Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește, pentru perioada 15-19 martie, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), la unele acțiuni, publicul având acces în limita a 30% din capacitatea sălii:

 

Lectură publică din creația poetei Ayten Mutlu din Turcia, în cadrul proiectului cultural-educativ „Gânduri, Rostiri, Scrieri”, coordonat de poeta Denisa Popescu, eveniment care va avea loc luni, 15 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Ayten Mutlu este poetă, eseistă și traducătoare. S-a născut în octombrie, 1952, în orașul Bandîrma din Turcia. Este autoare a 14 volume de versuri, traduse și publicate în Franța, Macedonia, Serbia, India și România. Alte cinci volume, traduse deja, urmează să fie publicate anul acesta. Grupaje de poeme i-au fost preluate de reviste literare de pe toate continentele. Din anul 2010, Ayten Mutlu este cel mai tradus poet contemporan turc. Deținătoare a mai multor premii naționale și internaționale, Ayten Mutlu este membră în conducerea Sindicatului Scriitorilor, a Asociației Scriitorilor și a PEN CLUB Turcia. În limba română, i-au fost traduse, de poeta Niculina Oprea, volumele Ochii Istanbulului și Trăinicia absenței secrete”, precizează Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, avându-l invitat pe artistul plastic Constantin Samoilă, eveniment care va avea loc luni, 15 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Constantin Samoilă este o figură pregnantă, care poate fi pusă la loc de cinste în panoplia artiștilor de talie județeană și națională. Dumnezeu l-a înzestrat cu darul artelor, acesta având realizări în poezie, proză, muzică, sculptură și grafică. Faptul că este un artist polivalent i-a conferit avantajul de a avea multe realizări în plan cultural și artistic. Sperăm ca, și de acum înainte, maestrul Constantin Samoilă să rămână mulți ani la fel de tânăr, de viguros și de prolific”, spune Adrian Mitroi despre invitatul său.

 

Dezbaterea și lansarea volumului CULTURĂ, ORTODOXIE ȘI CONSTITUȚIONALISM (publicat la Editura Pro Universitaria București, 2021), autor dr. Marius Andreescu, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, susținut de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești. Evenimentul editorial va avea loc luni, 15 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În condițiile laicizării accentuate a societății și a statului, mulți consideră că  viața, legile sociale și juridice, inclusiv Constituția, drepturile fundamentale,  într-un cuvânt starea juridică a omului sunt unica și ultima realitate. Se uită  că toate acestea au un fundament mult mai  adânc. Existența în general, viața în toate formele ei de manifestare, inclusiv viața omului, chiar și societatea sunt daruri ale lui Dumnezeu. De aceea, rezolvarea crizelor sociale, prevenirea sau după caz, înlăturarea consecințelor tragice ale unei calamități naturale  sau sociale, inclusiv pandemia actuală, nu pot fi înlăturate numai  cu puterea omului,  fie aceasta și puterea statului. Oamenii de astăzi inclusiv guvernanții nu cunosc  sau nu iau în seamă dreapta credință  ortodoxă și mai ales o ponegresc, încearcă să o limiteze, considerând-o o formă desuetă și neavenită  de manifestare socială. Sunt desconsiderate  cuvintele Mântuitorului nostru  Domnul Iisus Hristos: <Fără Mine nu puteți face nimic> (Ioan,15,5).

Noi apreciem că opera de interpretare și aplicare a Constituției poate fi ridicată la înălțimea valorilor ortodoxe milenare a poporului român fără ca prin aceasta  caracterul laic al statului și dreptului să fie știrbit. Este posibilă și o ridicare a conținutului normativ al Constituției  la înălțimea acestor valori, și nu o coborâre a creștinismului la sensurile laice ale dreptului și ale legii așa cum se întâmplă astăzi. Pentru prima dată în literatura de specialitate juridică  realizăm o astfel de analiză  și tot pentru prima dată analizăm semnificațiile juridice și teologice ale conceptului de comportament constituțional loial ca obligație a autorităților statului în opera de  interpretare și aplicare a Constituției și  în general a legilor. Monografia este o continuare a studiilor  cuprinse în volumele precedente, Cultură  Juridică, respectiv Teologie, Filosofie și Drept publicate anterior la  prestigioasa Editură Pro Universitaria  din București. Invităm pe toți cei interesați, juriști, studenți, specialiști în dreptul constituțional și pe orice pasionat de cercetarea interdisciplinară, filosofie, teologie și drept  să participe la eveniment și să  lectureze  studiile și eseurile cuprinse în acest volum”, informează Marius Andreescu.

 

Serbarea Cercului de Pictură Sensibilitate și Culoare, din cadrul Centrului Cultural Pitești, care va cuprinde vernisajul unei expoziții de pictură și un program artistic oferite de copiii care urmează cursul de pictură sub îndrumarea profesoarei de arte plastice, artistul plastic Elena Zavulovici, luni, 15 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

Prelegerea cu tema Gobleki Tepe: mărturii din preistorie, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de dr. în istorie Marin Toma, redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 16 martie, de la ora 14.00.

„Nu sunt mulți ani de când prin articole de popularizare, prin studii științifice, prin documentare și reportaje, pe buzele tuturor se putea citi numele acestei așezări neolitice pe care o putem găsi astăzi pe teritoriul Turciei. Foarte repede vestea s-a dus despre aceste mărturii istorice ale unei civilizații care le preceda pe toate celelalte cunoscute. Și, până să știm mai multe, deja Gobleki Tepe a devenit legendă. Se crede că aici găsim primul templu cunoscut din istoria lumii. Reconstruirea acelei lumi nu e o îndeletnicire foarte ușoară, nimic din peisajul de acum 10.000 de ani nu a mai supraviețuit în prezent. Locul de naștere al civilizației, așa cum mai este numit, Gobleki Tepe poate fi un minunat punct de plecare al studierii perioadei de trecere de la viața nomadă de culegător-vânător la cea de sedentar, domesticind plantele și animalele.  Dar și o sursă de cercetare care să dovedească coexistența lor. S-a crezut multă vreme că războiul a generat civlizațiile și, tot așa, s-a crezut că structurile religioase sunt urmașele firești ale unei dezvoltări ale civilizației. Și, totuși, la Gobleki Tepe nu pare să fie chiar astfel”, spune Marin Toma.

 

 

Recitalul liric cu tema Poezia lumii – haina de gală a limbajului,  susținut de scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu, marți, 16 martie, de la ora 15.00 , în Sala Ars Nova de la Casa Cărții, eveniment dedicat Săptămânii Mondiale a Francofoniei.

„Traducătorul este conturul de umbră fără de care nicio scriere nu-şi va afla miez de lumină (dacă va fi fost cu lumină însemnată de autorul ei!) sub alte ceruri ale cuvântului în afară de cel al limbii dintâi în care s-a ivit.

Înființată în 1970, Agenția Interguvernamentală a Francofoniei, din care și România face parte începând cu anul 1993, are un profund caracter cultural. Ziua de 20 martie este marcată ca Zi Internațională a Francofoniei. La Centrul Cultural Pitești, aceasta va fi celebrată prin recitalul Poezia lumii – haina de gală a limbajului”, spune Paula Romanescu.

 

 

Prelegerea cu tema Istoria Primăriei Pitești, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul ”Biografii de excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, miercuri, 17 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“În sens strict modern Primăria, fostul Maghistrat, apare în Țările Române o dată cu Regulamentul Organic (1831). Înainte de această dată primarul se numea județ, pârgarii fiind ceea ce sunt astăzi consilierii municipali. Primul sigiliu al orașului îl avem din 1634 și înfățișează o platoșă de turnir pe care este înscrisă o cruce simplă, cruciată. Existența acestuia atestă nu numai ideea de comunitate, ci și rangul de oraș domnesc. Piteștiul devine capitală de județ pe timpul fanarioților, preluând funcția Curții de Argeș. Potrivit primului act din arhiva salvată a Primăriei (un recensământ al proprietarilor din 1831), fostul sediu era în culoarea albastră, zona actuală a Rectoratului. Fiecare mahala avea responsabilul ei financiar. Paza era plătită de către mahalagii unor civili, prin rotație. Orașul avea polițistul lui (în 1842 era C.A. Rosetti, viitorul pașoptist). Breslele erau puternice, ridicând material micul, dar dinamicul târg de deal. Orașul avea moașa lui, portari, cler, toate meseriile fiind reprezentate suficient și prompt. Avorturile nu constituiau o regulă, copiii nedoriți fiind lăsați pe treptele bisericilor pentru a fi preluați de către Primărie. În 1848 orășenii ard în curtea schitului Buliga (azi, pe locul acela, Muzeul Județean) Regulamentul Organic, mini-Constituția rusească adaptată modernizării poporului român. Primăria și orașul îl primesc pe Cuza Vodă în 1859, în preumblarea sa prin țară. Carol I oficiază tot la Pitești prima slujbă de mulțumire adusă divinității pentru izbânda în Războiul de Independență. Orașul se dezvoltă, se fac câteva sistematizări ale ulițelor medievale, se demolează metocul episcopiei (pe locul actualei Case a Sindicatelor) și se cumpără grădina schitului Buliga pentru a o transforma în parc (actuala Grădină Publică). O dată cu ocuparea orașului de către nemți arhiva veche a Primăriei este arsă pe malul Argeșului din lipsă de spațiu de depozitare. Primăria Pitești își mărește gradual rolul și forța, condusă mai mereu de primari energici și patrioți. Astfel, se amenajează Parcul Trivale, se inaugurează gara, se cumpără de la Biserica „Sf. Vineri” Târgul din Vale și se deschide actualul cimitir „Sf. Gheorghe”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial orașul este bombardat de către aliați. Perioada comunistă reprezintă o epocă controversată. Pe de-o parte, Primăria Pitești sistematizează radical centrul vechi, demolând tot ansamblul arhitectural medieval și Biserica „Sf. Nicolae”, pe de alta, vechile sate învecinate devin cartiere pline de blocuri și de fabrici noi. Soții Ceaușescu, deputați de Argeș, vor transforma orașul în „Perla Republicii”, ridicându-l în topul celor mai industrializate din țară prin Uzina „Dacia”, prin „Micromotoare” și prin Petrochimie.

Urmăriți traseul complex al Primăriei unui oraș precoce, cu o detentă remarcabilă în cadrul modernității românești: orașul Pitești”, precizează Octavian Dărmănescu.

 

 

Prelegerea cu tema Economia în pandemie, în cadrul proiectului sub genericul „Decriptări Matematice cu George Dănică”, susținut de publicistul George Dănică, miercuri, 17 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Noua ediție a proiectului nostru se va desfășura aproape de echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe data de 20 martie 2021, la ora 09:37. Din acel moment, ziua va fi în creștere, iar noaptea în scădere. Astfel, se marchează începutul primăverii astronomice și ca temă vorbim despre vânzări-cumpărări-asigurări-pecuniare, prescurtat VCAP, respectiv cum putem să ne protejăm economiile în pandemia care a zdruncinat lumea. Orice om, orice societate comercială trebuie să aplice un program de protecție împotriva virușilor economici care atacă insistent economiile personale, dar și pe cele sociale, ale societăților umane în care coexistăm.Virușii sunt prezenți în toate cele ce există, respectiv atacă sănătatea omului, dar și siguranța calculatorului. Mai pe larg, vă explic cum putem să beneficiem de un program matematic pe care l-am elaborat în acest context”, subliniază George Dănică.

 

 

Prelegerea cu tema Omul Climatic, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Fețele Omului”, susținut de psihologul Radu Vasile Șerban, din cadrul Direcției Județene de Sănătate Publică Argeș, joi, 18 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Lumea se schimbă… Vremurile se schimbă… Clima se schimbă și ea… Și dacă unele schimbări nu sunt în puterea noastră, la altele contribuim copios, direct și indirect… Câtă poluare să ne mai suporte Planeta?! Va ninge și în august?”, ne incită Radu Vasile Șerban.

 

 

Lansarea cărții Organizarea militară a Țării Românești (secolele XIV-XVIII), de conf. univ. dr. habil Claudiu Neagoe de la Universitatea Pitești, eveniment editorial coordonat de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, care va avea loc joi, 18 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Claudiu Neagoe este conf. univ. dr. habil. la Universitatea din Pitești, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte. De-a lungul carierei sale științifice a elaborat zeci de studii și numeroase volume (atât ca unic autor, cât și ca editor). Multe dintre studiile și volumele sale au ca temă principală organizarea militară a Țării Românești în Evul Mediu (și mai ales în secolul fanariot). Dintre acestea, amintim: Din nou despre Buliga Lupu din Ciovarnasani, judetul Mehedinți, mare căpitan de dorobanți și mare aga în vremea lui Matei Basarab și la începutul domniei lui Constantin Șerban – Argesis. Studii și comunicări – seria Istorie 27, 2018, pp. 65-78; O categorie de mercenari din oştile româneşti mai puţin cunoscută: levenţii (secolele XVII-XVIII)– Revista de Istorie Militară, 2018, nr. 5-6, pp. 9-15; Mercenaries of German Origin in the Armies of Moldavia and Wallachia in the 17th-18th centuries: Dragons Called Drăgani or Nemţi– Annales d’Université Valahia Targoviste Section d’Archéologie et d’Histoire, 2019, vol. 19, pp. 77-80; Mercenari otomani (beşlii) în Ţările Române în secolul fanariot – Revista de istorie militară, nr. 1-2, pp. 11-26, 2017; Seimenii în Ţările Române. Contribuţii la istoria organizării militare a românilor în secolele XVII-XVIII, Editura Ars Docendi, 2017, 236 pp.; Arnăuţii în Ţările Române:(secolele XVIII-XIX): Studiu istoric, Editura Ars Docendi, 2010, 148 pp.

În cadrul activităților organizate de Centrul Cultural Pitești, Claudiu Neagoe a susținut conferințe și prezentări, a publicat constant în revista-document Restituiri Pitești, fiind, de altfel, și membru în Consiliul Științific al acesteia.  Joi, 18 martie, ne reîntâlnim cu Claudiu Neagoe pentru a discuta despre organizarea militară a Țării Românești între secolele al XIV-lea și al XVIII-lea și de a prezenta și lansa cel mai recent volum al său, bilingv (engleză și franceză), despre această temă, apărut la Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2021”, informează Marin Toma.

 

Prelegerea cu tema Întemeierea Țării Românești, susținută de viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, istoricul Ștefan Dumitrache, vineri, 19 martie, de la ora 12.00 , în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

2021-03-12T13:38:59+02:00