Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 15 – 19 noiembrie 2021, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita a 30% din capacitatea sălii și cu respectarea normelor sanitare în vigoare:

 

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe scriitorul Traian Tăbîrcea, luni, 15 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Traian Tăbîrcea, invitatul noii ediții a Cenaclului <Armonii Argeșene>, este cunoscut în lumea condeierilor piteșteni drept un poet, romancier și eseist remarcabil. Face parte din Liga Scriitorilor Români. Chiar dacă și-a ales o carieră în științele exacte, de tânăr el a cochetat și cu teatrul de amatori, urmând cursurile Școlii Populare de Arte și participând la punerea în scenă a mai multor piese. Traian Tăbîrcea este un erudit care are cunoștințe vaste în mai multe domenii”, subliniază Adrian Mitroi.

 

Noul proiect sub genericul „Credință și Speranță”, inițiat și coordonat de jurnalistul de origine palestiniană Ahmed Jaber, care va demara marți, 16 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Prima ediție a proiectului <Credință și Speranță> organizat de Clubul Româno -Arab de Cultură și Presă în parteneriat cu Centrul Cultural Pitești va avea tema <Credință – Liniște și Siguranță>. Voi aborda aceste aspecte cu invitații mei – medicul cardiolog și imam Nakechbandi Ahmed Mazhar, Decebal Marius Floroaica, doctor în sociologie și conf. univ. Cristiana Sima, doctor în economie“, spune Ahmed Jaber.

 

Prelegerea cu tema “Cultura și elitele române sub Comunism din perspectiva Securității (1964-1989)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 17 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

“<Trăiască Nația!> Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu Dânsa!> Pentru cei care nu înțeleg de ce suntem o națiune atât de viguroasă și orice argument ar fi inutil, tot Eminescu răspunde: <Suntem români și punctum!>

Dedicăm noua ediție a <Temelor Culturale în Emoții Raționale> prezentării unei lucrări cu totul speciale, cu un subiect delicat, sensibil pentru societatea românească de astăzi, și nu numai, și care trebuie abordat cu mult echilibru, fără patimi inutile și mai ales pe baza unor informații istorice sigure, probate documentar și nu numai pe baza folclorului oral, mai mult sau mai puțin interesat și care să aducă beneficii imediate unor profitori. Cartea e dincolo de orice suspiciune de a se situa în intervalul dintre apologeți și detractori, marele pericol al abordării unui astfel de subiect, privindu-l, dimpotrivă, cu inteligență, obiectivitate, profesionalism și absolut necesara dragoste de țară. Este vorba despre cartea de peste 500 de pagini a domnului general Vasile Mălureanu: <Cultura și elitele române sub Comunism din perspectiva Securității (1964-1989)>, Editura <RAO>, 2019. Prefața cărții este semnată de lect. univ. dr. Florian Bichir, cercetător științific al Academiei Române, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană Iași. Prefața se deschide cu un motto care devine și motto-ul acestei prelegeri: <Adevărul rămâne, indiferent de soarta celor care l-au servit>. Gheorghe Brătianu (1898-1953). Între altele, amintim și faptul că domnul general Vasile Mălureanu este și unul dintre redactorii revistei culturale <Vitralii. Lumini și umbre. Revista Veteranilor din Serviciile Române de Informații>, ajunsă în anul al XII-lea de apariție, revistă de ținută intelectuală, istorică, literară, patriotică.

Trăiască Nația!” spune Lucian Costache.

 

 

Dezbatere tematică și recitaluri de folclor în cadrul proiectului sub genericul “De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, miercuri, 17 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vă invit la o întâlnire de suflet cu invitații mei – interpreții de muzică populară Lucian Molner, Ilie Măndoiu, Roxana Vârje și instrumentistul Marian Bădulescu (la saxofon), spre a vorbi despre frumusețea cântecului popular de pe meleagurile vâlcene și argeșene, dar și pentru a asculta piese pe care vi le oferim din toată inima, dumneavoastră, iubitorii folclorului și portului autentic românesc”, ne transmite Tatiana Mărcoianu.

 

 

Prelegerea cu tema “Logica minții versus logica inimii”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 18 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La noua ediție a proiectului pe care-l derulez la Centrul Cultural Pitești voi vorbi despre cum ne construim valorile personale”, ne incită George Smeoreanu.

 

 

Dezbaterea cu tema „Știința – provocare și destin”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Adolescenți și Mentori”, coordonat de scriitoarea și criticul literar Magda Grigore, având-o invitată pe Daniela Diaconu, director adjunct științific la Institutul de Cercetări Nucleare Pitești, eveniment care va avea loc joi, 18 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Prelegerea cu tema „Începuturile orașului Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii de Excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, vineri, 19 noiembrie, de la ora 11.00, în  Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Enigma datării reale a orașului Pitești este una a majorității orașelor muntenești – 1388 nu este decât atestarea oficială, accidentală în fond, o trimitere pasageră într-un act. Istoriografic, problema ar fi așadar închisă: orașul apare cel târziu în secolul al XIV-lea, la începuturile statalității românești. Credem însă că piteștenii continuă la confluența Râului Doamnei cu Argeșul o comunitate cu mult mai veche, o obște sătească milenară. Chiar și ca sat, ne-ar onora prezența aici a unei comunități umane foarte vechi, așa cum, de altfel, o demonstrează descoperirile arheologice – chiar și nesistematice, așa cum s-au făcut la Pitești, grăbite de urgența zidirii socialismului. Pe aici trecea frontiera Imperiului, aici se făcea schimbul dintre două mari civilizații, a Romei și a dacilor liberi. În Evul Mediu Piteștii erau un important nod de comunicații, un târg de troc și viticol foarte important pentru Domnie. Peste supoziții, peste interpretări rămân câteva întrebări care își caută încă dezlegarea:1.Ce mănăstire veche apare aici pe o hartă de secol XVI? Oare comunitatea s-a reînfiripat constant pe lângă acest vechi lăcaș ecleziastic?  2. Ce s-a întâmplat imediat după domnia lui Neagoe Basarab cu târgul, capitală itinerantă a Domniei? A fost el oare distrus, așa cum arată un document? 3. De ce de abia în 1540 se zidește cea mai veche biserică de aici? 4. Când a devenit capitală de județ? Iată câteva dintre chestiunile interesante care, în timp, ajung până la noi la stadiul ironic de ghicitori, în sensul absolut de inaccesibilitate a unor răspunsuri coerente. Vă invităm măcar la intuirea lor…”, ne incită Octavian Dărmănescu.

 

 

Dialogul cu tema „Laureații Festivalului Zavaidoc”, în cadrul proiectului sub genericul „Tradiții Muntenești”, coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu, avându-l invitat pe instrumentistul Constantin Gaciu, eveniment care poate fi urmărit exclusiv online.

„În contextul pandemic actual, când Centrul Cultural Pitești a trebuit să amâne organizarea Festivalului Național de Muzică Lăutărească Veche <Zavaidoc>, am procedat la realizarea unei emisiuni pe care o dedicăm evenimentului emblematic pentru municipalitate și așteptat de iubitorii genului. Vă invit la un remember al festivalului, alături de Constantin Gaciu, câștigător al Marelui premiu al ediției din anul 2009. Invitatul nostru vă oferă și un inedit recital de piese lăutărești”, spune Valentin Grigorescu.

 

 

Centrul Cultural Pitești și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Pitești pun bazele Cursului (gratuit) de scriere creativă „Miron Cordun”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu.

“Sunt așteptați să participe liceeni și studenți din Pitești/Argeș care sunt la început de drum într-ale literaturii (poezie, proză, eseu etc.) și care simt nevoia de a fi îndrumați spre a deveni scriitori recunoscuți.

Cursul se va desfășura în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții, sâmbăta, între orele 12.00 -14.00, fiind invitați și scriitori piteșteni consacrați la nivel național (Nicolae Oprea, Mircea Bârsilă, Virgil Diaconu etc). Cele mai bune creații vor fi publicate în revista de cultură <Argeș>, urmând să fie organizate și lecturi publice susținute de cursanți. Anual, va fi desemnat un participant, care se va remarca prin propriile creații, spre a primi ca premiu un sejur gratuit de o săptămână în stațiunea Neptun, oferit de Uniunea Scriitorilor din România.

Înscrierile se fac începând cu data de 15 noiembrie 2021, la adresele de e-mail: cultcentre@yahoo.com și jeandumitrascu@yahoo.com”, informează Jean Dumitrașcu.

 

2021-11-12T13:35:28+02:00