Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 17 – 21 ianuarie 2022, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare:

 

Lansarea volumului de eseuri intitulat „La început a fost cuvântul”, de Adrian Mitroi, eveniment editorial organizat în colaborare cu Liga Scriitorilor Români Filiala Argeș, care se va desfășura în cadrul Cenaclului „Armonii Argeșene”, luni, 17 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Manifestarea este coordonată de autor, scriitorul dr. Adrian Mitroi, președintele L.S.R. Argeș.

Dezbaterea cu tema “Antologia satirei si umorului muscelean”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana-Claudia Filipescu”, avându-l invitat pe preotul Gheorghe Cîrstina, eveniment care va avea loc luni, 17 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Gheorghe Cîrstina este o personalitate remarcabilă a zonei Muscelului. Ca pictor, a participat la restaurarea multor lăcașe de cult, avându-l îndrumător pe Arhimandritul Simion Tatu (1982-1988), pictor si sculptor. Pe lângă studiile teologice, a absolvit și Facultatea de Arte Plastice, sectia Pictură bisericească, în perioada 2001-2005. Este preot paroh în parohia Dragoslavele, județul Argeș și membru al Cenaclului de Arte Plastice “I.D. Negulici” din Câmpulung. Fiind  membru fondator al mai multor asociații și fundații, a contribuit la cercetarea istoriei din zona Muscel și la promovarea culturii (pictură, sculptură, obiceiuri și tradiții muscelene, poezie și teatru) în rândul copiilor”, spune Mariana Claudia Filipescu.

Prelegerea cu tema “Reîntoarcerea la lectură”, în cadrul proiectului sub genericul “Cultura în vremuri de pandemie” susținut de managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș, sociologul și scriitorul Octavian Mihail Sachelarie, marți, 18 ianuarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Indiferent de pandemie, fiecare dintre noi trebuie să aibă un scop și să-și propună anumite proiecte. Pentru acest lucru trebuie să Cunoaștem! Pentru a cunoaște, trebuie să citim”, ne îndeamnă Octavian Mihail Sachelarie.

Dezbaterea cu tema “De la tradiție la modernitate”, în cadrul proiectului sub genericul “Oameni de cultură piteșteni”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe Costin Alexandrescu, eveniment care se va desfășura marți, 18 ianuarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“L-am invitat, de această dată, pe domnul Costin Alexandrescu, cel care a condus, 41 de ani, Casa Creaţiei Populare/Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (1968 – 2009). A avut multiple iniţiative privind: reevaluarea spiritualităţii urbane şi rurale argeşene, diversificarea genurilor şi formaţiilor artistice de amatori, organizarea de spectacole. Dintre volumele domniei sale, amintim <Argeş. Monografie> (1980, în colaborare), <Colinde şi obiceiuri de iarnă din Argeş-Muscel> (1998, coordonator), <Arc peste timp> (2006, coordonator). Este și directorul fondator al Editurii <Alean> din Piteşti (2006). În tinerețe, a fost profesor. Domnul Costin Alexandrescu este o personalitate complexă a Piteștiului, care merită a fi cunoscută mai bine. L-am invitat alături de mine pe conf. univ. dr. Sorin Mazilescu, cel care a fost ultimul director al Centrului  Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş”, declară Jean Dumitrașcu.

Dezbaterea cu tema “Dincolo de ocean în căutarea echilibrului personal”, coordonată de poeta și artistul plastic Loreta Din, având-o invitată pe terapeutul Corina Calțan, marți, 18 ianuarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vreau să vă fac cunoștință cu o persoană remarcabilă, Corina Calțan, care a trăit în Canada timp de 25 de ani, unde s-a implicat activ în viața culturală și spirituală din Montreal, care vine să ne împărtășească acum din acumulările vieții și mai ales ale activității desfășurate în domeniul dezvoltării personale”, spune Loreta Din.

Prelegerea cu tema “Mitul Zburătorului – o ipostază a iubirii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Literatura română necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 19 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„<Mitul Zburătorului, specific folclorului românesc, este unul dintre miturile româneşti fundamentale, un arhetip cristalizat din experienţele spiritualităţii noastre, ale matricei noastre stilistice> (Lucian Blaga). Cea mai veche referire la Zburător, într-un text scris, se găseşte în <Descrierea Moldovei>, de Dimitrie Cantemir, în care autorul îl înfăţişează ca pe <o nălucă, un om tânăr, frumos […] care nu poate fi văzut de ceilalţi oameni, nici chiar de către cei care îl pândesc>. Cel dintâi autor atras de acest mit a fost Ion Heliade Rădulescu. Ulterior, şi alţi scriitori au valorificat mitul Zburătorului, convertindu-l într-un motiv poetic”, spune Iudita Dodu Ieremia.

Prelegerea cu tema „Civilizația Anasazi”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 19 ianuarie, de la ora 20.00.

„Cine nu a auzit astăzi de marea civilizație a maiașilor?  Prea puțini știu însă de alte culturi și civilizații contemporane, <uitate> de cărțile de istorie și de <mainstream media>. Printre acestea se numără și civilizația Anasazi care a înflorit acum mai bine de un mileniu în sud-vestul Americii de Nord (Canionul Chaco). În acele timpuri, pădurile de pin, precum și alte elemente de floră și faună (spre deosebire de zona deșertică din prezent), creau alte oportunități pentru locuitori. Anasazi au dispărut din istorie într-o manieră similară cu civilizația maiașilor, poate și din cauza marii secete de la sfârșitul secolului al XIII-lea, însă descendente ale lor sunt considerate a fi culturile Zuma, Acona, Laguna și Hopi”, ne incită Marin Toma.

Dezbaterea cu tema „Către un nou nivel de conștiință”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, avându-l invitat pe expertul în dezvoltare durabilă Călin Georgescu, eveniment care va avea loc joi, 20 ianuarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Tema noii ediții a proiectului <Viața merge înainte> ne pregătește să acceptăm schimbarea în noi și la exterior, să percepem viața în sensul constructiv și să mergem mai departe cu planuri concrete. Schimbările în conștiință, în fiecare sistem de pe planetă, survin odată cu cerința Mamei Gaia și a celor care au cerut. Orice schimbare se desfășoară într-o perioadă de timp, chiar dacă timpul nu există. Mereu este potrivit să dorim o lume mai bună, dar ritmul alert acceptat de Dumnezeu este în desfășurare. Domnul Călin Georgescu va prezenta și un proiect pentru populația care are protecția minunatului pământ strămoșesc. Proiectul său merită ascultare, atenție și sprijin din partea tuturor oamenilor! Energiile se schimbă continuu, este un fapt concret, iar oamenii care se pot adapta sunt cei care ies din confortul minții și merg dincolo de sistemul dual. Prezența celor care vor participa la emisiune ne onorează!” este invitația Simonei Vasilescu.

Dezbaterea cu tema “Îți aparține responsabilitatea pentru sănătatea ta!”. în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe Cristela Georgescu, expert wellness, speaker și trainer holistic, joi, 20 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Continuăm dialogul nostru pe tema dezbătută la întâlnirea anterioară, și anume, cine este de vină pentru sănătatea noastră. Am răspuns și am concluzionat faptul că sănătatea este un dar primit la naștere pentru care suntem responsabili. Vom dezvolta acest subiect al responsabilității sănătății personale alături de invitata mea permanentă, Cristela Georgescu, răspunzând la întrebări precum: ce înseamnă să fii responsabil, cum și când devii responsabil, ești responsabil pentru sănătatea altora?” ne provoacă Petruța-Daniela Mihăilescu și Cristela Georgescu.

 

2022-01-17T12:19:36+02:00