Informare

 

Centrul Cultural Pitești pregătește noi evenimente cultural-educative pentru perioada 6 – 10 iulie, care vor putea fi urmărite exclusiv online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro):

 

Medalionul cu tema Profil de autor – Nicolae Florentin Petrișor, propus de poeta Denisa Popescu în cadrul proiectului cultural-educativ “Gânduri, rostiri, scrieri”.

“Nicolae Florentin Petrișor este un autor complex cu privire la care critica literară s-a exprimat în termeni elogioși. Este autorul a 15 volume  în limba română – proză scurtă, nuvele și romane – și a 10 în limba franceză – proză scurtă, jocuri de limbaj, tehnici de redactare, elemente de vocabular și de comunicare.

Profesor de limba și literatura franceză, traducător, consilier pe proiecte și programe europene, Nicolae Florentin Petrișor abordează în cărțile sale teme variate și complexe: moartea și frica de moarte; imperativul libertății în societatea de consum; soarta cărții, a scriitorului, a bibliotecii în lumea digitală; crima și impunitatea în societatea contemporană; dragostea în toate formele ei de expresie – maternă, filială, platonică, pătimașă.

Nicolae Florentin Petrișor face parte din categoria autorilor de cursă lungă pentru care realitatea este o permanentă provocare, personajul este stăpânul ficțiunii, iar contextul și detaliile sunt filtre, sunt conductori între lumea de zi cu zi și lumea ideală, transfigurată”, spune Denisa Popescu.

 

Cenaclul Armonii Argeșene (varianta minimală) coordonat de redactorul-șef al revistei literare Cuvântul Argeșean, scriitorul Nicolae Cosmescu, în cadrul căruia invitatul special scriitorul Nicolae E. Braniște susține o lectură din creațiile sale, însoțită de comentarii tematice.

“Cât timp și-a practicat meseria, dr. ing. Nicolae E. Braniște a făcut-o cu talent și pasiune. Iar după, a dat frâu liber unei alte pasiuni, literatura. Făcută cu același talent. A practicat-o cu atâta ardoare, încât în puțini ani a publicat peste 20 de cărți! Proză, dar mai ales poezie. Avem, așadar, de-a face cu un scriitor prolific, prezent constant în revista Cuvântul Argeșean. Pentru a ajunge la această performanță, scrie zilnic câte o poezie. Pe teme diferite. Așa încât creația sa poetică este eterogenă, putând satisface orice pasionat”, declară Nicolae Cosmescu.

 

Proiectul cultural-educativ sub genericul Muntele – ca o școală, coordonat de poetul și profesorul de limba și literatura română și de filosofie George Badea, acțiune organizată în colaborare cu Clubul de Drumeție și Ecologie Montană – Drumeție prin Carpați”. Invitat special la prima ediție a proiectului, președintele Clubului de Drumeție și Ecologie Montană, Romulus Băncilă, are un mesaj pentru cei interesați: “Foloseşte civilizat cabana! Ea ţi-a ieşit în drum ca să te apere de întuneric, de stihiile naturii şi de alte primejdii de tot felul. Preţuieşte-o, deci, şi n-o transforma în local de noapte, n-o pângări! La plecare, las-o curată şi intactă spre cinstea ta şi plăcerea celor  care vin după tine. Fără cabane, drumeţia este de neconceput. Nu-ţi uita acasă buna creştere, buna cuviinţă şi bunul simţ! Ia-le cu tine odată cu rucsacul şi foloseşte-le chiar de la plecare, din gară, în tren, pe munte şi în cabană”.

 

Prelegerea cu tema „Fii activ și-n formă bună!” susținută de antrenoarea de balet și gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, în cadrul proiectului cultural sub genericul “Olympic Gym Pitești cu Nicoleta Andrei”.

“Sportul si exercițiile fizice vă învață să vă relaxați și să priviți lucrurile într-un mod pozitiv!

Este o adevărată pastilă a fericirii. În timpul exercițiului, creierul eliberează endorfinele care ne fac să ne simțim mai bine și să vedem lumea într-o lumină optimistă!

S-a demonstrat că participarea la activități sportive crește respectul de sine și încrederea în forțele proprii!

Despre toate aceste lucruri și despre a fi activ și-n formă bună, ne va spune Alexandra Gavrilă, componentă a echipei de gimnastică a Centrului Cultural Pitești”, informează Nicoleta Andrei.

 

Medalionul cu tema Contribuția culegătorilor rurali la îmbogățirea folclorului muzical românesc, în cadrul proiectului cultural-educativ “Tradiții Muntenești” coordonat de profesorul de canto popular Valentin Grigorescu.

“I-am invitat să ne vorbească despre folclorul românesc și să ne și încânte cu interpretarea proprie pe George Popescu, Claudia Șerbănescu și pe Violeta Dincă. George Popescu și Claudia Șerbănescu și-au cultivat din copilărie pasiunea și talentul pentru muzica populară la cursul de canto popular pe care-l coordonez la Centrul Cultural Pitești și contribuie, în continuare, la îmbogățirea folclorului românesc. La fel și Violeta Dincă, o îndrăgită solistă de pe meleagurile argeșene, care îmbogățește la rându-i folclorul românesc, prin cursul de dans popular pe care-l coordonează, alături de Rodica Oprican, la Centrul Cultural Pitești”, subliniază Valentin Grigorescu.

 

2020-07-01T14:31:57+03:00