Informare

 

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 14-18 octombrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

 

 

Dialogul cu tema „Muzica, năzuința către nemurire”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu Pătrăchioiu, avându-l invitat pe tenorul Sorin Ursan Delaclit, eveniment care va avea loc luni, 14 octombrie, de la la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitatul ediției de octombrie al <Întâlnirilor Culturale> este tenorul Sorin Ursan Delaclit, din Suceava, care ne va oferi un recital de muzică clasică, o voce extraordinară ce ne va cânta și încânta sufletele cu armoniile caracteristice muzicii de cea mai bună calitate. Domnia sa este și un talent înnăscut în arta graficii umoristice și ne va surprinde pe parcursul emisiunii cu penelul său fermecat. Vă așteptăm în număr cât mai mare la un spectacol de mare clasă, unde vom petrece o oră absolut specială”, spune Silvia Giurgiu.

 

 

„Medalion Cultural cu Stelian Necșoi”, proiect coordonat de cantautorul, artistul plastic, scriitorul, profesor de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe poeta Ramona Elena Enache, eveniment care se va desfășura luni, 14 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Vom avea ca invitată o cunoștință mai veche, poetă aflată la al IV-lea volum de versuri, care pregătește deja apariția următoarei cărți de poezie, aflată la editură. Doamna Ramona Elena Enache ne va aduce în atenție volumul de versuri <Pe drumul lunii albe>, care conține poeme de o sensibilitate aparte, așa cum ne-a obișnuit. Stilul autoarei o face remarcată în lumea artistică și scriitoricească virtuală și reală (cenaclurile literare din care face parte și ședințele la care este așteptată cu plăcere și interes). Vocabularul simplu, abundența de figuri de stil, imagini artistice, asocieri de cuvinte te pun pe gânduri și te determină să îți dorești în biblioteca personală poemele Ramonei. Vă așteptăm să ne fiți alături, într-o atmosferă prietenoasă, discuții ca între prieteni, muzică, antren”, spune Stelian Necșoi.

 

 

Conferința cu tema „Calinic – 80. În Slujba Credinței și a Culturii”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, avându-l invitat pe I.P.S. Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, eveniment care se va desfășura marți, 15 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Manifestarea se desfășoară în parteneriat cu Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România.

„Este firesc să-l aniversăm pe cărturarul Calinic Argeșeanul la împlinirea a 80 de ani de viață, una dedicată credinței, culturii, dar și semenilor, fiind de notorietate pe câți oameni, scriitori sau nu, a ajutat. Calinic Argeșeanul a publicat peste 80 de cărți, a editat peste 100 de volume, este membru al Uniunii Scriitorilor din România și senior editor al revistei de cultură ARGEȘ, revistă editată de către Centrul Cultural Pitești. Manifestarea va debuta cu un moment muzical, urmat de laudatio rostite de către domnii Nicolae Oprea, Mircea Bârsilă, Octavian-Mihail Sachelarie și de către mine. Î.P.S. Calinic își va prezenta cea mai recentă carte, după care va urma un dialog cu cei prezenți. Vă așteptăm!”, informează Jean Dumitrașcu.

 

Prelegerea cu tema „Nu doar pentru că-i toamnă…”, susținută de scriitoarea și traducătoarea Paula Romanescu, eveniment care va avea loc marți, 15 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cât încă mai știm de numărarea bobocilor în anotimpul desfrunzirilor, vă propun un popas liric cu alese cânturi ca tot atâtea șiruri de păsări albastre ce-și caută drum către soarele din noi”, spune Paula Romanescu.

 

 

 

Festivitatea de acordare a Premiilor Revistei “Cafeneaua literară”, ediția a XIII-a, eveniment coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei “Cafeneaua literară”, miercuri, 16 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Revista <Cafeneaua literară> va acorda premiile literare pentru anul 2023, următorilor scriitori:

  1. ADRIAN DINU RACHIERU (critic și istoric literar, Timișoara) – Premiul pentru Critică și istorie literară, volumului <Recurs>, Ed. Junimea, 2024.
  2. RADU ALDULESCU (romancier, București) – Premiul OPERA OMNIA pentru roman.
  3. ION VINTILĂ FINTIȘ (poet, Ploiești) – Premiul pentru Poezie, acordat volumului de versuri <Tristețile mirate>, Ed. Nimis, 2024.
  4. CONSTANTIN MANEA (conf. univ. dr., Universitatea Politehnica București – Centrul Universitar Pitești, traducător din limba engleză și franceză, Pitești) – Premiul pentru traduceri, acordat volumului <Sonnets/Sonete>, de William Shakespeare, Editura Institutului European, Iași, 2022.
  5. CRISTIAN MELEȘTEU (romancier, Pitești) – Premiul pentru roman, acordat volumului<Bisericile cireșelor amare>,Editura Tracus Arte, 2024.

Premiile sunt acordate scriitorilor care au contribuit prin scrierile lor la calitatea ridicată a revistei și totodată pentru volumele de orice gen literar publicate de aceștia. Juriul este alcătuit din Marian Barbu, Lucian Costache, Liliana Rus, Ion Pantilie și Virgil Diaconu (președinte). La festivitatea de premiere, coordonată de Virgil Diaconu, directorul revistei, și Lucian Costache, redactor, sunt așteptați toți iubitorii de literatură. Revista <Cafeneaua literară> este o publicație lunară de literatură editată de Centrul Cultural Pitești”, informează Virgil Diaconu.

 

 

Conferința cu tema “Amintiri despre Lucian Blaga”, în cadrul proiectului cultural-educativ “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Gheorghe Grigurcu, eveniment care se va desfășura miercuri, 16 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Scriitorul Gheorghe Grigurcu va susține o comunicare despre relația sa cu marele om de cultură Lucian Blaga între anii 1955-1958, când devenise student la Cluj. Întâlnirile cu Blaga aveau loc cam de două-trei ori pe lună, la biblioteca universitară, unde autorul <Spațiului mioritic> fusese angajat în perioada sa de dizgrație, dar și cu prilejul unor preumblări stradale. Între magistru și admiratorul său aveau loc convorbiri pe subiecte felurite, de la cele de ordin literar până la problemele de viață ale mediului potrivnic de atunci. Blaga a fost pentru viitorul scriitor nu numai un exemplu în toate privințele, dar și un sprijin de căpetenie al său în depășirea dificultăților pe care începuse a le întâmpina”, precizează Leonid Dragomir.

 

Dialogul cu tema „Noi orizonturi pentru șahul argeșean”, în cadrul proiectului cultural „Pasionat de Șah”, coordonat de instructorul de șah ing. Andrei Rădulescu, avându-l invitat pe maestrul internațional de șah Daniel Baratosi, eveniment care se va desfășura joi, 17 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

 

 

Vernisajul Expoziției de Pictură, Grafică și Acuarelă sub genericul „TOAMNA PITEȘTEANĂ”, eveniment coordonat de Mihaela Viorela Martin, artist plastic și promotor cultural, joi, 17 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Expoziția <Toamna Piteșteană> reunește 30 de artiști plastici din mai multe localități din țară. Stiluri diferite, de la acuarelă, grafică și acrilic la ulei pe pânză. Autorii care se prezintă în fața dumneavoastră sunt: Michelle Martin (Pitești, Argeș); Marin Dobre (Brănești, Ilfov); Adrian Dina (Topoloveni, Argeș); Ionuț Fușcel (Câmpulung Muscel, Argeș); Gabriela Hintia (București); Cristina Luciana Ionescu (Pitești, Argeș); Daniela Gherman (Pitești, Argeș); Minuța Stănescu (Pitești, Argeș); Cornelia Maria Dinu (Pitești, Argeș); Luminița Marinescu (Pitești, Argeș); Amalia Avram (Pitești, Argeș); Aurelia Melcescu (Tulcea); Sorina Luca (București); Adi Ancuța Poruțiu (Turda, Cluj); Carmen Duțu (Galați); Mirela Dobre (Pitești, Argeș); Alina Manu (București); Luminița Stănciulescu (București); Bogdan Dițu (București); Cristiana Anton (București); Mihaela Andronache (București); Luiza Georgiana Oprescu (Pitești, Argeș); Floarea Flory Faur (Bistrița); Diana Maria Mitulescu (Râmnicu Vâlcea); Elena Manache (București); Larisa Roman (Brașov); Luminița Niculescu Radu (București); Camelia Grad (București); Silviu Anton (Călinești, Argeș) și subsemnata”, informează Mihaela Viorela Martin, coordonatorul expoziției.

 

2024-10-14T11:09:18+03:00