoperire Rucăr – Bran, Editura Militară, București, 2016 (coautor); Concepţia Forurilor Militare şi Diplomatice Române, privind apărarea frontierei cu URSS (1919-1939), Editura Universităţii din Piteşti, Piteşti, 2012.

*Prof. dr. Elena Ștefănică, Colegiul Tehnic Costin D. Nenițescu Pitești,  Istorie și demografie în Pitești în epoca modernă.

“Istorie și demografie în Pitești, în epoca modernă” este o încercare de radiografiere a unui fragment din societatea românească, societatea piteșteană, într-o perioadă de profunde schimbări, sub toate aspectele, dintre 1821-1918. Am dorit să surprind reverberațiile pe care deciziile politice ale vremii le-au provocat în comunitatea piteșteană, diversitatea etnică a locuitorilor, evoluția demografică și factorii care au influențat creșterea sau descreșterea populației, atitudinea locuitorilor față de școală, aspecte de viață cotidiană, religioasă. Lucrarea și-a propus să îi descopere pe locuitorii obișnuiți ai Piteștiului într-o anumită epocă și să ni-i aducă mai aproape, în esența lor profund umană”. (Elena Ștefănică).

Elena Ștefănică este profesor de istorie în cadrul Colegiului Tehnic Costin D. Nenițescu Pitești. Este doctor în istorie din anul 2010, cu tema Istorie şi demografie în oraşul Piteşti în epoca modernă (1821-1918) (Universitatea din București). Elena Ștefănică a susținut în ultimii ani mai multe conferințe și intervenții în cadrul activităților culturale ale Centrului Cultural Pitești, publicând peste zece articole în paginile Revistei-document Restituiri Pitești. În ultimul deceniu a publicat mai multe studii de istorie dedicată Piteștilor, dintre care amintim: Distracţiile piteştenilor la intersecţia veacurilor XIX-XX (1890-1914); Piteştiul – un oraş cosmopolit în secolul al XIX-lea; Istoria comunităţii ebraice din Piteşti în epoca modernă (1821-1918); Învăţământul piteştean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea –  între tradiţie şi modernitate; Şcoala piteşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea –  între tradiţie şi modernitate; Inovaţie şi creativitate în învăţământul piteştean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea; Manifestări oficiale. Atitudinea piteştenilor faţă de ocupaţia străină în secolul al XIX-lea, informează Marin Toma.

 

Spectacol de folk-pop și dans contemporan, vineri, 21 mai, de la ora 17.00, în Parcul Ștrand. Evenimentul dedicat Zilelor Municipiului Pitești va fi susținut de Grupul Folk P620, coordonat de chitaristul Andrei Bulf, și de membre ale Lotului de Gimnastică Olympic Gym Pitești, sub îndrumarea antrenoarei de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei.

 

Demonstrație de dans sportiv și de street-dance, sâmbătă, 22 mai, de la ora 11.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești, acțiune coordonată de coregrafii Alfred Schieb și Corina Schieb.

 

Festivitatea de Premiere a câștigătorilor Concursului de Fotografie Piteștiul Meu, ediția a VI-a, cu tema “Locuri preferate din Pitești”, și vernisajul expoziției care va cuprinde cele mai apreciate fotografii trimise de concurenți. Dublul eveniment se va desfășura sâmbătă, 22 mai, de la ora 12.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.

 

Cupa Zilelor Piteștiului la Șah, competiție care se va desfășura sâmbătă, 22 mai, și duminică, 23 mai, între orele 9 și 15.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții. Evenimentul, care stă sub semnul Zilelor Municipiului Pitești, este organizat în colaborare cu Clubul ACS ALFIL PITEȘTI, coordonatori: instructorii de șah dr. Ovidiu Stancu și Andrei Rădulescu.

2021-05-13T13:59:01+03:00