Informare
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 16-20 decembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dezbaterea cu tema „61 de ani de Relații Diplomatice Româno- Tunisiene”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe E.S. Sami Nagga, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, eveniment care va avea loc luni, 16 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Având în vedere multe aspecte istorice care leagă poporul român de cel tunisian, merită să marcăm 61 de ani de relații diplomatice româno-tunisiene. Cu acest prilej l-am invitat pe noul ambasador al Republicii Tunisiene în România, E.S. Sami Nagga, pentru a ne vorbi despre importanța relațiilor bilaterale”, spune Ahmed Jaber.
Recitalul de pian și vocal-instrumental “Luminițe muzicale de suflet” susținut de artista, asist. univ. dr. Codruța Elena Oprea, împreună cu studenții clasei sale de la Catedra de Muzică, Departamentul de Arte, Politehnica București (Alexandra Dobrinescu, Astarte Maria Cîrstea, Claudiu Stan și Ion Andrei Alexandru), eveniment care va avea loc luni, 16 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Continuând tradiția, mă întorc cu mare drag la Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, de care mă leagă multe amintiri vechi, dar și mai noi. Și de această dată vom încerca să vă încântăm cu minunatul har al muzicii care îmblânzește, vindecă, aduce bucurie și unește sufletele într-o iubire divină. Am abordat atât partituri din muzica clasică, piese celebre cu aranjamente de pian, cât și muzică de film. De asemenea, avem muzică adecvată sărbătorilor de iarnă, dar și momente speciale de reculegere și rugăciune muzicală, prin care ne reamintim adevărata semnificație a Crăciunului – nașterea sfântă prin care Maica Domnului a dăruit lumii pe Mântuitorul nostru”, spune Codruța Elena Oprea.
Prelegerea cu tema „Viziunea lui Tnugdal”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 16 decembrie, de la ora 20.00.
„Scrisă la jumătatea secolului al XII-lea și bucurându-se de un succes enorm, <Viziunea lui Tnugdal> relatează călătoria în lumea de dincolo a unui cavaler irlandez. Pe durata a trei zile el are un episod de moarte aparentă și, însoțit de un înger, are prilejul de a călători și de a străbate spațiile în care sunt răsplătiți sau pedepsiți cei morți, în așteptarea judecății de apoi. Majoritatea criticilor consideră că această viziune se numără printre sursele utilizate de Dante pentru celebra sa lucrare <Divina Comedie>. Prin coerența internă, prin capacitatea de a sintetiza teme și motive specifice literaturii vizionare din Evul Mediu, dar și prin inovațiile propuse, textul este indispensabil pentru înțelegerea imaginarului cultural medieval. În limba română, lucrarea a fost publicată la Editura <Polirom>, anul acesta, în traducerea lui Emanuel Grosu, cu un studiu introductiv scris de Corin Braga”, spune Marin Toma.
Dialogul cu tema „Despre probleme emoționale (II)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte!”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe dr. Crenguța Belegan, psiholog, eveniment care se va desfășura marți, 17 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Proiectul <Viaţa merge înainte!> adaugă încă o temă la sfârşitul unui an plin de evenimente. În contextul alegerilor pe care le facem pentru viaţa noastră, analizarea emoţiilor este determinantă.
Doamna dr. Crenguţa Belegan este invitată în calitate de psiholog, pentru a da răspunsuri întrebărilor incluse în tema denumită <Despre probleme emoţionale” – partea a II-a. Închidem un an frumos, deschizând interiorul nostru cu blândeţe, armonie şi pace şi invitându-vă să fiţi parte comună cu oamenii de la care avem foarte multe de învăţat, pentru a aplica şi a schimba mersul ciudat al vieţii.
Vă aşteptăm cu iubire izvorâtă din înţelepciunea strămoşilor!”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „Taina Întrupării Mântuitorului Nostru Domnul Iisus Hristos. Sensuri și Semnificații Duhovnicești și Teologice”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de dr. Marius Andreescu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române, avându-l invitat pe preot prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc marți, 17 decembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În fiecare an, la 25 decembrie, lumea creștină sărbătorește marele praznic al Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pentru Biserica Ortodoxă, pentru drept-credincioși, marele praznic al Întrupării Fiului lui Dumnezeu nu este un simplu fapt istoric petrecut în trecut și rememorat în prezent, ci este o realitate și o taină în același timp mereu actuală pe care o cunosc și o trăiesc în cele trei dimensiuni ale sale, istoric, mistic și dogmatic. Din nefericire pentru mulți oameni care se confundă prea mult cu societatea de astăzi secularizată, atee, postmodernă, marea taină a Întrupării Mântuitorului lumii nu mai are un sens sau semnificație mistică, transcendentală, ci trăiesc exclusiv în plăcerile hedoniste, preocupați numai de <a avea>, nu și de <a fi>. Scopul întrupării Fiului lui Dumnezeu este ridicarea omului căzut, adică mântuirea lui, după cum mărturisesc Biserica și drept-credincioșii în Simbolul de credință (niceo-constantinopolitan): <Care pentru noi oamenii și a noastră mântuire> (art. III). Fiul lui Dumnezeu vine în lume, întrupându-Se și făcându-Se om adevărat, dar fără de păcat <la plinirea vremii> (Gal., 4, 4). Dumnezeu putea trimite în lume pe Fiul Său, iar Fiul Său putea să Se întrupeze și să mântuiască pe om îndată după cădere. Dar aceasta ar fi însemnat ca omul sa fie mântuit în afară de voința lui, ceea ce nu dorește Dumnezeu. Omul a căzut în păcat prin propria voință și libertate, de aceea el nu putea fi mântuit decât tot în libertate și voind el însuși mântuirea. Întruparea Fiului nu trebuie înțeleasă în sensul unei necesități absolute, ci un act al necuprinsei și negrăitei iubiri a lui Dumnezeu pentru om, chemat ca prin lucrarea teandrică a sa și a Duhului Sfânt să se transfigureze pe sine și toată creația. În dialogul nostru vom încerca să deslușim cât mai multe aspecte și sensuri teologice și duhovnicești ale marii taine a Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos cuprinse în Sfânta Evanghelie, în scrierile sfinților părinți și ale teologilor, în sfânta tradiție a Bisericii ortodoxe”, spune Marius Andreescu.
Spectacolul muzical „Cântăm pentru pacea lumii”, în cadrul proiectului cultural „Musicando con Adina Sima”, coordonat de profesoara de canto Adina Sima, mezzosoprană, eveniment care se va desfășura marți, 17 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prelegerea cu tema „Legea Creării. Poezia și astrofizica”, în cadrul proiectului cultural „Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 18 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Suntem adesea surprinși de viziunile unor mari creatori care au anticipat descoperiri științifice sau au creat, au revelat imagini despre univers, despre cosmos, care au devenit mai târziu cunoaștere științifică. Este și cazul lui Eminescu ale cărui preocupări au fost întotdeauna legate și de înțelegerea timpului, a spațiului și a energiilor ce fac lumea să se nască, să se miște, să devină. Vom vorbi și despre categoriile estetice descifrate în geniala sa creație: denecuprinsul, denepătrunsul, denecunoscutul, urieșescul”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Tudor Arghezi. Poezia Erotică”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 18 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Ca şi în poezia psalmilor, în care poetul trăieşte drama neputinţei de a crede şi, în acelaşi timp, a imposibilităţii de a trăi fără credinţă, şi în poezia de iubire sursa creativităţii este îndoiala, nehotărârea. Sentimentele de iubire oscilează între regret şi dezamăgire melancolică, între dorul fără speranţă şi indignarea exasperării. Dacă în primele volume iubirea rămâne în stare de logodnă, ideea căsniciei fiind văzută drept potrivnică artei, pe măsură ce trec anii, poetul transformă imposibilitatea de a opta într-un prilej de suferinţă dulce. Alte versuri evocă cu ardoare erosul conjugal, celebrează frumuseţile vieţii patriarhale de familie, iubirea calmă şi fecundă a femeii, zeiţa protectoare a căminului”, spune Iudita Dodu Ieremia.
„Crăciunul Artelor”, manifestare de tradiție a Centrului Cultural Pitești, miercuri, 18 decembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul va fi susținut de angajați și colaboratori ai instituției, acțiune la care sunt bineveniți creatori și susținători ai culturii locale.
Dialogul cu tema „Poezia postmodernă și revistele literare”, în cadrul proiectului cultural „Invitați la Cafeneaua literară”, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei „Cafeneaua literară”, având-o invitată pe scriitoarea Ana Dobre, din Alexandria, eveniment care va avea loc joi, 19 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ana Dobre este critic literar și prozatoare. Absolventă a Facultăţii de Filologie, Secţia Română-Franceză, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala de Critică, Eseistică şi Istorie Literară. Membră a Societății Scriitorilor Târgovișteni. Din 2013, Cetățean de onoare al comunei Ivești, județul Galați. A editat 18 volume de critică literară și este inclusă în 17 antologii”, informează Virgil Diaconu.
Conferința cu tema „Condiția de a fi liber” și lansarea volumului „Dublu autoportret”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe președintele Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul Varujan Vosganian, eveniment care se va desfășura joi, 19 decembrie, de la ora 17.00, în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Pitești (Centrul de Calcul, situat pe Bulevardul Republicii nr. 71, sala Amfiteatru). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România – Sucursala Pitești.
“Autorul a avut amabilitatea de a ne oferi un scurt fragment din această carte pe care-l redăm integral: <La întâlnirea pe care am avut-o, în aprilie 1990, la Versoix, regele mi-a povestit câte ceva despre viaţa lui. Mi-a spus, la sfârşit: <<M-am trezit, în o mie nouă sute patruzeci şi opt, într-o lume cu totul străină. Nu ştiam de unde s-o apuc, ce să fac. Eu fusesem educat să fiu rege>>.
Mihai de Hohenzollern a fost educat să fie rege. Eu, noi pentru ce anume am fost educaţi? Întru devenirea cărei fiinţe, vorba lui Noica? Un răspuns la îndemână, în răspăr, ar fi că n-am fost educaţi pentru mai nimic din ce ni s-a întâmplat după o mie nouă sute optzeci şi nouă. Libertatea e ca şi cum ai privi marea de pe un promontoriu. Prima pornire e s-o iubeşti şi abia aştepţi să te arunci în valuri. Problema e că, abia când cobori şi alergi desculţ spre ea, îţi dai seama că trebuie să ştii să înoţi. Aşa cum înotul nu se poate învăţa decât în apă, nu vei fi educat pentru a fi liber fiind ţinut între ziduri. Noi nu am fost educaţi să fim liberi şi asta, când orice e posibil, se converteşte în două atitudini: teama/fuga de libertate sau abuzul de libertate, amândouă fiind, în cele din urmă, opusul libertăţii>”, informează Leonid Dragomir.
Spectacolul artistic „Magia Crăciunului”, susținut de copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursul de dans sportiv și de societate, sub îndrumarea coregrafului Alfred Schieb, arbitru internațional. Evenimentul se va desfășura joi, 19 decembrie, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești.
Recitalul muzical sub genericul „Colinde cu TANDRES”, susținut de Trupa TANDRES, formată din muzicianul Andrei Tase și medicul cardiolog Adrian Tase, vineri, 20 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Dialogul cu tema „Școala viitorului”, în cadrul proiectului cultural „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, având-o invitată pe Ioana Necula, antreprenor școlar, eveniment care va avea loc vineri, 20 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Filosofia noastră educațională urmărește dezvoltarea aptitudinilor pentru cunoașterea și înțelegerea profundă a vieții, accentuează interesul pentru comunicare, respectul față de cultură și de valorile universale, dezvoltând legăturile dintre gândirea critică și inteligența emoțională. Iar distinsa mea invitată este cel mai mare antreprenor școlar din România”, spune Nicolae Badiu.
Spectacolul de colinde și cântece de iarnă sub genericul „Aseară pe-nserate”, susținut de Grupul Folk „P620”, format din copii și tineri care urmează la Centrul Cultural Pitești cursul de chitară, coordonat de Andrei Bulf. Invitați speciali sunt membri ai Grupului „Chitariștii de la Argeș”, sub îndrumarea prof. Cristi Matei. Evenimentul, care se înscrie în programul artistic al „Târgului de Crăciun”, se va desfășura vineri, 20 decembrie, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.